۱۴ شهریور ۱۳۹۵، ۱۶:۰۳
کد خبر: 82217102
T T
۰ نفر
آيين هشتادمين سال تاسيس مردم شناسي در ايران آذرماه برگزار مي شود

تهران-ايرنا- رئيس پژوهشكده مردم شناسي گفت: آذر ماه سال جاري همزمان با هفته پژوهش مراسم هشتادمين سال تأسيس نهاد مردم شناسي در ايران برگزار خواهد شد.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا از پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، نشست علمي- تخصصي «مردم حافظان فرهنگ و آگاهي» كه همزمان با روز مردم شناسي و زادروز ابوريحان بيروني دانشمند و مردم شناس شهير ايران به همت پژوهشكده مردم شناسي در محل پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري برگزار شد.
عليرضا حسن زاده رئيس پژوهشكده مردم شناسي با بيان اينكه مردم شناسي در 80 سال گذشته دستاوردهاي زيادي داشته است، تعميق خودآگاهي ملي با نگاه به زبان، موسيقي، اسطوره ها و ...، نشان دادن جايگاه مردم در مسائل مختلف و تنوع فرهنگي را از مهمترين اين دستاوردها اعلام كرد.
استاد پيشكسوت مردم شناسي نيز با ابراز خرسندي از روشن ماندن چراغي كه پيشينيان در حوزه مردم شناسي توسط پژوهشگران فعال در اين عرصه افروخته اند گفت: مردم شناسان در امر پژوهش و تحصيل در سالهاي گذشته بسيار رشد كرده اند.
محمد ميرشكرايي، ابوريحان را به معني دقيق كلمه جزو اولين اساتيد مردم نگاري ايران دانست و افزود: هشتادمين سال تأسيس نهاد مردم شناسي در ايران كه امسال جشن گرفته مي شود، زماني است كه مردم شناسي در تشكيلات فرهنگي كشور رسميت پيدا كرده، در حاليكه مردم شناسي در ايران خيلي كهن تر است.
ميرشكرايي، با بيان اينكه مردم شناسي قديمي تر از زمان ابوريحان بيروني در ايران است اظهار كرد: از زمانيكه انسان توانسته آنچه را در ذهن دارد روي سنگ و كاغذ بياورد مردم شناسي وجود داشته است.
وي كتيبه هاي هخامنشي كه حاوي قوانين و مسائل مربوط به آن زمان هستند را اسناد مردم شناسي خواند و گفت: تصورات چوپانان از زندگي كه روي سنگ كنده اند نيز اسناد مردم شناسي هستند زيرا بيانگر ذهنيات آن افراد است.
اين پژوهشگر پيشكسوت، مردم شناسي را دانش مردم و فرهنگ دانست كه حفظ آن در ابعاد مختلف كاري مقدس است و پژوهشگران امروز در حوزه مردم شناسي به خوبي آن را انجام مي دهند.

** اهداي جايزه به باستاني پاريزي
معاون فرهنگي و دانشجويي دانشگاه آزاد اسلامي نيز با اشاره به جايگاه ابوريحان بيروني در حوزه مردم شناسي گفت: اين دانشمند ايراني فعاليت هاي زيادي را در اين حوزه به انجام رسانده، از اين رو زاد روز وي به نام روز مردم شناسي نام گرفته است.
سيد طاها هاشمي، با اشاره به طرحي كه توسط دانشگاه آزاد اسلامي با همكاري ساير دانشگاه هاي داخل و خارج از كشور براي نزديكي اقوام و اديان مختلف در حال پيگيري است افزود: اين طرح در استان هاي يزد و كرمان كه هموطنان زرتشتي و مسلمان بصورت كاملا مسالمت آميز در كنار يكديگر زندگي مي كنند در حال اجرا است.
هاشمي، به يكپارچگي و نزديكي اقوام مختلف در ايران بر خلاف ساير كشور ها اشاره و تصريح كرد: پژوهشكده مردم شناسي مي تواند كمك شاياني در اجراي اين طرح و گسترش آن در حوزه اديان ديگر با دانشگاه آزاد اسلامي داشته باشد.
وي افزود: اين دانشگاه در سطوح مختلف درحوزه مردم شناسي دانشجو مي پذيرد و طرح هايي نظير شناسايي مفاخر و مشاهير كشور، پژوهش تاريخ شفاهي، اهداي جايزه باستاني پاريزي، بزرگداشت مفاخر را در دست پيگيري دارد.

