۹ شهریور ۱۳۹۵، ۱۲:۰۹
کد خبر: 82210333
T T
۰ نفر

روزنه اي براي رهايي زنان از خشونت

۹ شهریور ۱۳۹۵، ۱۲:۰۹
کد خبر: 82210333
روزنه اي براي رهايي زنان از خشونت

ابلام - ايرنا - صداي جيغ و فريادهاي زن كه زير دست وپاي مرد داشت جون مي داد تمام محله را گرفته بود، هر كسي از پنجره مشرف به بيرون يا درب خروجي منزل داخل كوچه را نگاه مي كرد و با تاسف سري تكان مي داد، يكي مرد را لعن و نفرين مي كرد و ديگري متحير از اين رفتار مي خواست كه به پليس زنگ بزند.

به گزارش ايرنا، صداي فريادهاي زن و تهديدهاي مرد دقايق زيادي ادامه داشت و در نهايت انگار كه فوران آتشفشان دروني هر دو فروكش كند، همه جا ساكت شد.
هنوز چند نفر از زنان همسايه پچ پچ كنان دور هم جمع شده و درباره اين اتفاق اظهار نظر مي كردند، يكي زن را مقصر مي دانست و ديگري مرد را.
يكي از زنان مي گفت: كاش خبردار بشيم چه اتفاقي افتاده كه همه جا ساكت شد، نكنه زن رو كشته باشد، ديگري با نگاهي متحير گفت: كاش اين زن بيچاره بميره و از دست اين شمر لعين راحت بشه!!
با گذر روزگار و ماشيني شدن و تغيير در اوضاع و احوال زندگي اين روزها ديگر كمتر شاهد دعواهاي خشونت بار همسران با هم هستيم.
هر چند كه هر از گاهي باز اين اتفاقات ناميمون و دور از شان انساني در برخي مناطق شهري يا روستايي رخ مي دهد اما واقعيت ماجرا فازغ از كتك كاري زن توسط مردان، بسياري از خشونت ها و رفتارهاي نامناسب و حقارت بار كلامي هنوز در بسياري از خانواده ها جريان دارد.

** افزايش آمار طلاق، راه فرار از خشونت
يك كارشناس اجتماعي و خانواده در ايلام گفت: بر عكس چند سال قبل كه آمار خودكشي بدليل منفور بودن پديده طلاق در بين خانواده ها زياد بود، اين روزها آمار طلاق رو به فزوني نهاده و تا مشكلي بوجود مي آيد افراد درخواست طلاق مي دهند و بناي ناسازي گاري مي گذارند.
شيرين روشني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: ديگر از جنگيدن زن و مرد با چنگ و دندان و حفظ زندگي مشترك با هر قيمتي خبري نيست، حالا چند بار دعوا و مرافه با پادرمياني بزرگترها براي طلاق و جدايي با درخواست طلاق توافقي به يك زندگي مشترك پايان مي دهد.
وي افزود: متاسفانه از افراد معتمد خانواده كه براي آشتي و برقراري زندگي مشترك تلاش مي كرد و ريش گرو مي گذاشت حالا خبري نيست و خانواده ها زياد مانع درخواست طلاق توافقي زوجين نمي شوند.
روشني تاكيد كرد: اين روزها طلاق به راه مفري براي پايان دادن به ناسازگاري و فرار از خشونت تبديل شده و به محض كوچكترين اتفاق اين واژه ثقيل به زبان زن و مرد جاري مي شود.

** اهميت آگاهي و مشاوره دادن به زوجين توسط خانواده ها
اين كارشناس اجتماعي و خانواده به ضرورت آگاهي بخشي از طريق خانواده دو طرف تاكيد كرد و گفت: بايد فرهنگ پا درمياني مثبت خانواده ها براي دوام زندگي مشترك تداوم داشته باشد بسياري مواقع با يك راهنمايي صحيح از طرف والدين زن و مرد جوان با احساس مسئوليت بيشتري تبعات زندگي مشترك را مي پذيرند و به محض كوچكترين اتفاق از زير بار مسئوليت شانه خالي نمي كنند.
روشني اظهار كرد: والدين بايد همواره نقش محوري خود را در ثبات و پايداري زندگي مشترك جوانان با اهميت بشمرند و در مراحل مختلف زندگي در كنار زوج هاي جوان باشند و تجربيات ارزنده خود را در خصوص اهميت زندگي مشترك به جوانان انتقال دهند.
وي يادآور شد: پدر و مادرها بايد همواره حامي دوام زندگي مشترك جوانان باشند و به محض اطلاع از يك اتفاق ناخوشايند در زندگي زوج هاي جوان درصدد رفع مشكل و برطرف كردن آن برآيند نه اينكه خود براي از بين رفتن زندگي مشترك پيش قدم شوند.

