به گزارش ایرناُ ُ این دومین اظهار نظر صریح مقامات بلندپایه این كشور در دو روز اخیر در خصوص مواضع آنكارا در قبال دمشق می باشد.
شبكه خبر «ان.تی.وی» روز شنبه گزارش دادُ جانیكلی در گفت و گو با خبرگزاری رویترز این مطلب را اعلام كرده است.
او با اشاره به كاهش در تجارت تركیه با عراق و سوریه با اعلام اینكه سیاست تركیه با سوریه تعدیل خواهد شدُ گفته است: در دوره پیش رو به ویژه در مورد سوریه امكان افزایش فعالیت های اقتصادی و تجاری فراهم خواهد شد. جانیكلی گفته است این روابط با دولت و مردم سوریه خواهد بود.
نئومان كورتولموش معاون نخست وزیر تركیه نیز روز گذشته اقرار كرد؛ بسیاری از مشكلاتی كه اكنون با آن روبرو هستند، ناشی از سیاست كشورش در قبال سوریه است.
وی این مطلب را به دنبال كودتای نافرجام 15 جولای گذشته(25 تیر) و در ترسیم اوضاع تركیه بعد از این وقایع در جمع شماری از اساتید دانشگاه و روزنامه نگاران این كشور عنوان كرده است.
كوتولموش با تاكید بر اینكه سالهاست در این خصوص هشدار می دهد، گفت: ای كاش در زمان خود می توانستیم چشم انداز صلح قابل قبولی را ترسیم كنیم.
وی گفت: «انشاالله در آینده نزدیك بدور از زور و اعمال فشار خارجی، راه حلی قابل قبول برای مردم سوریه پیدا خواهد شد. چنین روندی را شاهد هستیم. در این راستا روابط با روسیه حایز اهمیت است.»
معاون نخست وزیر تركیه با تاكید بر اینكه دوران جنگ های نیابتی به سر رسیده است، گفت: انشاالله راه حلی پیدا خواهیم كرد.
سخنان كورتولموش، اولین اظهارات صریح و خود انتقادی از زبان یك مقام بلندپایه تركیه در مورد سیاست های این كشور در قبال سوریه و به باور كارشناسان نقطه عطفی در رویكردهای سیاسی تركیه در قبال بحران سوریه است.
در محافل سیاسی و خبری تركیه این بحث است كه آنكارا به دنبال كودتای نافرجام و رسیدن به باورهایی در خصوص دست داشتن برخی قدرتهای خارجی در این كودتا می خواهد با رویكرد نوینی در سیاست خارجی و كمك به ایجاد ثبات و امنیت در منطقه سیاست خارجی خودرا از مشكلاتی كه با «عمق استراتژیك» احمد داوداوغلو نخست وزیر بركنار شده دچار آن شده بودُ در كوتاه مدت رهایی دهد.
«بینالی یلدریم» نخست وزیر تركیه نیز چهارشنبه شب گذشته در گفت و گو با تلویزیون دولتی تركیه با تاكید بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی سوریه، گفت «ساختار دولتی سوریه نباید مبتنی بر قوم گرایی باشد. باید نظامی در سوریه شكل گیرد كه همه آحاد مردم سوریه را نمایندگی كرده و فرایند صلحی را در داخل و خارج سوریه شروع كند.»
او تصریح كرد: تركیه در این زمینه با ایران و روسیه و سایر شركای خود همكاری نزدیك دارد.
یلدریم از زمانی كه احمد داوداوغلو بركنار شده است، همواره با شعار كاهش دشمنان و افزایش دوستان، سیاست خارجی دولت خود را تبیین كرده و بر لزوم همكاریهای منطقه ای تاكید می كند.
موضوع حل بحران سوریه به دنبال سفر تاریخی رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه به سن پترزبورگ روسیه در نهم ماه اوت جاری و به دنبال آن سفر جواد ظریف وزیر خارجه كشورمان به تركیه و متعاقب آن سفر غیر منتظره روز گذشته مولود چاوش اوغلو به تهران و قرار گرفتن بحران سوریه در به عنوان محور اصلی گفت و گو ها، تحرك بسیار تازه ای را به حل بحران داده و انتظارات جدی در این زمینه در محافل بین المللی و داخلی تركیه ایجاد كرده است.
خاورم**2011**
http://www.ntv.com.tr/dunya/suriye-ile-ekonomik-iliskiler-onumuzdeki-gunlerde-artirilabilir,kDtr-gl7w0ioYj3ggCTtZQ
آنكارا – ایرنا – به دنبال اظهارات «نئومان كورتولموش» معاون نخست وزیر تركیه كه اقرار كرده است؛ بسیاری از مشكلاتی كه اكنون با آن روبرو هستند، ناشی از سیاست كشورش در قبال سوریه می باشدُ نورالدین جانیكلیُ دیگر معاون نخست وزیری اعلام كرد در دوره پیش رو روابط با دولت و ملت سوریه را افزایش خواهند داد.