به گزارش ایرنا، به نظر می رسد دستاوردهای بزرگ اقتصادی آذربایجان شرقی در مدت سپری شده از عمر دولت تدبیر و امید و ظرفیت های مدیریتی استان در تبدیل ضعف ها به نقاط قوت در دوره قبل و پس از برجام، دلیل اصلی این انتخاب باشد.
در تایید این ادعا می توان به سفر 93 هیات خارجی به آذربایجان شرقی در سال های 1393 و 1394 اشاره كرد كه نشانه چشم انداز روشن اقتصادی استان به عنوان تابعی از كشور در دولت اعتدال است.
تدوین سند تدبیر و توسعه استان از دیگر مصادیق موفقیت های اقتصادی آذربایجان شرقی در دوره فعالیت دولت اعتدال است كه بازتابی فرا استانی داشت و موجب شد به عنوان الگو برای استان های دیگر كشور نیز معرفی شود.
گفته می شود بخش عمدهای از اهداف و هستههای كلیدی سند تدبیر و توسعه آذربایجان شرقی منطبق با اصول اقتصاد مقاومتی است كه نشان دهنده پویایی ویژه و چشمگیر استان در تلاش برای تسریع در اجرایی كردن اصول اقتصادی مقاومتی می باشد.
تلاش برای تقویت بخش خصوصی و كنار زدن تلقی رایج 'رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی' از دیگر دستاوردهای اقتصادی دولت تدبیر و امید در آذربایجان شرقی به عنوان قطب اقتصادی- سیاسی منطقه شمال غرب است كه خود را در تشكیل 'شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی' و برگزاری بیش از 20 جلسه آن نشان داده است.
موفقیت در جذب سرمایه خارجی از دیگر شاخص های مدنظر دولت در انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت اجرای اصول اقتصاد مقاومتی بوده است به طوری كه بنا به گفته رضا حسینی، نائب رئیس مركز خدمات سرمایه گذاری استان تنها در سال گذشته 600 میلیون دلار سرمایه خارجی جذب شد كه رقم بزرگی است.
تسریع در تكمیل یا واگذاری طرح های نیمه تمام، افزایش چندبرابری بودجه شهرداری ها و دهیاری ها و تلاش همه جانبه برای اجرای طرح های زیرساختی بر زمین مانده از دولت قبل با استفاده از منابع داخلی و خارجی و در یك كلام، كوشش شبانه روزی برای توسعه استان با تشویق نهادهای مختلف دولتی و بخش خصوصی به همگرایی و هم افزایی از دیگر عوامل تاثیرگذار در انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت اقتصاد مقاومتی در قامت بزرگ ترین طرح تقویت اقتصادی تاریخ كشور بوده است.
اهمیت این انتخاب به اندازه ای است كه قرار است وزیر كشور هر ماه یك بار برای بررسی دستاوردهای اجرای اصول اقتصاد مقاومتی، میهمان آذربایجان شرقی باشد تا برون داد اجرای این طرح بزرگ ملی در استان به مناطق دیگر كشور تعمیم داده شود.
در همین راستا تبریز روزهای دوشنبه و سه شنبه هفته جاری میزبان وزیر كشور دولت اعتدال بود تا در نشست های متعدد وی با مدیران نهادهای دولتی و فعالان تجاری و اقتصادی بخش خصوصی، راهكارهای عملی اجرا و تحقق اصول اقتصاد مقاومتی در آذربایجان شرقی در بازه های زمانی مشخص بررسی شود.
** وزیر كشور: آذربایجان شرقی در تحقق اقتصاد مقاومتی پیشتاز باشد
وزیر كشور به دنبال انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان یكی از سه استان الگوی كشوری در بحث اقتصاد مقاومتی و در راستای پیگیری فعالیت های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی این استان در بدو ورود به فرودگاه بین المللی شهید مدنی تبریز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: میهمانی مردم آذربایجان شرقی در آستانه ماه مبارك رمضان توفیقی است تا پیشتازی این استان در عمل به منویات مقام معظم رهبری و تحقق اقتصاد مقاومتی مورد پیگیری قرار گیرد.
عبدالرضا رحمانی فضلی گفت: در این ارتباط چندین جلسه در تهران با حضور استاندار آذربایجان شرقی تشكیل شده است تا با كمك بخش خصوصی تصمیم هایی برای اجرای اقتصاد مقاومتی در این استان گرفته شود.
