۲۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۳۱
کد خبر: 82116626
T T
۰ نفر

رد پاي خانه هاي سنگي بر دامان الوند

۲۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۳۱
کد خبر: 82116626
رد پاي خانه هاي سنگي بر دامان الوند

همدان- ايرنا- ساخت و ساز غيرمجاز به عنوان يك پديده منفي اجتماعي و اقتصادي علاوه بر تخريب منابع طبيعي و محيط زيست، پيامدهاي سنگيني را به دنبال دارد و اين پديده ناشي از زياده خواهي انسانها، امروز نفس الوند را نيز به شماره انداخته است.

در سال‌هاي اخير شاهد توسعه ساخت و سازهاي غيرمجاز، زمين‌خواري، تخريب باغ ها و مسائلي از اين دست در اقصي نقاط كشور بوديم؛ اين در حالي است كه جنگل‌ها و مراتع به عنوان ريه‌هاي تنفسي شهرها و عوامل نگهدارنده خاك، در خطر تهديد رشد قارچ گونه ويلاها و ساخت و سازهاي غيرمجاز قرار گرفته است و همدان نيز از اين حملات به دور نبوده و طبيعت بكر همدان نيز قرباني زياده خواهي هاي برخي از شهروندان شده است.
شهرونداني كه در اين سال ها ساخت يك واحد مجلل يا يك باغ ويلا را بدور از چارچوب قانوني آن و با نگاهي زياده خواه براي رفاه و خوشي هاي لحظه اي بر حفظ ميراث آيندگان ترجيح مي دهند.
برخي اقدام ها عليه محيط زيست، باغات و منابع طبيعي در همدان براي ساخت و ساز غيرمجاز توسط اشخاص حقيقي و اجراي طرح هاي مختلف گردشگري توسط بخش خصوصي سبب شده تا همدان كه روزي به عنوان 'باغ‌شهر' شناخته مي‌شد به تدريج به مجتمع‌هاي بتني تبديل ‌شود.
احداث هتل در بلوار ارم شهر همدان ضمن قطع درختان، آتش سوزي عمدي در باغ هاي منطقه حيدره، ساخت و ساز ويلايي در اراضي بالادست سد اكباتان و روستاهاي اطراف، ساخت و ساز گسترده در باغات دره مرادبيگ، توسعه ساخت و ساز و تخريب پوشش گياهي در ميدان ميشان و ايجاد رستوران‌هاي متعدد در مسير حيدره و گنجنامه از جمله نمونه‌هاي تخريب محيط زيست و منابع طبيعي در شهر همدان است.
برخي شركت‌هاي خصوصي نيز اقداماتي را در منطقه گنجنامه‌ انجام داده‌اند كه آسيب جدي به طبيعت اين منطقه وارد كرده است و توسعه گردشگري بهانه‌اي براي اين افراد شده تا طبيعت ميدان ميشان و گنجنامه را دچار آسيب كند.
با توجه به اينكه گردشگري محور توسعه استان همدان تعيين شده نياز است تا بهره‌برداران و بخش خصوصي فعال در اين زمينه، طبيعت و محيط زيست را فداي توسعه گردشگري نكنند و در اين بين نياز است تا دستگاه‌هاي اجرايي و نظارتي نيز به وظايف خود در قبال حفظ محيط زيست و منابع طبيعي عمل كنند.
ساخت و ساز در محدوده شهر با نظارت شهرداري انجام مي‌شود، اما ساخت و ساز در باغ ها براساس ماده 14 قانون زمين شهري به اين شكل است كه 10 درصد از مساحت باغها داخل محدوده بايد ساخته شود، البته اگر شرايط درختان اجازه داده و درختي قطع نشود، مالكان مي‌توانند براي حفظ باغ ساخت و ساز كنند.
در خارج از محدوده به هيچ وجه كسي اجازه ساخت و ساز نداشته و به اين سبب در سال‌هاي گذشته باغ هاي عباس‌آباد از منطقه بلوار ارم به سمت بالا را از محدوده خارج كرده و در حريم قرار دادند، به اين معنا كه براساس ماده 14 نيز اجازه ساخت و ساز نداشته و بايد حفظ شوند.
مدير امور اراضي سازمان جهاد كشاورزي استان همدان دراين زمينه گفت: برخورد با ساخت و سازهاي غير مجاز در همدان شدت مي گيرد و به زودي 150 حكم قضايي به اجرا در مي آيد.
رحيم برقي افزود: حكم قضايي براي برخورد با ساخت و سازهاي غير مجاز در باغ هاي همدان قطعي شده كه اين احكام به زودي اجرايي مي‌شود.
وي اضافه كرد: از ابتداي سال جاري تاكنون 85 فقره تخريب ساخت و سازهاي غير قانوني در حريم منابع طبيعي استان همدان انجام شده است كه فقط 10 مورد حكم قطعي داشته و 75مورد از اختيارات دادستانهاي استان استفاده شده است.
