۲۳ شهریور ۱۳۹۵، ۱۳:۱۲
کد خبر: 82228509
T T
۰ نفر
دریاچه های خشك و سدهای خالی پیامد خشكسالی در استان فارس

شیراز - ایرنا - به گفته برخی از مسئولان و كارشناسان ، استان فارس امسال وارد نهمین سال تداوم خشكسالی شده ، پیامد خشكسالی دراین استان خشكیدگی كامل تالاب ها و دریاچه ها و خالی شدن سدها از اندك ذخیره آبی است كه زمستان ها در آن جمع می شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، دریاچه های طشك و بختگان در شهرستان نی ریز ، دریاچه پریشان در شهرستان كازرون ، دریاچه مهارلو در جنوب شرق شیراز ، دریاچه كافتر در شهرستان اقلید در واپسین روزهای تابستان بطور كامل به خشكی گراییده اند و هیچ رمقی از این مناطق كه روزی پذیرای شمار فراوانی از پرندگان و زیست بوم مناطق بودند ندارد.
در بالا دست دریاچه های خشك فارس ، سدهای خالی قرار دارند، سدهایی كه موجودی و ذخیره آب برخی از آنها صفر است و حتی زیر صفر است ، وقتی ذخیره آب در سدی به زیر صفر می رسد به معنی آن است كه حتی از ذخیره پایداری سد هم مصرف یا تبخیر شده است و بنای اصلی سد در معرض ترك خوردگی و تخریب قرار دارد .
چالش خشكسالی دراستان فارس چالش های دیگری هم به دنبال خود آورده است ، چالش و چانه زنی كشاورزان شالی كار ، گندم كار و ذرت كار برای به دست آوردن آب بیشتر ، چالش محیط زیست برای گرفتن حقابه تالاب های فارس،چالش برداشت بیشتر از چاه های مجاز و غیر مجاز ، چالش پر كردن چاه های غیر مجاز و مقاومت كشاورزان و بهره برداران در مقابل پر شدن چاه ها و چالش فروش غیر مجاز آب از چاه های مجاز و پروانه دار از جمله این چالش هاست .
در نهایت تداوم خشكسالی موجب فشار بیشتر بر سفره های آب زیرزمینی شده است ، بسیاری از كشاورزانی كه معاش اصلی آنان كاشت شلتوك وبرنج بود ، آموزه های توصیه ای جهاد كشاورزی و سازمان آب منطقه ای برای كاهش سطح زیر كشت برنج را در نظر نگرفتند و امسال نیز بی رویه مبادرت به كشت شلتوك كردند، این آموزه ها همچنان در حد توصیه و پیشنهاد است و هنوز وارد گام قهری و برخورد با متخلفان نشده است .
در عین حال تداوم شرایط فعلی به صلاح اقلیم استان فارس نیست ، مسئولان و مدیریت ارشد استان فارس باید دراین زمینه بنشینند و سنگ های خود را واكنند ، توصیه و سفارش و اندرز و پند دراین عرصه دیگر جوابگو نیست ، فشار مداوم بر طبیعت و برداشت آب اقلیم فارس را به سمت فاجعه سوق داده است ، ترك های این فاجعه در روستای دیندارلوی شهرستان فسا و فروچاله ایج استهبان قابل مشاهده است ، براستی تا كی باید خشكسالی از نبود مدیریت جامع دراستان فار س برا ی كنترل كشت های بی رویه و برداشت های بی رویه آب بتازد؟ تا كی باید عرصه آب و كشاورزی دراستان فارس با خودسری به پیش برود؟ دود این خودسری ها به چشم همه خواهد رفت و زمان آن فرا رسیده كه قانون در این عرصه حكمفرما شود .
آمارهایی كه چندی پیش مدیر روابط عمومی شركت آب منطقه ای استان فارس به خبرنگار ایرنا ارائه داد نشانگر آن است كه سدهای فارس حال و روز خوبی ندارند ، این آمارها متعلق به حدود یك ماه پیش است و امروز قطعا شرایط سدها بحرانی تر شده است .
به گفته محمد رضا ارجمند، آمارهای ذخایر آب سدهای فارس نشانگر آن است كه نسبت به سال گذشته و نسبت به متوسط بلند مدت از ذخایر خوبی برخوردار نیستیم، كاهش ذخایر آبی می تواند امسال را با تنش آبی مواجه كند از این رو مردم باید بیشتر و بهتر در مصرف آب صرفه جویی كنند .
