۱ تیر ۱۳۹۵، ۱۶:۵۸
کد خبر: 82121337
T T
۰ نفر
تمدید تحریم های ضد روسی/ تحریم متقابل سلاح بی كاربرد مسكو

مسكو- ایرنا- روسیه كه از سال 2014 تاكنون تحریم های نسبتا گسترده اتحادیه اروپا و آمریكا را علیه خود تحمل می كند، تحریم های متقابلی را وضع كرده است، اما دامنه تاثیرهای آن برای وادار كردن غرب برای پایان دادن به تحریم ها كم و حتی تقریبا هیچ بوده است.

به گزارش ایرنا، نمایندگان 28 كشور اتحادیه اروپا امروز (سه شنبه) به اتفاق آرا به تمدید شش ماهه تحریم های سنگین علیه اقتصاد روسیه بر اساس آنچه كه «دست داشتن در ناآرامی های اوكراین» اعلام شده است، رای دادند.
همزمان با خواسته انگلیس برای سخت تر شدن تحریم های ضد روسی كه بخش های انرژی، دفاعی و در مواردی مالی را در بر می گیرد، انگلیس خواستار موضع سختگیرانه تری علیه مسكو شده بود.
شورای اروپا نیز سه روز پیش تحریم های مربوط به انضمام منطقه كریمه را تا 23 ژوئن 2017 تمدید كرد.
بنا بر این تمدید این تحریم ها، پاسخ نه قاطع غرب به روسیه است كه تاكنون بارها تحریم ها را برای هر دو طرف زیان بار خوانده و خواستار قطع آن شده بود.
ماه جاری با آشكار شدن نشانه های تدریجی مخالفت با تحریم های ضد روسی در اروپا بویژه رای مجلس فرانسه برای لغو آن و همچنین اظهارنظر زیگمار گابریل معاون صدر اعظم و فرانك والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان مبنی بر امكان تعیین فرمولی برای اجرای همزمان توافق مینسك برای حل پرونده اوكراین و كاهش تحریم ها، مسكو به توقف این محدودیت ها امیدوار شد، ولی آمریكا با آن مخالفت كرد و این مساله مسكوت ماند.
روسیه با توجه به مواضع ژان كلود یونكر رییس كمیسیون اروپا كه روز پنجشنبه در سن پترزبورگ هزینه اختلاف ها و تحریم های متقابل روسیه و اروپا را برای هر دو طرف سنگین خواند، امیدوار شده بود كه تحریم ها ادامه نیابد.
همزمان با اظهارات این مقام اروپایی، دونالد توسك رئیس شورای اروپا نیز اعلام كرد تا زمانی كه توافقنامه مینسك برای حل بحران اوكراین كامل اجرا نشود تحریم ها در مورد روسیه باقی می ماند.
مسكو اكنون تنها گزینه ای را كه در برابر اتحادیه اروپا پیش رو دارد تمدید تحریم خرید محصولات كشاورزی و مواد غذایی از غرب برای یك سال دیگر است كه هر چند زیان های سنگینی را به تولید كنندگان اروپایی وارد كرده و میلیاردها دلار خسارت دیده اند، اما نتوانسته به عنوان ابزار مسكو در پایان دادن به تحریم های ضد روسی مفید باشد.
بر اساس اطلاعات رسانه های روسی، تحریم ها همراه كاهش شدید بهای نفت در بازار جهانی، اقتصاد روسیه را در تنگنا قرارداده است و میزان زیان های وارده از 200 میلیارد دلار فراتر می رود.
روس ها مجبور شده اند برای مقابله با پیامدهای این وضعیت از ذخایر طلا و ارز خارجی و صندوق تثبیت مالی استفاده كنند كه سبب شده موجودی آن از حدود 580 میلیارد دلار سال 2014 به نزدیك 388 میلیارد دلار كاهش یابد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز با نافرجام خواندن تحریم های اقتصادی غرب علیه این كشور، گفته است: مسكو هیچ درخواستی را برای لغو تحریم های ضد روسی به اتحادیه اروپا ارائه نمی كند و عاملان این اقدام باید خود بن بست ایجاد شده را باز كنند.
اما موضع ضد روسی غرب و همچنین در گروه هفت كشور صنعتی برای روسیه ناامید كننده است، زیرا اوایل خرداد ماه نیز سران كشورهای آمریكا، فرانسه، آلمان، ژاپن، انگلیس، كانادا و ایتالیا در نشست سران هفت كشور صنعتی در ژاپن بر ماندگاری تحریم ها علیه روسیه تا زمان اجرای كامل توافقنامه مینسك تاكید كردند.
در بیانیه سران جی هفت آمده است، «تحریم های ضد روسی زمانی لغو می شود كه مسكو به تعهدهای خود در توافقنامه مینسك عمل كند».
سران جی هفت همچنین تهدید كرده اند، اگر ضرورت و اقدام های روسیه ایجاب كند، تحریم های بیشتری علیه این كشور برقرار خواهد شد.
اما وزیر خارجه روسیه در این باره گفته است، بن بست تحریم ها اثر خود را اندك اندك ازدست می دهد. بارها از شركای اروپایی شنیده ایم كه این محدودیت ها به محض اجرای توافقنامه مینسك (درباره اوكراین) لغو خواهد شد. آنها بر این باورند كه فقط روسیه باید این توافقنامه را اجرا كند و خود نیز فرمول لغو تحریم ها را در آینده مطرح كرده اند.
سال 2014 پس از سقوط حكومت ویكتور یانوكوویچ و روی كار آمدن یك دولت متمایل به غرب در اوكراین و آغاز درگیری شبه نظامیان با نیروهای دولتی در شرق این كشور كه روسیه متهم به حمایت از آنان شد، شبه جزیره كریمه به روسیه پیوست.
جدایی كریمه براساس نتایج برگزاری یك همه پرسی در این شبه جزیره در كناره دریای سیاه، یكی از عوامل اصلی افزایش تنش در روابط روسیه با اكراین و غرب شده كه وضع تحریم های ضد روسی از سوی آمریكا و اتحادیه اروپا و واكنش متقابل مسكو را در پی داشته است.
این منطقه 25 هزار و 500 كیلومتری كه اكنون دو میلیون و 413 هزار نفر جمعیت شامل یك میلیون و 450 هزار روس، 576 هزار اوكراینی و 245 هزار تاتار است، سال 1954 توسط نیكیتا خروشچف رییس جمهوری وقت شوروی سابق كه زادگاهش اوكراین بود در قالب تغییرات نقشه ای به این كشور هدیه شده بود.
اروپام** 1516