در اين گفت و گو كه در شماره يكشنبه هفتم شهريور 1395 خورشيدي با رئيس سابق سازمان بورس انتشار يافت، مي خوانيم: اين كارشناسان درباره وضعيت بيرمق بورس كه از هفتههاي گذشته آغاز شده و همچنان نيز ادامه دارد، ميگويند كه يك علت اين بيرمقي اين است كه بورس در ماههاي گذشته بازده مثبتي داشته و اصلاح آن منطقي است. دليل ديگر اين است كه سال مالي عمده كارگزاريها تمام شده و بخش قابل توجهي از اعتبارها در اين ماه تسويه شده است، براي همين هم نقدينگي اعتباري و وجه نقد در بازار كاهش پيدا كرده است. برخي ديگر چون شاهين شايانآراني، كارشناس ارشد بازار سرمايه معتقد است نوسانات بورس نگرانكننده نيست.
از نگاه اين كارشناس بازار سرمايه، اين نوسانات در يك فضاي بلاتكليفي طبيعي است. اگر فضا بلاتكليف نبود و يك فضاي در حال رشد و سازنده در اقتصاد داشتيم، افت بورس نگرانكننده بود اما هماكنون وضعيت روشن نيست و معلوم نيست چه ميشود بنابراين دراين فضا نوسانات 700 واحد بالا و پايين طبيعي است.
در ميان اين ديدگاهها درباره بازار سرمايه؛ مقامات دولتي اما نظر ديگري دارند و معتقدند با ابزارهاي جديد مالي در اين بازار، آينده اين بازار مثبت ارزيابي ميشود.
محمدفطانتفرد، رئيس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار نيز تاكيد دارد به نوسانات كوتاهمدت بازار سرمايه نبايد توجه كرد.
او در گفتوگو با «فرهيختگان» حركت بازار سرمايه را در آينده مثبت ارزيابي و تاكيد ميكند كه بازده بورس در آينده بيشتر خواهد بود.
**رونق در انتظار بورس
در ميان فراز و فرودهاي بورس، آينده اين بازار از نگاه مقامات بورسي رو به رشد است. شاپور محمدي، رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار اخيرا در گفتوگو با «فرهيختگان» گفته بود: «با برنامههاي پيشبيني شده بازار سرمايه مثبت و رو به رشد خواهد بود.»
علت نيز از نگاه اين مقام مسئول، توسعه ابزارهاي مالي جديد ازجمله اوراق مشتقه ارزي و اوراق بدهي بود؛ چراكه توسعه اين ابزارها فرصت خوبي را پيش روي بازار سرمايه قرار ميدهد.
البته از نگاه محمدي، از يكسو تعاملات بينالمللي گسترش يافته و تعاملات با بازار پول افزايش يافته است و از سوي ديگر، نهادهايي كه ميتوانند در بازار سرمايه حضور داشته باشند، توسعه مييابد و خواستههاي فعالان اقتصادي و سرمايهگذاران نيز تسهيل ميشود، بنابراين تمام اين عوامل ميتواند در رشد اين بازار موثر واقع شود. ارزيابي اين مدير بورسي از آينده بازار سرمايه در حالي است كه محمد فطانتفرد، رئيس سابق بورس نيز به اين بازار خوشبين است.
او كه مدتها در جريان نوسانات زودگذر بورس بود و اين بازار را از نزديك رصد ميكرد، معتقد است خيلي نبايد به نوسانات كوتاهمدت بازار سرمايه توجه كرد.
فطانتفرد كه حالا با حكم وزير امور اقتصادي و دارايي بهعنوان مشاور او منصوب شده است، به «فرهيختگان» ميگويد: «حركت تاريخي بازار سرمايه نشان داده كه حركت اين بازار رو به رشد و بازده آن نسبت به بازارهاي رقيب بيشتر است.»
او با اين توضيحات اضافه ميكند: «اگر نوسانات كوتاهمدت در اين بازار چه آنهايي كه به سمت مثبت و چه آنها كه به سمت منفي است، به صورت آني ما را نه نگران و نه خوشحال كند و رويكرد علمي حرفهاي نسبت به سرمايهگذاري در بازار داشته باشيم، اين بازار هميشه موفق خواهد بود و آينده خوبي در انتظار آن است.»
**تامين مالي بنگاهها
گذشته از آينده مثبتي كه براي بازار سرمايه متصور است، تامين مالي بنگاهها يكي ديگر از مواردي است كه اين بازار با آن دست بهگريبان است.
با اينكه تاكنون انتقادهايي به تامين مالي بنگاهها از سوي بازار سرمايه وارد شده است؛ مقامات دولتي معتقدند كه بازار سرمايه با توجه به كشش و ظرفيتي كه دارد، ميتواند تعداد زيادي از بنگاهها را تامين مالي كند.
براساس آمار بازار سرمايه، تامين مالياي كه بازار سرمايه در سال 93 عهدهدار بود، 30 هزارميليارد تومان بود كه اين عدد در سال 94 به 100 هزارميليارد تومان رسيد. در سال 95 نيز با توجه به پيشبيني فطانتفرد؛، اين عدد قابل افزايش است. براساس گفتههاي او، با توجه به اينكه عدد صندوقهاي سرمايهگذاري از 80 هزار ميليارد تومان هم بالا رفته است و هدف از تشكيل صندوقهاي سرمايهگذاري اين بوده كه تامين تقاضا براي عرضه اوراق صكوكي را كه جديد عرضه ميشود در بازار داشته باشيم، پيشبيني ميشود هم ظرفيت و كشش بازار سرمايه بالاتر برود و هم برنامههاي ديدهشده دراينباره محقق شود.
*منبع: روزنامه فرهيختگان
**گروه اطلاع رساني**9128**9131
تهران- ايرنا- روزنامه فرهيختگان در گفت و گو با محمد فطانت فرد در صفحه اقتصاد با اشاره به نوسانات بورس در بازار سرمايه، نوشت: بورس در حالي از ابتداي امسال تاكنون فراز و فرودهاي زيادي را تجربه كرده است كه برخي كارشناسان بازار سرمايه به اين نوسانات خوشبين و معتقدند كه اين نوسانات كوتاهمدت و زودگذر است.