** مردم شناسي فانتزي نيست
در ادامه مشاور رياست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ديگر سخنران اين نشست هشتادمين سال تأسيس نهاد مردم شناسي ايران را بهانه اي براي قرارگيري پژوهشكده مردم شناسي در رأس فعاليت هاي پژوهشگاه دانست و اظهار اميدواري كرد تا پايان سال مجموعه ارزشمندي در حوزه مردم شناسي به چاپ برسد.
سيد احمد محيط طباطبايي، وجود مشكلات در حوزه هاي مختلف را ناشي از نبود نگاه مردم شناسي در حوزه هاي مرتبط دانست و تصريح كرد: به عنوان نمونه مشكلات موجود در علم پزشكي ناشي از نبود نگاه مردم شناسانه به طب است.
محيط طباطبايي اضافه كرد: فعاليت هاي مردم شناسي رفتارهاي فانتزي نيست كه تنها در قالب كتاب و فيلم بگنجد بلكه اقدامات بسيار موثري است كه در تمامي فعاليت هاي اقتصادي ، اجتماعي و سياسي ايران تأثير گذار است و از اين منظر كه بنگريم تنوع فرهنگي به وفاق ملي تبديل مي شود.
وي گفت: تمامي موضوعاتي كه نامطلوب و مانع توسعه به نظر مي رسند اگر از منظر مردم شناسي به آنها نگريسته شود سهل و نقطه اتكا خواهند شد.
مشاور رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ابراز اميدواري كرد به همت پژوهشكده مردم شناسي و ظرفيت علمي مردم شناسي كشور و تعامل نهادهاي علمي و فني مسائل مربوط به اين حوزه بيشتر مورد توجه قرار گيرند.
رييس مركز اسناد فرهنگي آسيايي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي ديگر سخنران اين نشست، خشونت را بحراني دانست كه امروزه حوزه فرهنگ ايران، آسيا و جهان را فرا گرفته است.
حميد تنكابني گفت: اينكه خشونت چيست و از كجا آمده جاي تأمل دارد و بايد در حوزه فرهنگ مورد بررسي قرار گيرد.
وي افزود: رسالت اصلي اصحاب دانش در علوم انساني اين است كه مشكل خشونت را به مساله تبديل كرده و با مطالعات مردم شناسي در اقليم ها، شرايط مختلف، عوامل تأثيرگذار و ... را بررسي كنند.
تنكابني تصريح كرد: امروزه دانش مردم شناسي بايد استراتژي پاسخگويي به مسائل عصر حاضر را داشته باشد.
در ادامه اين مراسم از تلاش و كوشش هاي گرانسنگ استاد محمد ميرشكرايي تجليل و سخنرانان نشست به بيان مطالبي در خصوص ويژگي هاي اخلاقي و حرفه اي وي پرداختند.
همچنين از پوستر همايش و نمايشگاه هشتادمين سال تأسيس نهاد مردم شناسي در ايران و كتاب مجموعه 'گفت و گوهاي هشتادمين سال ' رونمايي و از اعظم اميني (طراح پوستر ) و مريم اميني (كوشنده كتاب) تقدير شد.
اين مراسم با تقدير از رئيس و اعضاء مركز اسناد فرهنگي آسيا پژوهشگاه علوم انساني، رئيس و اعضاي پژوهشكده حفاظت و مرمت و همكاران پژوهشكده مردم شناسي در پروژه ساماندهي پوشاك اقوام ايراني و پيشكسوتان مردم شناسي علي اكبر حميدي، بهروز وجداني، بهروز اشتري، محمد ابوالفضلي، مينو كريم نيا، ناهيد سخائيان و مهر الزمان نوبان همراه بود.
فراهنگ**3079**1027