ارجمند با بیان اینكه ذخیره قابل استفاده درهفت سد در حال بهره برداری دراستان فارس تنها 183 میلیون متر مكعب است گفت : این در حالی است كه پنج سد استراتژیك و مهم استان فارس ذخیره منفی دارد و در واقع بیش از ظرفیت سد آب از آن برداشت شده است و دیگر آبی برای بهره برداری و برداشت ندارد .
مدیر روابط عمومی شركت آب منطقه ای استان فارس ادامه داد : بر اساس آمارهای موجود سدهای درودزن، ایزدخواست ، سیوند ، تنگاب و رودبال با ذخیره منفی و اضافه برداشت روبروست و آبی برای بهره برداری ندارد .
وی ادامه داد: تنها دو سد سلمان فارسی و ملاصدرا مقدار اندكی آب برای بهره برداری دارد كه با توجه به تابستان گرم امسال پیش بینی می شود این ذخایر نیز در روزهای آتی كاهش یابد .
مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب منطقه ای فارس گفت: 9 سال پیاپی خشكسالی،برداشت های بی رویه وحفاری های غیرمجاز باعث خشكیدن دریاچه های فارس شده و این تالاب ها و دریاچه ها را به جاده هایی برای تردد خودرو تبدیل كرده است .
مهندس محمد مهدی شریفی گفت: خشكسالی موجب ایجاد مشكلاتی مثل فرونشست زمین در تعدادی از دشت های استان فارس و پایین رفتن سطح آب شده است.
وی ادامه داد:برای برون رفت از بحران خود خواسته موجود كه از یك طرف حاصل مدیریت نامطلوب منابع آب و از سوی دیگر بهره برداری بی رویه توسط كشاورزان از سفره های آب زیرزمینی است، تنها راه باقیمانده افزایش تغذیه و كاهش تخلیه از این منابع آب زیرزمینی است.
وی اعلام كرد : میزان مصرف سالانه آب در استان فارس 9 میلیارد متر مكعب است كه 80 درصد آن از آبخوان های زیرزمینی برداشت می شود .
شریفی گفت: علیرغم افزایش تعداد چاه ها از سال 84، میزان برداشت ثابت مانده و چه بسا در سالهای پس از آن كمتر هم شده است این امر نشانه فقدان آب برای حفر چاه جدید و در نتیجه عدم امكان توسعه بهره برداری است.
وی ادامه داد: بنابراین اگر چاه غیرمجازی در حال حفر مشاهده شود چنانچه اجازه دهیم به بهره وری برسد، آب این چاه از كم شدن سهمیه مجاز چاه های پروانه داری كه در سالهای قبل مجوز دریافت كرده اند تامین خواهد شد لذا حساسیت صاحبان چاه های مجاز را به منظور پیشگیری از تخلفات این چنینی می طلبد.
وی اضافه كرد: متاسفانه وضعیت خوبی را در 102 محدوده مطالعاتی شاهد نیستیم. بهترین راهكار باقیمانده برای برون رفت از وضعیت موجود طرح مهم احیا و تعادل بخشی منابع موجود است كه در قالب 15 پروژه در استان های مختلف با اولویت بندی های متفاوت در حال برنامه ریزی و اجراست.
بنا بر گفته برخی مسئولان ، استان فارس در سالهای مختلف مقام نخست را در تولید برخی محصولات كشاورزی از جمله گندم و ذرت داشت و همچنان نیز این مقام را حفظ كرده است اما همین مسئولان می گویند به دست آوردن این جایگاه به بهای نابودی سفره های آب زیر زمینی ، ایجاد فروچاله ها ، مرگ تالاب ها و دریاچه ها و آسیب دیدن بخشی از منابع طبیعی این استان رقم خورد كه به نوعی سرمایه و ثروت ملی این سرزمین است.
این در حالی است كه كارشناسان و مسئولان سازمان ها و نهادهای مسئول در زمینه مدیریت منابع آب همواره تاكید كرده اند كه لازم است روش های آبیاری و الگوهای كشت در این استان تغییر كند و روش های نوین جایگزین مدل های قدیمی و سنتی شود در حالی كه حمایت كافی برای جایگزینی این روش ها از كشاورزان تاكنون نشده است . كشاورزانی كه آب را از ژرفای 400 متری زمین بیرون می كشند تا هندوانه بكارند و آن را در سر جالیز به بهای هر كیلوگرم 150 تا 200 تومان به واسطه ها بفروشند و مترصد هستند تا گندم مزارع آنها زودتر برداشت شود، جای كشت گندم و كاه و كلش آن به آتش كشیده شود و زمین برای كشت محصول بعدی سریع آماده شود ، كجا فرصت دارند تا در این زمینه آموزش ببینند یا به توصیه های كارشناسی توجه كنند.
