۲۱ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۲۷
کد خبر: 82107083
T T
۰ نفر
بررسي باورهاي فلسفي در كتاب «جغرافياي سياسي در شاهنامه»

تهران- ايرنا- نخستين چاپ كتاب «جغرافياي سياسي در شاهنامه فردوسي» كه به مضامين سياسي، هويتي ، فلسفي و اساطيري ايران مي پردازد در كتابفروشي ها جاي گرفت .

به گزارش روز جمعه خبرنگار حوزه كتاب و ادبيات ايرنا، كتاب «جغرافياي سياسي در شاهنامه فردوسي» به قلم ابوالفضل كاوندي‌كاتب با مقدمه دكتر پيروز مجتهد‌زاده به بازار نشر عرضه شده است.
كتاب حاضر در هشت فصل تاليف شده و «پيدايش هويت ايراني » و «بررسي مفهوم كشور در شاهنامه فردوسي» عنوان هاي فصل‌هاي اول و دوم كتاب است.
خوانندگان در فصل سوم اين اثر با «مرز» در شاهنامه فردوسي آشنا مي‌شوند.
در فصل‌هاي چهارم و پنجم اين كتاب به بررسي «ايران، ايرانشهر و ايران‌زمين» و «شاهنامه فردوسي و مليت ايراني» پرداخته شده و علاقه‌مندان را با «پايتخت» در اسطوره و حماسه‌هاي ايراني» در فصل ششم آشنا كرده است.
دو فصل پاياني اين اثر «آيين‌ شهرياري و روابط بين‌المللي در شاهنامه» و «آيين و مناسبات تقسيمات كشوري در ايران باستان» نام دارد.
نويسنده در كتاب خود اين نكته را به خوانندگان يادآور مي‌شود كه همه رويدادهاي حماسي و تاريخي كه در شاهنامه رخ مي‌دهد، در بستر جغرافيايي ايران و براي ايران است.
شاهنامه، گزارشي است كه پهلوانان و قهرمانان در تلاش براي ماندگاري كشور از خود نشان مي‌دهند. فردوسي آن ‌را از دل اسطوره‌ها و تاريخ ايران بيرون مي‌كشد و با زيبايي و اعجاز شاعرانه به تصوير درمي‌آورد. فردوسي در سده‌هاي نخستين اسلامي، بررسي و سرايش تاريخي و اسطوره‌اي ايران را آغاز كرد. او از سازندگان هويت ايراني است.
نويسنده در مقدمه خود بر اين كتاب نوشته است: «شاهنامه، فراوان تحت تاثير انديشه‌هاي سياسي، اداري، باورهاي اساطيري، فلسفي، جهان‌بيني و مذهبي ايران دوره ساساني است. ساسانيان در زمينه كشورداري تحولاتي نو آفريدند. روش آنان در سيستم ماليات‌گيري، تقسيمات كشوري، مهار مرزها، برپايي سرحدها، پايتخت‌ها، حكومت‌داري، پي‌ريزي عناصر ساختاري دستگاه حكومت ساخت نهادهاي سياسي همچون وزارت و حتي در روابط خارجي تا اندازه‌اي گسترده‌اي مورد تقليد حكومت‌هاي مسلمان به ويژه عباسيان قرار گرفت. گزارش‌هاي فرواني از اين شيوه‌هاي كشورداري ساساني با اشاره‌هاي مستقيم و غيرمستقيم در منابع، باقي مانده است. اما شاهنامه فردوسي بزرگترين اثر در اين زمينه است كه از بخت نيك ما به زبان فارسي است.»
وي شيوه ويژه ايرانيان در سازمان دادن فضاي جغرافيايي، براي مديريت سياسي سرزمين را به عنوان بهترين الگوي كشورداري به جان باختر شناساند. او دريافت كه هخامنشيان مفهوم نخست «حكومت» را ايجاد كرده و در ريخت «فدراليته‌اش» گسترش داده‌اند. با اين حال، ايده پي‌ريزي كردن سازمان عمودي «حكومت» در سامان‌هاي سراسر نمايان مرزي در پيرامون چهره‌ افقي كشور (سرزمين)، بايد تا پيدايش تمدن ساساني به انتظار بماند: هنگامي كه اين مفاهيم رشد كرده و تاثير بر تمدن باختر را آغاز كردند.»
در بخشي از كتاب مي‌خوانيم: «شاهكار او (فردوسي) توضيح گسترده‌اي از چگونگي پيدايش و پيشرفت كشور در ايران باستان به دست مي‌دهد. «شاهنامه» يك سند كهن از ريشه‌دار بودن پديده‌هاي سياسي كشور، حكومت، سرزمين، ملت و مرز است. بر اين پايه، كتاب به بررسي شيوه‌هاي كهن ايرانيان در آيين كشورداري و كشورسازي، پاسداري از سرزمين و مرز، تقسيمات كشور، حكومت و عناصر ساختاري آن، روابط خارجي، مفاهيم ايرانشناسي در گسترده جغرافيا، تاريخ و هويت ملي ايران مي‌پردازد.»
كتاب «جغرافياي سياسي در شاهنامه فردوسي» از سوي نشر «كوير» در 312 صفحه، شمارگان 800 نسخه، به بهاي 195 هزار ريال منتشر شده است.
فراهنگ **9022 **1561