شهري در مسيره جاده ابريشم و شاهراه ارتباطي شمال به جنوب با قابليت هاي صنعتي بي شمار، برخورداري بيش از يك هزار و 500 واحد و بيش از 20 شهرك و ناحيه صنعتي و توليد 200 نوع محصول كه در موطن خود بازاري براي عرضه ندارند، فرش و عرقيجات گياهي به عنوان مهم ترين و استراتژيك ترين محصولات منطقه علاوه بر عرصه دائمي براي عرضه، نيازمند دريافت استاندارد، ثبت و برندهايي براي منطقه كاشان هستند.
براساس آمار منتشر شده، شهرستان كاشان از لحاظ تعداد واحدهاي صنعتي از 11 استان و از نظر اشتغال از 17 استان و از لحاظ ميزان صادرات از 15 استان كشور فراتر است.
منطقه ويژه اقتصادي كاشان ملموس ترين نياز صنايع منطقه با توجه به استقرار بيش از 60 درصد صنايع كشور است و اين منطقه هنوز پس از دو سال در پيچ و تاب دريافت مجوز زيست محيطي است و شتابي در اين روند حس نمي شود.
فرش دستباف كاشان از قديم در كشور و حتي عرصه اقتصاد بين الملل شهره بوده و در عرصه فرش ماشيني نيز به عنوان يكي از پنج قطب بين المللي فرش در دنيا مطرح است، سالانه از 120 ميليون مترمربع فرش توليد شده در كشور، بيش از 75 درصد متعلق به كاشان است و 38 هزار تن به طور مستقيم در اين صنعت در كاشان مشغول به فعاليت هستند.
مهارت فرش دستباف كاشان به ثبت جهاني رسيده اما اين شهرستان هنوز از وجود يك نمايشگاه دائمي فرش محروم است، دوهزار و 300 بافنده فرش دستباف در كاشان تحت پوشش بيمه قالي بافي هستند و اين ميزان تنها 10 درصد از فعالان اين عرصه صنايع دستي را در برمي گيرد.
رصدخانه ملي ايران در ارتفاعات گرگش كاموي كاشان يكي از هشت رصدخانه بين المللي در نقاط مختلف جهان، در حال ساخت است و اين طرح در گير و دار مسائل مالي هنوز پس از گذشته هفت سال به اتمام نرسيده است، از سويي نياز به واگذاري مديريت اين رصدخانه به دانشگاه كاشان به عنوان يك مركز آموزش عالي با بالاترين درجات علمي كشور و ظرفيت هاي يك مركز آموزشي بين المللي به شدت احساس مي شود، اما واگذاري اين مديريت هنوز تحقق نيافته است.
كاشان از لحاظ معنوي و فعاليت هاي قرآني نيز حرف هاي زيادي براي گفتن دارد، اين شهر با تربيت بيش از 20 حافظ كل نهج البلاغه براي نخستين بار در جهان تشيع به عنوان شهر نهج البلاغه شناخته مي شود، كه معرفي بيشتر اين ظرفيت مي تواند مي تواند آينده روشن تري را براي آن و بين المللي كردن اين فعاليت در عرصه جهان اسلام رقم زند.
كاشان يك هزار و 800 اثر تاريخي شناسايي شده و 330 اثر ثبت ملي دارد كه از اين تعداد وجود 82 خانه تاريخي قابل تعمق است، جاذبه هاي گردشگري كاشان در سال پذيراي حدود پنج ميليون گردشگر است، اما اين شهر هنوز يك مجتمع گردشگري ندارد.
به تمام قابليت هاي كاشان مي توان وجود صنعت خودروسازي سايپا، فرودگاه، راه آهن سراسري و غيره را اضافه كرد.
اين شهرستان داراي هفت شهر و چهار بخش و بيش از 50 روستاست كه به رغم برخورداري از فرمانداري ويژه، همچنان براي انجام بسياري از امور، مديران و مردم مجبور به مراجعه اداره هاي كل در استان اصفهان هستند.
كاشان به اذعان مسئولان كشوري ظرفيتي بالاتر از بسياري از استان هاي كشور دارد و تبديل اين شهرستان به استان از سال ها پيش دغدغه نمايندگان مردم اين منطقه در مجلس شوراي اسلامي و مديران و مردم سخت كوش منطقه بوده و همچنان چشم به راه تصميم دولت و تصويب مجلس است.
تلاش هاي صورت گرفته از جمله ايجاد منطقه ويژه اقتصادي كاشان، توسعه راه هاي ارتباطي پيگيري شديد مساله راه هاي منطقه و برطرف كردن نقاط حادثه خيز به عنوان يك زيرساخت جدي توسعه و ايجاد زيرساخت هاي گردشگري و خدماتي از مهم ترين اقدام ها در طول سال هاي گذشته در تحقق اين مطلب است.
مسئولان استاني و شهري بر اين باورند كه اين شهرستان درحال حاضر به عنوان پايگاه مهم سياسي، فرهنگي، اجتماعي در منطقه و همچنين در زمينه هاي اقتصادي، علمي و فناوري در استان اصفهان و كشور منحصر به فرد است.
استان شدن كاشان مهم ترين راهكار براي دستيابي به افق هاي روشن اين منطقه است كه تلاش بيشتري از سوي مديران شهري و توجه و دقت نظر و تدبير مسئولان كشوري را مي طلبد، از سويي تلاش براي جذب سرمايه گذاران و جلب توجه آنان به پتانسيل هاي عظيم و ذخاير ارزشمند منطقه، برنامه ريزي مديران و تبيين چشم انداز توسعه منطقه و توسعه و اتحاد و تلاش رسانه ها مي تواند گامي بلند و اساسي در جهت توسعه همه جانبه و اشتغالزايي جوانان كاشان باشد.
*خبرنگار ايرنا در دفتر كاشان
شهرستان كاشان با تركيب اقليمي از كوير و كوهپايه پهنه اي مملو از استعداد و ظرفيت با زمينه هاي توسعه اي حتي بالاتر از سطح برخي استان ها با برخي چالش ها مواجه و چشم به راه نگاه هاي مهربان است.