این روال در سالهای اخیر هر سال دراستان فارس تكرار شده و هر روز سطح آب های زیر زمینی پایین تر رفته ، كف شكنی پشت كف شكنی رخ داده و پمپ هایی قوی تر در ژرفای 400 ، 500 و گاه 600 متری چاه ها كارسازی شده است و همه آب های زیر زمینی را بلعیده و به سطح زمین آورده است .
براساس برنامه ریزی مصوب ، آبیاری تحت فشار با 85 درصد یارانه و كمك دولت و 15 درصد خودیاری كشاورز و بهره گیری از تسهیلات صندوق توسعه كشاورزی انجام می شود.
این درحالی است كه كشاورزان برای اجرای آبیاری تحت فشار در مزارع برای خرید تجهیزات لازم با نوسان قیمت ها مواجه هستند ، اواخر سال گذشته لوله پلی اتیلن كیلویی 50 هزار ریال بود اما اكنون به بیش از كیلویی 85 هزار ریال رسیده است. ضعف منابع اعتباری و نبود برنامه كاری حساب شده از سوی متولیان امر و برنامه ریزان در زمینه حفاظت از منابع آبی طی چند دهه گذشته از یك سو و همچنین فراگیری و استمرار بلای طبیعی زمینه نابودی و در واقع به سمت شوری رفتن منابع آبی شیرین را در استان فارس فراهم كرده است .
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز بارها مسایل خشكسالی را گوشزد كرده و با بیان این كه تداوم خشكسالی فارس را به شرایطی سخت و شكننده در تامین منابع آب رسانده و این وضعیت حادتر از سایر استان ها است بیان داشت : چاره جز این نیست كه در برنامه ریزی های مدیریت مصرف و مدیریت تامین آب تجدید نظر كنیم و تداوم راهكارهای كنونی و پیشین شرایط را برای استان فارس وخیم تر و دشوار تر می كند.
خلیل رضاییان ، به شرایط تداوم خشكسالی دراستان فارس اشاره كرد و افزود : همه كشورها در شرایط خشكسالی بر روی استفاده از 60 درصد منابع آب برنامه ریزی می كنند در حالی كه این نسبت در كشور ما 80 درصد است و برنامه ریزی بر روی 80 درصد از منابع آب در شرایط حاد خشكسالی ، زنگ خطری برای اقتصاد و معیشت مردم است .
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس با اشاره به این كه استفاده از منابع آب زیر زمینی در برخی مناطق به آب های فسیلی رسیده است گفت : این آبها از ژرفای 500 متری زمین بیرون كشیده می شود و صرف تولید محصولاتی می شودكه متاسفانه ارزش افزوده چندانی در اقتصاد ما ندارد.
وی بیان كرد :این درست است كه اقتصاد استان فارس متكی به حوزه كشاورزی است و ما نمی توانیم مردم را از تولیدات كشاورزی محروم كنیم ، اما لازم است با برنامه ریزی و ایجاد مشاغل صنعتی مرتبط و ایجاد صنایعی كه بتواند معیشت روستاییان و كشاورزان را تامین كند فشار را از روی استفاده بی رویه از منابع آب برداریم. رضاییان گفت: كشاورز با زمین اندك و سرمایه اندكی كه دراختیار دارد هم نمی تواند معجزه كند ، نباید از كشاورزان انتظار داشته باشیم كه خودخواسته بتوانند برنامه ریزی و روش های تولید محصولات را اصلاح كنند بلكه باید در این زمینه با ترویج و حمایت هایی كه صورت می گیرد به نقطه تولید مطلوب كشاورزی با مصرف بهنیه آب نزدیك شویم.
تالاب های فارس هم با تداوم خشكسالی حال و روز خوشی ندارند فارس از جمله استان های كشور است كه از شرایط خشكسالی و بهره برداری بی رویه از منابع آبی زیرزمینی بی نصیب نمانده و دو تالاب بین المللی ' كمجان ' و ' طشك' این استان در فهرست تالاب های در معرض خطر كشور قرار گرفته است.
