استان مازندران حدود یك هزار و 200 واحد شالیكوبی دارد كه این واحدها علاوه بر اینكه شالی ها را به برنج سفید تبدیل می كنند، به عنوان محل خرید و فروش برنج به صورت عمده نیز شناخته می شوند.
بر اساس گزارش میدانی خبرنگار ایرنا ، هم اكنون هر كیلوگرم برنج نو طارم محلی و هاشمی به قیمت 90 تا 100 هزار ریال در شالیكوبی های استان مازندران عرضه می شود .
این قیمت حدود 20 تا 30 درصد بیشتر از قیمت برنج نوبرانه مازندران در سال گذشته است.
طارم محلی ، هاشمی و فجر از رقم های كم محصول و رایج برنج در مازندران است .
بر اساس اعلام جهاد كشاورزی ، امسال حدود 70 درصد از شالیزارهای استان زیر كشت این سه رقم برنج قرار دارد.
برنج جدید مازندران امسال به خاطر كشت زودهنگام و تلاش كشاورزان برای انجام كشت دوم ، حدود 20 روز زودتر از سال های پیش به مرحله عرضه در شالیكوبی ها رسیده است.
نخستین برداشت مكانیزه برنج مازندران امسال دو هفته پیش و هجدهم تیر به صورت رسمی با حضور مسئولانی از وزارت جهاد كشاورزی در یكی از روستاهای شهرستان بابلسرآغاز شد.
برداشت دستی و سنتی شالی نیز دستكم یك هفته زودتر از برداشت مكانیزه آغاز شده بود.
شالیكاران شهرستان های فریدونكنار ، آمل ، بابل ، بابلسر و محمودآباد در مناطق غربی مازندران امسال حدود یك ماه زودتر از مناطق شرقی استان كشت و كار برنج را آغاز كردند و هم اكنون نیز در حال برداشت محصول هستند.
** قیمت منصفانه
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی مازندران روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا گفت كه تعیین 90 تا یكصد هزار ریالی برای هر كیلوگرم برنج برداشت جدید طارم محلی در شالیكوبی های استان ، قیمت منصفانه ای است.
عزیزالله شهیدی فر افزود : با توجه به هزینه بالای تولید ، بویژه هزینه كارگران نشاءكار ، این قیمت برای كشاورزان هم مطلوب است.
وی گفت : حدود 70 درصد هزینه تولید برنج مربوط به كارگران و امسال كشاورزان مازندران بابت هر روز كار در شالیزاری به هر نفر نشاكار 800 هزار تا یك میلیون ریال دستمزد پرداخت كردند.
معاون جهاد كشاورزی مازندران با اظهار این كه كمتر از 20 درصد از شالیزارهای استان به صورت مكانیزه نشاكاری می شود ، افزود : با توجه به سنگینی كار نشاء در شالیزار ، كشاورزان مجبورند هزینه سنگینی بپردازند كه نتیجه اش افزایش هزینه تولید است.
** كشت مجدد و پرورش ساقه در 80 هزار هكتار شالیزار
شهیدی فر همچنین از كشت مجدد بیش از 30 هزار هكتار از شالیزارهای مازندران در سال جاری خبر داد و گفت كه : وضعیت آب و هوایی نیز مناسب برای كشت دوباره برنج است.
وی پیش بینی كرد كه در بیش از 50 هزار هكتار از شالیزارهای استان هم پس از برداشت محصول ، پرورش ساقه برای برداشت دوباره محصول در دستور كار قرار گیرد.
ساقه شالی پس از برداشت اول با پرورش از طریق كود شیمیایی ، سمپاشی علیه نسل سوم و چهارم ساقه خوار و مدیریت آبیاری به خوشه دهی می رسد.
كشاورزان مازندرانی پرورش ساقه را ' دونوچ ' می گویند و در اصطلاح علمی هم به آن ' رتون ' گفته می شود.
برنج دونوچ كه از پرورش ساقه به دست می آید به خاطر استفاده اندك از سموم و كود شیمیایی ، سالم ترین و با كیفیت ترین برنج محسوب می شود.
قیمت این نوع برنج نیز در بازار 20 تا 30 درصد گران تر است ، اگر چه شناسایی آن نیاز به مهارت دارد و یا این كه فروشنده باید مورد اعتماد خریدار باشد .
بر اساس اعلام جهاد كشاورزی مازندران امسال حدود 220 هزار هكتار از شالیزارهای مازندران زیر كشت رفت كه پیش بینی می شود حدود یك میلیون تن برنج سفید تولید شود.
** حمایت تمام قد دولت تدبیر و امید از شالیكاران مازندران و گیلان
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی مازندران با اشاره به اینكه دو استان مازندران و گیلان بیشترین سهم در تولید برنج داخل كشور را دارند، بیان داشت: تولید سالانه برنج در كشور نیز حدود دو میلیون و 100هزار تن است .
شهیدی فر اظهار داشت: بر اساس آمار وزارت جهاد كشاورزی با توجه به سرانه 36 كیلو گرم نیاز كشور به واردات حدود 950 هزار تن است.
وی گفت: بنابر آمارهای رسمی در سالهای 1391 تا 1393 به ترتیب یك میلیون و950هزارتن ،یك میلیون و 500 هزارتن ، 850 هزار تن برنج و در سال 94 حدود 750 هزار تن برنج از مجاری قانونی وارد كشور شد.
وی ضمن قدردانی از استاندار مازندران گفت كه ،همسو با رویكرد حمایت دولت از دسترنج شالیكاران ، استاندار هم ورود برنج خارجی به این استان را ممنوع كرده است.
استاندار مازندران در جلسه بیست و ششم تیر ماه شورای اداری استان اعلام كرد كه ورود برنج خارجی به این استان برای حمایت از دسترنج كشاورزی استان ممنوع است و این موضوع بشدت در تمامی مناطق استان پیگیری و نظارت می شود.
همچنین بر اساس دستورالعمل وزارت جهادكشاورزی واردات برنج خارجی به كشور از زمان آغاز برداشت شالی به مدت چهار ماه ممنوع شده است.
مازندران حدود 44درصد برنج مورد نیاز كشور را تامین می كند.
6990/1654
ساری - ایرنا - عطر و بوی طارم محلی در شالیزارهای مازندران پیچیده و كیسه های شالی های درو شده برای تبدیل به برنج سفید و عرضه، روانه شالیكوبی های استان شده است.