وی افزود: آذربایجان شرقی باید در تحقق اقتصاد مقاومتی در سطح كشور پیشتاز باشد و خشنودی مقام معظم رهبری از عملكرد مسئولان دولتی را به ثمر بنشاند.
وزیر كشور با تاكید بر تلاش روزافزون و هماهنگ مسئولان و مردم این استان در عمل به رهنمودهای رهبری گفت: جلب مشاركت مردمی برای تحقق اقتصاد مقاومتی ضروری است.
**وزیر ارتباطات: آذربایجان شرقی در حوزه اقتصاد عملكرد بسیار مناسبی داشت
در باب چرایی انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت اجرای اقتصاد مقاومتی می توان به اظهارات حدود یك ماه قبل محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست مشترك روسای اتاق بازرگانی و رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس اشاره كرد كه اظهار داشت: به منظور انتخاب استان پایلوت برای اقتصاد مقاومتی بحث های مختلفی در هیئت دولت مطرح شد و در نهایت استان آذربایجان شرقی با توجه به توفیقات به دست آمده به عنوان پایلوت اقتصاد مقاومتی در كشور انتخاب شد.
واعظی آن زمان اعلام كرد: آذربایجان شرقی در حوزه ی اقتصادی طی 2.5 سال گذشته عملكرد بسیار مناسبی داشته و توانسته است بخش مهمی از مشكلات اقتصادی ناشی از تحریم را پشت سر بگذارد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت تدبیر و امید در آن نشست با اشاره به ظرفیت های بالای آذربایجان شرقی در اقتصاد مقاومتی تصریح كرد: گذشته از جایگاه راهبردی جغرافیایی و منابع خدادادی، داشتن مدیرانی توانمند و نماینده هایی سخت كوش در كنار فعالان اقتصادی باتجربه سبب شده است بسیاری از موانع و مشكلات موجود در این استان با كمترین چالش پشت سر گذاشته شود.
وزیر ارتباطات همچنین تاكید كرد: این وزارتخانه نقش ویژه ای برای آذربایجان شرقی در توسعه ی فناوری اطلاعات باز كرده و انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری كشورهای اسلامی در سال 2018 می تواند بهترین فرصت برای این خطه باشد.
**استاندار آذربایجان شرقی: تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی نیازمند همراهی عمومی است
بدیهی است كه در راس هرم موفقیت كسب افتخار انتخاب به عنوان پایلوت اجرای اقتصاد مقاومتی، اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربایجان شرقی به عنوان سكاندار و نماینده عالی دولت در استان، نقش بی بدیلی دارد و تاكیدات، پیگیری ها و راهنمایی های نظری و عملی وی تاثیر سازنده ای داشته است.
نگاهی گذرا به اظهارات یك سال گذشته جبارزاده نشان می دهد كه وی قبل از انتخاب استان تحت مدیریت وی به عنوان پایلوت اقتصاد مقاومتی از ظرفیت های بزرگ آذربایجان شرقی در مسیر كمك به تحقق اصول این طرح بزرگ اقتصادی به خوبی آگاه بوده است.
با این رویكرد بود كه وی در گزارش پایان سال 1394 خود در جمع مدیران و مسئولان نهادهای دولتی استان در روزهای پایانی اسفند ماه گذشته، از ضرورت تلاش همگانی برای تحقق اقتصاد مقاومتی در استان سخن گفت و بر لزوم اولویت دادن به آن تاكید كرد.
در همین راستا استاندار آذربایجان شرقی به تازگی در یك گفت وگوی خبری با اشاره به انتخاب این استان به عنوان الگوی اقتصاد مقاومتی در كشور گفت: تحقق اهداف و برنامه های اقتصاد مقاومتی نیازمند همدلی و همراهی عمومی است.
اسماعیل جبارزاده با اشاره به اعلام محورهای دهگانه اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب، تاكید كرد كه تحقق این محورها اصلیترین برنامه ما در استان است.
وی با اشاره به دلایل انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان استان الگوی اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، افزود: به نظر میرسد ارزیابی شاخصهای اقتصادی استان در این انتخاب موثر بوده است.
جبارزاده خاطرنشان كرد: در استان آذربایجان شرقی همزمان با ابلاغ سیاستهای كلی اقتصاد مقاومتی در نیمه دوم سال 92، برنامه چهار سالهای با عنوان 'هستههای كلیدی؛ واقعیتها و تنگناهای استان' تنظیم شده است .