در فهرست جهانی موسوم به مونترو تالاب هایی ثبت می شود كه دارای تغییرات اكولوژیك باشند و در معرض خطر نابودی قرار داشته باشند كه شش تالاب ایران در این فهرست است. تالاب كمجان با وسعت یك هزارهكتاردرسال 1990 به دلیل خشك شدن،كمبود آب و بهره برداری از منابع آبی برای كشاورزی و زهكشی وارد فهرست مونترو شد.
تالاب طشك نیز با مساحت 126 هزار هكتار نیز در سال 1975 به دلیل ساخت سد در بالادست در این فهرست قرار گرفت. ارژن، بختگان و پریشان هم از دیگر تالاب های بین المللی این استان نیز امروز خشكیده و زنگ خطر را برای حیات و زندگی در این دیار به صدا درآورده اند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان فارس با ابراز نگرانی از برداشت های بی رویه از منابع آب بیان داشت : چنانچه بهره برداری از منابع آب این استان مدیریت نشود باید منتظر فاجعه بزرگ زیست محیطی باشیم ، همه تقصیر ها متوجه خشكسالی و پیامدهای آن نیست ، فارس مدیریت منابع آب می خواهد.
دكتر حمزه ولوی بیان داشت : حفاظت محیط زیست تنها با مشاركت آحاد مردم جامعه امكان پذیر است.
وی همچنین گفت: متاسفانه توسعه نامتوازن و بی رویه بدون توجه به ظرفیت های زیست محیطی آسیب های جدی به محیط زیست وارد كرده است بهره برداری های بی رویه از منابع آب و خاك بخصوص منابع تجدید ناپذیر و از طرفی آلودگی آب و خاك به شدت آینده زمین را كه تنها كره مسكونی است تهدید می كند .
ولوی اضافه كرد : مهمترین موضوع زیست محیطی استان فارس موضوع بهره برداری ناصحیح از منابع آب است كه امروزه می توان از آن به عنوان چالش اساسی نام برد .
وی گفت :تمام تالاب های استان خشك شده اند و وضعیت آبگیری سدهای استان نیز مطلوب نیست،این نتیجه رفتار نامناسب ما به منابع آبی استان و برداشت بی رویه از این منابع محدود است.
وی اضافه كرد: اما همه تقصیر را بر دوش پدیده طبیعی به نام خشكسالی گذاشته ایم و از طرفی آنچنان كه باید در توسعه شبكه های جمع آوری فاضلاب و ایجاد تصفیه خانه ها اقدام موثری نداشته ایم.
ولوی گفت :گر چه زحمات زیادی كشیده شده اما همگان واقفند كه كارهای انجام شده كافی نیست و این نیاز به اراده جمعی و مدیریت جهادی دارد و باید ورود آلاینده های ناشی از فاضلاب های صنعتی ،خانگی ،سم و كود و...به شدت كنترل شود .
استان فارس اكنون 925 هزار هكتار از سطح زیر كشت محصولات زراعی و 402 هزار هكتار باغ های مثمر دارد و گفته شده كه از مقام نخست پوشش جنگلی در كشور و همچنین رتبه های برتر تولید اغلب محصولات زراعی و باغی كشور برخوردار است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان فارس همچنین گفت: مطابق شرایط كنونی و شدت خشكسالی،احیای بختگان به تخصیص حداقل 250 میلیون مترمكعب حقابه نیاز دارد.
ولوی با بیان اینكه تالاب بین المللی بختگان از جمله تالاب های در معرض تهدید كشور است، افزود: اتخاذ سیاست های نادرست در زمینه مدیریت آب حوضه منجر به زوال این اكوسیستم ارزشمند و به تبع آن مواجه شدن معاش جوامع انسانی حاشیه تالاب با تهدید شده است.
وی با اشاره به سابقه پیگیری های محیط زیست استان برای تخصیص حقابه بختگان از سد درود زن، گفت: بنا به پیگیری های صورت گرفته میزان 20 و 50 میلیون مترمكعب حقابه به بختگان تخصیص داده شده كه هیچگاه رها سازی نشده است كه این میزان به هیچ عنوان كافی نیست و بر طبق شرایط كنونی و شدت خشكسالی، احیای بختگان نیاز به تخصیص حداقل 250 میلیون مترمكعب حقابه دارد.
