سونامی سرطان در ایران نداریم/از اظهارات غیركارشناسانه پرهیز شود

تهران- ایرنا- معاون پژوهشی مركز تحقیقات سرطان ایران گفت: با وجود گزارش هایی درباره سیر صعودی ابتلا به سرطان در كشور، اما این موضوع به معنی افزایش لجام گسیخته و یا به عبارتی سونامی سرطان در ایران نیست.

سرطان پس از بیماری های قلبی و عروقی، دومین عامل مرگ و میر در كشور است كه فاكتورهای خطر مختلفی همچون مصرف سیگار، قلیان، افزایش وزن، كم تحركی و تغذیه ناسالم دارد.
دكتر 'كاظم زنده دل' معاون پژوهشی مركز تحقیقات سرطان روز چهارشنبه در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا گفت: سرطان در كشورمان در سال های آینده افزایش می یابد، به طوری كه در 20 سال آینده ابتلا به این بیماری در كشور احتمالا دو برابر خواهد شد.
وی اظهار كرد كه در عین حال، احتمال افزایش دو برابری سرطان مشروط به آن است كه عوامل خطر مانند مصرف سیگار، قلبان، افزایش وزن، كم تحركی، مصرف الكل، و تغذیه ناسالم همچون مصرف بالای نمك، غذاهای آماده (فست فودها) و مصرف ناچیز سبزی و میوه ثابت بماند. اگر مردم بیشتر در معرض این عوامل خطر باشند، به طور حتم ابتلا به بیماری افزایش بیشتر خواهد یافت.
معاون پژوهشی مركز تحقیقات سرطان به افزایش مصرف قلیان در بین جوانان اشاره كرد و گفت: وقتی این افراد به سنین بزرگسالی برسند، عوارض آن را تجریه خواهند كرد.
زنده دل در عین حال اطلاق سونامی بر وضعیت رو به افزایش بیماری سرطان در كشور را كه در برخی موارد مطرح می شود، نادرست دانست و تصریح كرد: این بیماری در یك بازه زمانی كوتاه چندین برابر نخواهد شد.
وی با اشاره به این كه سونامی مفهوم خاصی را در ذهن متبادر می كند و سبب نگرانی بی اساس مردم می شود، ادامه داد: افزایش سرطان را در سال های آینده در كشور خواهیم داشت اما سونامی سرطان احتمالا ناشی از برداشت غلط رسانه ها از سخنان مسئولان است و یا ادعایی غیركارشناسانه است كه نباید آن را جدی گرفت.
زنده دل افزود: این موضوع به معنی مهم نبودن سرطان و روند رو به افزایش آن نیست، بلكه باید برنامه ریزی مناسب و اصولی در این زمینه انجام گیرد. آگاهی رسانی به مردم، اجرای برنامه های پیشگیری، احداث بیمارستان و تربیت متخصصان به كنترل این بیماری كمك خواهد كرد. در عین حال لازم است كه از اظهارات غیركارشناسانه و نگران كردن مردم خودداری شود.

** سالانه حدود 50 هزار نفر براثر سرطان در كشور فوت می كنند
زنده دل درباره آمار ابتلا به بیماری سرطان در كشور اظهار كرد: سالانه به طور متوسط بین 85 تا 90 هزار نفر در كشور مبتلا می شوند و حدود نیمی از این تعداد یعنی 45 تا 50 هزار نفر از دنیا می روند.
وی اظهار امیدواری كرد كه با اجرای برنامه های مناسب و به موقع از سوی وزارت بهداشت و سایر سازمان های ذیربط، به علاوه بهره گیری از امكانات و تجهبزات لازم برای درمان سرطان، شاهد كاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری باشیم.
زنده دل با اشاره به این كه دامنه توزیع انواع سرطان در كشور متفاوت است، اظهار كرد: سرطان معده در شمال غرب كشور شایع تر است و این موضوع به شرایط اجتماعی و اقتصادی منطقه، توزیع عوامل خطر سرطان ها و نژاد برمی گردد.
معاون پژوهشی مركز تحقیقات سرطان بیان كرد: در مناطقی كه سرطان معده شیوع بیشتری دارد، شاهد بیشتر بودن مصرف سیگار و شیوع عفونت معده نسبت به سایر مناطق كشور هستیم.
وی بر لزوم پیشگیری از سرطان با رعایت اصول بهداشت و پرهیز از عوامل پرخطر در جامعه تاكید كرد و گفت: سرطان از انواع بیماری هایی است كه بشر در سنین بالا به آن مبتلا می شود و با پیشگیری می توان از ابتلا به آن جلوگیری كرد. مراجعه به موقع مبتلایان برای درمان هم ضروری است.
زنده دل یادآور شد: افزایش سرطان نه فقط در ایران بلكه در تمام دنیا، به خصوص كشورهای در حال توسعه است. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال 2012 میلادی حدود 14 میلیون نفر در دنیا مبتلا به سرطان بودند كه در سال 2030 این تعداد به حدود 21 میلبون نفر می رسد.

** جوانان بیشتر به بیماری سرطان مبتلا می شوند، برداشت صحیحی نیست
به گفته زنده دل، عنوان می شود كه در كشور ما ابتلای جوانان به سرطان بیشتر از سایر مناطق است كه یك نتیجه گیری اشتباه است. باتوجه به جوان بودن جمعیت كشور ما، به طور طبیعی تعداد مبتلایان زیر 50 سال هم بیشتر است؛ در حالی كه اساسا ابتلا به سرطان اغلب در سنین بالاتر بیشتر است. بنابراین به اشتباه عنوان می شود كه سرطان در ایران در سنین جوان تر مشاهده می شود.
زنده دل خاطرنشان كرد كه در این خصوص، مطالعه ای نیز با همكاری یكی از استادان دانشگاه هاروارد آمریكا انجام شد كه نادرست بودن ذهنیت یاد شده را تایید كرد.

** سیگار عامل بیش از 10 نوع سرطان است
وی همچنین بر لزوم اجرای سازوكارهایی برای كاهش مصرف سیگار و قلیان در كشور و تاكید كرد و گفت: سیگار با بیش از 10 نوع سرطان ارتباط دارد و با مصرف نكردن آن می توات به مقابله با سرطان پرداخت.
وی بالا رفتن میانگین سن افراد جامعه را نیز از عوامل افزایش ابتلا به سرطان ذكر كرد و گفت كه با افزایش امید به زندگی و پیر شدن جمعیت، برخی از بیماری ها مانند سرطان افزایش می یابند.
زنده دل توضیح داد: با بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی، اجرای برنامه های پیشگیری مثل واكسیناسون، توسعه شبكه بهداشت و درمان كشور و بیمارستان ها و تربیت پزشكان و نیروهای متخصص، بیماری های عفونی و مرگ و میر ناشی از آنها كاهش قابل ملاحظه می یابند كه موجب بالا رفتن میانگین سن افراد جامعه و در نتیجه شیوع بیماری های مانند سرطان می شود.
علمی ** 1201 **2017