** كاهش توقعات و رعايت شئونات زندگي مشترك
اين كارشناس اجتماعي و خانواده معتقد است بدليل افزايش توقعات بي حد و مرز زوجين معمولا اختلاف بوجود مي آيد كه اين امر بديهي را مي توان با كاهش توقعات برطرف كرد.
روشني افزود: يكي ديگر از دلايل اعمال رفتار خشونت آميز اعتياد همسر يا خيانت عليه هم است كه معمولا موجب درگيري و رفتارهاي نامناسب مي شود كه اين امر بايد به طريق منطقي و از راه قانوني پيگيري شود نه اينكه منجر به خشونت و كتك كاري شود.
وي تاكيد كرد: احترام متقابل زوجين، رعايت شئونات اخلاقي، پايبندي و تعهد به زندگي مشترك، كاهش توقعات، پرهيز از چشم و همچشمي و الگو قرار دادن زندگي افراد موفق در تداوم و پايداري و آرامش و ثبات زندگي زوجين موثر است.
معاون امور اجتماعي بهزيستي ايلام نيز در خصوص اعمال خشونت عليه زنان مي گويد: متاسفانه اين يك واقعيت غير قابل انكار است كه در جامعه وجود دارد و در اين استان هم مشاهده مي شود.
زهرا همتي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: خشونت عليه زنان علاوه بر كتك كاري شامل خشونت كلامي، اجتماعي، محروميت از حقوق و پايمال شدن حق زن به عنوان يك عضو خانواده و جامعه است.
وي ادامه داد: ما اكنون مراجعان زيادي در بحث خشونت داريم كه علاوه بر خشونت جسمي حتي مورد تهديد به قتل از طرف خانواده نيز قرار گرفته اند كه اين افراد نيازمند حمايت و ايجاد امكانات و فضاي امن براي نگهداري هستند تا بتوانند زندگي راحتي داشته باشند.
همتي اضافه كرد: اداره كل بهزيستي با محوريت امور اجتماعي در سال جاري پيگير راه اندازي خانه هاي امن در مناطق مختلف استان براي زنان و دختراني است كه مورد خشونت و تهديد قرار گرفته اند البته سعي مي شود در هر دو شهرستان يك خانه امن ايجاد كنيم تا بتوانيم همه استان را پوشش دهيم.
وي يادآور شد: در اين مركز علاوه بر مشاوره و مددكاري به افراد آسيب ديده سعي مي شود با ارائه مشاوره به خانواده افراد آسيب ديده سعي در بازگرداندن سالم افراد به آغوش خانواده كنيم.
به گفته همتي، بايد افرادي كه مورد خشونت قرار مي گيرند مورد حمايت ارگان يا نهادي باشند تا بتوانند بدون آسيب اجتماعي و دامن زدن به خودكشي و ساير آسيب ها زندگي كنند.
وي اظهار كرد: اكنون افرادي داريم كه از سوي خانواده تهديد به قتل شده و چندين سال است كه در اين مركز نگهداري مي شوند.
همتي در خصوص آمار اين افراد گفت: آمار افراد خشونت ديده متغير است زيرا برخي تنها يك شب در مركز نگهداري مي شوند و با ارائه مشاوره و مددكاري با خانواده معمولا به آغوش خانواده باز مي گردند لذا بدليل نوسان اسكان افراد، نمي توان آمار دقيقي ارائه كرد.
وي افزود: سال گذشته حدود 130 زن در مناطق مختلف استان ايلام مورد خشونت قرار گرفته بودند كه اين آمار از مراجعان به مراكز مشاوره و درماني بدست آمده است.
وي ادامه داد: بسياري از خشونت ها همچنان پنهان از جامعه آماري مي مانند و فرد بدليل حفظ آبرو و مشكلاتي كه ممكن است از طرف خانواده برايش بوجود بيايد از اعلام آن سر باز مي زند.
اين مقام مسوول مي گويد: نمي توان نبود خشونت و كاهش آن را در جامعه اعلام كرد زيرا آمار مراجعان و وجود اين آسيب در جامعه و آمار خودكشي همچنان گوياي وجود خشونت در برخي خانواده ها است.
همتي تاكيد كرد: براي رفع اين مشكل در جامعه نيازمند آموزش از همان سنين پايين در مهد كودك ها هستيم و بايد پسران ما ياد بگيرند كه به زنان احترام متقابل بگذارند.
به گفته وي، با ارائه مشاوره و همچنين اطلاع رساني از طريق رسانه ها و انتشار برشور سعي در آگاهي رساني به خانواده عليه خشونت زنان در جامعه داريم.