وی با اشاره به اینكه سند تدبیر و توسعه استان از ابتدای سال 1394 شروع شده است، گفت: داشتن این برنامه نیز در انتخاب استان آذربایجان شرقی به عنوان الگوی اقتصاد مقاومتی موثر بوده است.
جبارزاده ، كاهش نرخ بیكاری، افزایش صادرات و توسعه زیرساختهای اقتصادی را از دیگر دلایل این انتخاب عنوان كرد .
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به تشكیل ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در استان، خاطرنشان كرد: سند تدبیر توسعه استان بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی تنظیم و از ابتدای اردیبهشت به همه دستگاهها و شهرستانها ابلاغ شده است.
وی با بیان این كه اجرای این برنامه فقط بر عهده دستگاههای دولتی نیست، افزود: اقتصاد مقاومتی وظیفه همه مردم است.
جبارزاده از مردم خواست دستگاههای اجرایی را در اجرای ماموریتهای اقتصاد مقاومتی كمك كنند.
وی با بیان اینكه دولت رقیب بخش خصوصی نیست و بنای مداخله در اقتصاد استان را نداریم ، گفت: تلاش میكنیم تا فعالان اقتصادی و بخش خصوصی در فضایی آرام به تولید و شكوفایی ظرفیتهای اقتصادی استان بپردازند.
جبارزاده با اشاره به اینكه بخش عمدهای از اجرای سند توسعه استان را بخش خصوصی عهدهدار خواهد بود، گفت: 75 درصد از منابع مالی سند تدبیر توسعه هم متكی به بخش خصوصی است و منابع دولتی به طور عمده در طرحهایی هزینه خواهد شد كه برای بخش خصوصی توجیه اقتصادی ندارد.
اعتقاد به نقش پیش برنده صنعت و تجارت با رویكرد پرهیز از خام فروشی مواد معدنی، ضرورت فعال شدن همه دستگاه های دولتی و بخش خصوصی برای استفاده بهینه از فرصت انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری جهان اسلام در سال 2018 و تلاش برای وگذاری 300 هزار میلیارد ریال طرح نیمه تمام به میراث مانده از دولت قبل در استان از جمله تاكیدات استاندار آذربایجان شرقی در مسیر اجرای اصول اقتصاد مقاومتی در استان است.
مدیریت ارشد آذربایجان شرقی همچنین تاسیس 100 شركت دانش بنیان در استان در سال 1394 و توجه جدی به اقتصاد دانشبنیان به عنوان موتور محركه توسعه صادرات غیرنفتی، كوشش همه جانبه برای احیای هنر- صنعت تاریخی فرش، چرم و كفش تبریز و استفاده از فرصت انتخاب تبریز به عنوان شهر جهانی فرش در سال 2016 را از دیگر عوامل موثر در تحقق اصول اقتصاد مقاومتی در استان به عنوان پایلوت این طرح اقتصادی ملی می داند.
تلاش برای حفظ جایگاه سومی آذربایجان شرقی در زمینه جذب سرمایه خارجی و ارتقای آن، مبارزه با قاچاق كالا با رویكرد كمك به اشتغال آفرینی و رونق تولید داخلی و در نهایت كوشش شبانه روزی برای رفع مشكل كمبود اعتبار و كاهش نرخ بیكاری از دیگر اصولی است كه نماینده عالی دولت تدبیر و امید برای تحقق اصول اقتصاد مقاومتی در استان به جد پیگیری می كند.
در نهایت می توان گفت كه هر چند اقتصاد مقاومتی، طرحی جامع و برخاسته از بدنه حاكمیت و دولتی می باشد، اما بدیهی است كه موفقیت در تحقق اصول آن مستلزم همراهی همه آحاد مردم و به ویژه بخش خصوصی و فعالان تجاری و اقتصادی است.
از این منظر مدیریت ارشد آذربایجان شرقی انتظار دارد كه مردم سخت كوش و غیرتمند استان به طور عام و فعالان توانمند حوزه تجارت و اقتصاد به طور خاص در مسیر تلاش همگرایانه برای تحقق اصول اقتصاد مقاومتی، دولتمردان استان را تنها نگذارند.
گزارش از: محمد عزیزی راد
518
تبریز - ایرنا - بیست وششم اردیبهشت ماه امسال بود كه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت اجرای اقتصادمقاومتی به همراه استانهای كرمان و لرستان خبر داد، آما انچه كه پس از این اتفاق در افكار عمومی نقش بست، چرایی و شاخص های مدنظر دولت در این انتخاب بود.