وي با بيان اينكه 40 مورد از اين تخريب ها در روستاي تفريجان در حومه شهر همدان بوده است ادامه داد: 24 مورد نيز در روستاي حيدره همدان بوده كه از قبل به آنها تذكر داده شده بود كه يكي از اين موارد رستوران پديده الوند بوده است كه حكم قطعي براي تخريب صادر شد.
مدير امور اراضي جهاد كشاورزي همدان بابيان اينكه همه مسئولان در صدد حفظ طبيعت و منابع طبيعي هستند ادامه داد: جهاد كشاورزي با ساخت و ساز مشكلي ندارد، بلكه متقاضيان براي ساخت خانه كارگري در باغ هاي خود بايد مجوز دريافت كرده و قانون را رعايت كنند.
برقي افزود: ساخت و ساز در باغ هاي كمتر از يك هزار و 500 متر ممنوع بوده و باغ هايي با متراژ 1500 تا 2500 متر مربع مجوز براي ساخت واحد 20 متر در دو طبقه صادر مي شود.
وي ادامه داد: همچنين از مساحت دو هزار و 500 متر تا 5000 متر مجوز 30 متر در دو طبقه و همچنين براي 10 هكتار باغ مجوز ساخت خانه باغي به مساحت 120 متر مربع در سه طبقه داده مي شود.
وي ادامه داد: به زودي احكام صادر شده در منطقه روستاي سولان تا امامزاده كوه و روستاي آبشينه اجرايي مي شود.
مدير امور اراضي سازمان جهاد كشاورزي استان همدان از مردم خواست تا ساخت و سازهاي غيرمجاز را به سامانه 131 گزارش دهند.
برقي ادامه داد: بر اساس قانون، هرگونه تغيير كاربري و تفكيك اراضي كشاورزي، ساخت و ساز و ديواركشي در مزارع و باغ ها بدون اخذ مجوز سازمان جهاد كشاورزي ممنوع است و علاوه بر قلع و قمع بناهاي ساخته شده، طبق قانون با متخلفان برخورد خواهد شد.
وي گفت: خودروهاي گشت زني سازمان جهاد كشاورزي با گشت زني مستمر و حضور فعال در عرصه هاي كشاورزي و نيز دريافت گزارش هاي دريافتي توسط سامانه 131 مزارع و باغ ها را رصد كرده و با هرگونه ساخت و ساز غيرمجاز و اقدام به تغييركاربري و تخريب برخورد خواهد كرد؛ مردم مي توانند به گشت هاي حفاظت اراضي كشاورزي محل وقوع تغيير كاربري را اطلاع دهند.
وي بيان كرد: صدور مجوز يا پروانه ساخت و ساز در اراضي كشاورزي توسط شهرداران، بخشداران، دهياران و شوراهاي اسلامي شهر و روستا و واگذاري خدمات زيربنايي مانند آب، برق، گاز و تلفن بدون اخذ مجوز از سازمان جهاد كشاورزي استان ممنوع است و افراد و دستگاه هاي متخلف طبق قانون به محاكم قضايي معرفي خواهند شد.
وي ادامه داد: هرگونه گواهي ساخت بنا يا ديواركشي در اراضي زراعي و باغي توسط شوراي اسلامي محل يا ساير دستگاه ها نيز وجاهت قانوني ندارد.
وي از عموم مردم به ويژه روستاييان و كشاورزان سختكوش خواست، اگر قصد ساخت بنا يا ديواركشي اراضي زارعي و باغي خود را دارند، به طور حتم قبل از هرگونه اقدامي، از طريق تماس با سامانه ارتباط مردمي حفاظت اراضي كشاورزي (131) و يا با مراجعه به مديريت جهاد كشاورزي شهرستان و يا مديريت امور اراضي استان، مشاوره و براي دريافت مجوز اقدام كنند.
مديركل راه و شهرسازي استان همدان نيز گفت: زمين‌خوار بزرگ در همدان نداشته‌ايم، اما اگر فردي تخلفي نيز داشته براساس قانون زمين‌شهري با وي برخورد كرده و اراضي ملي رفع تصرف شده است.
محمد رودباري با اشاره به اينكه زمين‌خواري يكي از موارد مهم و جدي در سطح كشور محسوب مي‌شود، عنوان كرد: تمامي مسئولان در اين زمينه ورود پيدا كرده‌اند ولي خوشبختانه در استان همدان فضا آرام و بهتر است و به آن شدت كه در برخي استان‌ها شاهد زمين‌خواري هستيم، در همدان اين گونه نيست.
وي با اشاره به اينكه راه و شهرسازي وظيفه حفاظت از زمين‌هايي را دارد كه متعلق به وزارت راه و شهرسازي است، گفت: ساخت و سازهاي غيرمجازي كه در زمين‌هاي راه و شهرسازي انجام مي‌شود بايد توسط اين اداره كل حفاظت شوند كه البته اگر در محدوده و حريم شهرها نيز باشند، شهرداري‌ها نيز مي‌تواند براي حفاظت از آنها ورود پيدا كنند.
7523/6993/1352
۰ نفر