فریدون بابایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با تلاش ستاد تسهیلات سفر كلیبر بخشی از این گردشگران در هتل ها، مهمانسراها، مدارس، سالن های هفت گانه ورزشی و سالن بحران اسكان یافتند اما بخش دیگری از گردشگران نیز مجبور به سكونت در چادرهای موقت شدند.
وی به تامین نان و برخی اقلام ضروری مسافران اشاره كرد و گفت: با وجود استقبال بی نظیر گردشگران از جاذبه های طبیعی و تاریخی كلیبر داد و ستد اصناف این شهرستان در روزهای اخیر رونق چشم گیری داشت.
وی افزود: این گردشگران با حضور در محور گردشگری شمال آذربایجان شرقی از كمپ ' قلعه درسی ' كلیبر تا جنگل های آینالو، دریاچه مخزن سد خداآفرین و سواحل رود ارس تا جلفا، خیر و بركت را برای اهالی شهرستان های كلیبر و خداآفرین به ارمغان آوردند.
وی گفت: امكانات زیربنایی بخش گردشگری در كلیبر در حال توسعه روزافزون بوده و از طرف دیگر نیز استقبال گردشگران از این منطقه رو به افزایش است.
نماینده مردم كلیبر، خداآفرین و هوراند نیز طی هفته اخیر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا توسعه بخش گردشگری را تنها راهكار پیشرفت این منطقه عنوان كرد و گفت: زیرساخت های لازم برای توسعه این بخش و حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی به اندازه كافی آماده نیست.
قلی اله قلی زاده افزود: در صورت تامین زیرساخت های لازم می توان آینده روشنی را برای این شهرستان ها متصور شد و رفع معضل بیكاری و تغییر در وضع معیشت مردم را شاهد بود.
فرصت تعطیلات عید فطر همراه با جاذبه های بكر طبیعی كه با آب و هوای دلپذیر 25درجه سانتی گراد بالای صفر همراه بود باعث هجوم انبوه گردشگران به این مناطق شده بود كه آنان را بیش از پیش برای ماندن در این مكان ها تشویق می كرد.
انبوه مسافران كه نتوانسته بودند در مراكز اقامتی ساكن شوند در مناطق مختلف شهرستان های كلیبر اقدام به برپایی چادرهای رنگارنگ كرده بودند كه خود منظره جالبی به طبیعت بخشیده بود.
در این میان كمبود امكانات ساختاری، عرض كم جاده و نداشتن مانع برای جلوگیری از پرت شدن به دره، سربالایی های شدید ناشی از عدم توجه فنی به راهها و نبود پاركینگ برای توقف به منظور رفع خستگی از جمله مواردی بود كه از زبان گردشگران شنیده می شد.
شهرستان كلیبر با 50 هزار نفر جمعیت در 160 كیلومتری شهر تبریز قرار دارد و از اصلی ترین مراكز گردشگری آذربایجان شرقی است.
وجود جنگل های ارسباران، قلعه بابك، آبگرم متعلق، حیات وحش كم نظیر و چشمه های گوارا شهرستان كلیبر را به بهشت گردشگران در شمال آذربایجان شرقی تبدیل كرده است.
شهرستان كلیبر با ۳٫۷۰۲ كیلومتر مربع مساحت در ناحیه شمال شرقی استان آذربایجان شرقی با آب و هوای معتدل كوهستانی است و سراسر منطقه را جنگلهای تنك و مراتع سرسبز پوشانیده و محل ییلاق عشایر دشت مغان و ارسباران (قره داغ) میباشد. رود ارس از شمال آن میگذرد.
یك گردشگر كانادایی كلیبر را این گونه توصیف میكند، 'شهری دورافتاده و خواب آلود در میان كوههای آذربایجان... مكانی است عالی؛ به طراوت و سر سبزی انگلیس و ورای ذهنیت ما از طبیعت كویری و خشك ایران. در مسیر جاده كلیبر به عاشقلو، ییلاقهایی همانند چپرلی و آغداش قرار دارند كه می توانند در صورت ترویج مناسب شهرستان را در موقعیتی منحصر به فرد قرار دهند. استراحتگاههای ساخته شده در دره مكیدی و آینالو به مكان های جا افتاده گردشگری تبدیل شده اند، با اینحال قلعه دره سی در ۳ كیلومتری جنوب غرب كلیبر به علت نزدیكی به شهر موقعیت بهتری دارد.
تاسیسات آبدرمانی متعلق كه در تیر ماه ۱۳۹۲ راه اندازی شد، بزرگترین مجتمع آب درمانی كشور است كه در زمینی به وسعت 12870 متر مربع در فاز اول احداث شده كه شامل استخرهای سرپوشیده با سقف متحرك زنانه، مردانه، سونا و جكوزی، مجموعه رستوران، بوفه، كافی شاپ، سالنهای ورزشی، بدنسازی، فضای بازی كودكان، رختكنهای مجهز، پاركینگ و نمازخانه به علاوه واحدهای تجاری میباشد.
قلعه بابك كه به نامهای «دژ بابك»، «بذ و قلعه جمهور» هم معروف است در این منطقه قرار دارد و مقر سردار تاریخی ایران، بابك خرمدین بوده است. این قلعه در نزدیكی شهر كلیبر در شمال شرق استان آذربایجان شرقی واقع است.
قلعه پشتو یكی از آثار تاریخی بخش هوراند از شهرستان كلیبر، قلعه پشتو یا پشتاب است كه بر بلندترین كوه بین روستاهای پشتاب و كوجان قرار گرفته است. قلعه در كوهستانی به ارتفاع بیش از 3000 متر بنا شده است. از این قلعه كه شبیه قلعه بابك و شاید همزمان با آن بوده به هنگام نبرد با اعراب حاكم بر منطقه استفادهٔ نظامی میشده است.
قلعه پیغام: این قلعه در ۱۰ كیلومتری جنوب كلیبر در نزدیكی روستای پیغام بر بالای كوهی كه از سه طرف پرتگاه بوده و رود كلیبر از پای این كوه می گذرد قرار گرفته است. باستان شناسان تاریخ این قلعه را به دوران قبل از اسلام و اشكانیان نسبت دادهاند. این قلعه بر تمامی راههای ورودی و خروجی شهر تسلط داشته و تنها راه قدیم و جدید از كنار آن می گذرد. همان طور كه از اسم این قلعه بر می آید وظیفه آن نگهبانی در درب ورودی شهر باستانی بَر یا كلیبر كنونی بوده است.
مسجد جامع كلیبر: این مسجد در مركز شهر قرار دارد ، طول بنا ۵۰ متر و عرض آن ۳۰ متر و دارای گنبدی بزرگ است كه در گذشته مناره ای به ارتفاع ۴۵ متر و قطر ۱۷ متر داشته كه تا سال ۱۳۳۰ شمسی پابرجا بوده است. این مناره به علت بمباران روس ها در شهریور ۱۳۲۰ آسیب دید و در سال ۱۳۳۰ فرو ریخته است.
مقبره شاه قاسم برادر امام هشتم، امام رضا (ع): در 10 كیلومتری آبش احمد و در 100 كیلومتری تپه معروف نادری و در 50 كیلومتری شهرستان كلیبر و نزدیك روستای خالان و پیره لر واقع است.
3072/6183
تبریز - ایرنا - فرماندار كلیبر با اشاره به افزایش مدت ماندگاری گردشگران این شهرستان در مقایسه با سال های قبل گفت: این شهرستان با وجود جاذبه های كم نظیر طبیعی و تاریخی حدود 80 هزار نفر از گردشگران داخلی را در تعطیلات عید فطر میزبانی كرد.