وي گفت: همچنين طرحي به منظور كاهش و رفع خشونت در خانواده تهيه شده كه به مركز ارسال شده و ارديبهشت ماه امسال پس از تامين اعتبار در سطح استان اجرا مي شود.
وي اضافه كرد: وقتي فردي اقدام به خودكشي مي كند در واقع عليه خودش خشونت اعمال مي كند كه اين امر نيز نيازمند آموزش همگاني دارد.
وي افزود: سعي شده كه با همكاري دانشگاه علوم پزشكي افراد مورد خشونت قرار گرفته كه به مراكز درماني مراجعه مي كنند، شناسايي و اقدام هاي حمايتي براي بهبود وضعيت آنان در خانواده و جامعه انجام شود.
همتي مي گويد: سال گذشته 130 مورد افرادي كه علائم ضرب و جرح داشتند به مراكز درماني در مناطق مختلف شهري و روستايي در استان مراجعه كرده بودند.
وي يادآور شد: همه هم و غم ما براي زناني است كه از طرف همسر يا خانواده تهديد به قتل مي شوند و در اين استان هيچ امكاناتي براي نگهداري از آنها وجود ندارد.
همتي گفت: همين فرد با توجه به نبود امنيت در فضاي غير از منزل مجبور است كه خشونت عليه خود را تحمل كند و همين مساله منشا بسياري از آسيب هاي اجتماعي ديگر بويژه خودكشي مي شود.
وي در خصوص بهبود وضعيت خشونت عليه زنان در سال هاي اخير گفت: خيلي معتقد نيستم كه آمار خشونت كاهش يافته زيرا آمار خودكشي و آسيب هاي اجتماعي ديگر همچنان بيانگر وجود اين مشكل در جامعه است.
وي افزود: قطعا با افزايش آگاهي زنان و كاهش بار رواني طلاق اين وضعيت تا حدودي در جامعه بهتر شده هر چند خشونت فيزيكي كمتر شده اما وضعيت تغييري چنداني نكرده و با توجه به مستندات و شمار مراجعان خشونت از نظر اجتماعي، كلامي، تحقير و جسمي عليه زنان همچنان ادامه دارد.
اين مقام مسوول بهزيستي ايلام افزايش آگاهي زنان، رعايت احترام متقابل زن و مرد در خانواده، فرهنگ سازي توسط فضاي عمومي رسانه ها، حمايت از زنان آسيب ديده، حمايت قضايي و حقوقي از اين افراد در كاهش پديده خشونت عليه زنان را تاثير گذار برشمرد.
وي با بيان اينكه در فرهنگ عمومي ما بايد عليه خشونت اقدامام هاي عملي انجام گيرد و راهكار قانوني نظير پيگيري سريع در دادگاه ها انجام شود، افزود: بايد اين تفكر را كه مردان مي گويند چارديواري اختياري و به خود اطمينان مي دهند كه هر گونه بخواهند مي توانند به زنان با خشونت رفتار كنند از بين برود.
همتي يادآور شد: وقتي در داخل حريم خصوصي و چارديواري به حريم رواني و جسمي يك زن تعرض مي شود نياز به حمايت قانوني و فرهنگ اجتماعي جامعه است تا فرد به خود اجازه ندهد خشونت را عليه ديگري اعمال كند.
وي افزود: وقتي رسيدگي به پرونده يك فرد كه مورد خشونت واقع شده چهار سال در دادگاه ها طول مي كشد بدون شك اين شخص خسته شده و از شكايت خود پشيمان مي شود و اين باعث مي شود تا آسيب همچنان تداوم مي يابد.
وي اضافه كرد: اكنون متاسفانه حتي پزشك هاي ما از اينكه براي فرد خشونت ديده گواهي بنويسند، نگرانند زيرا ممكن است مورد تهديد خانواده فرد قرار بگيرند.
همتي گفت: بعنوان يك زن سعي كره ام امكانات يك زن خشونت ديده را در شهر بررسي كنم متاسفانه متوجه شدم كه اين زن هيچ جا و مكاني براي حمايت و اسكان ندارد بنابراين موانع قانوني و محدوديت ها از نظر نبود امكانات براي زناني كه مورد خشونت و تهديد قرار گرفته اند، بايد برداشته شود.
وي ادامه داد: در همه جاي كشور معمولا وظيفه شهرداري هاست كه خانه امن براي نگهداري اين افراد داشته باشند اما در استان ايلام براي كساني كه دچار اين مشكل هستند بهزيستي اين وظيفه را بر عهده دارد.
وي افزود: بحث بررسي خشونت عليه زنان در جامعه نيازمند تلنگري به مسئولان و دست اندركاران است و بايد احساس كنيم اين مشكل وجود دارد و با اختصاص اعتبار مناسب توسط استانداري و دستگاه هاي فرهنگي براي رفع اين مشكل در جامعه گام اساسي برداريم.
7177/9002