ولوی مسدود كردن چاه های غیرمجاز، استفاده از محصولات با نیاز آبی كمتر و استفاده از روش های آبیاری نوین، كاهش سطح زیر كشت و تغییر الگوی كشت استان را از جمله ضرورت های احیای این تالاب برشمرد و گفت: به رغم همه محدودیت ها، محیط زیست استان تلاش كرده است با انجام اقداماتی همچون پیگیری تخصیص حقابه تالاب، تثبیت مرزها و حدود مستثنیات و همچنین لایروبی كانال های چشمه ها و ورودی تالاب ها گام هایی برای احیای این اكوسیستم ارزشمند بردارد.
ولوی اظهار كرد: افزایش سطح زیر كشت و مصرف آب در بخش كشاورزی حاشیه تالاب بختگان در پنج دهه به بیش از 8/3 برابر بدون توجه به ظرفیت منطقه به همراه خشكسالی چند سال اخیر، منجر به خشك شدن زیست بوم ارزشمند استان شده كه تبعات آن دامنگیر مسایل اجتماعی و اقتصادی استان نیز شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به اینكه میانگین بلندمدت حجم ورودی آب به تالاب بختگان 728 میلیون مترمكعب است كه از این میزان 428 میلیون مترمكعب از رودخانه های كر و سیوند و 300 میلیون مترمكعب از حوضه بلافصل دریاچه تامین می شود، اظهار كرد: این در حالی است كه برداشت از آب های زیرزمینی در این حوضه سه هزار و 100 میلیون مترمكعب و حجم ذخیره سدها نیز هزار و 590 میلیارد مترمكعب است.
وی ضمن یادآوری این موضوع كه حجم سدهای احداثی تقریبا برابر آورد سالانه رودخانه های كر و سیوند است، گفت: حتی در شرایط معمول و بدون بروز خشكسالی نیز در صورت آبگیری این سطوح، آبی به بختگان نخواهد رسید.
مدیركل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به عدم تغییر محسوس در سیاست های كشاورزی و آبیاری استان همچون افزایش سطح زیر كشت، استفاده از روش های سنتی در كشاورزی و آبیاری، مصرف بی رویه منابع آب زیرزمینی و استفاده از الگوی كشت پرمصرف و كم بازده، اصلاح این سیاست ها را با توجه به شرایط آبی استان ضروری دانست.
ولوی بیان كرد: خشكسالی سال های اخیر منجر به آن شد كه حتی 300 میلیون مترمكعب آبی كه در شرایط عادی به تالاب بختگان وارد می شد، با كاهشی شدید مواجه شود.
كارشناسان و مسئولان سازمان آب منطقه ای فارس نیز می گویند : با توجه به خشكسالی های چند سال گذشته در استان و برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی شاهد افت 30 متری آب دشت های استان هستیم كه این امر وضعیت بسیار نگران كننده ای را رقم زده است.
به گفته این كارشناسان استان فارس با داشتن بیش از هشت حوضه آبریز از 30 حوضه آبریز كشوری سهم بزرگی از منابع آبی كشور را داشته كه متاسفانه هم اكنون وضعیت منابع آبی در استان مناسب نیست.
خشك شدن باغ های استان فارس و تبدیل كاربری های آن به موارد دیگر نیز در نتیجه بی آبی سالهای ممتد در این استان به وجود آمده است. این كارشناسان با اشاره به اینكه استان فارس با 300 میلی متر بارندگی سالانه، سهم 10 درصدی از بارندگی های كشور را دارد، معتقدند : متاسفانه بیش از 95 درصد آب های استان در حوزه كشاورزی مصرف می شود كه نیازمند بازنگری در شیوه های سنتی كشاورزی و استفاده بهینه از آب در حوزه كشاورزی هستیم. با توجه به وضعیت بارندگی های چند سال گذشته و بروز كم آبی تعداد 22 هزار و 566 حلقه چاه، 471 دهنه چشمه و 534 رشته قنات در استان خشك شده است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان فارس هم خشكسالی را پدیده ای بلند مدت دانست و گفت : سدها تاثیر چندانی در خشك شدن تالابها ندارند ، بیشتر دلایل افزایش صدمات ناشی ازخشكسالی عدم مدیریت مصرف بهینه آب و برداشت های بی رویه است.
حمیدرضا دهقانی اظهار داشت : بسیاری از مناطق استان فارس از جمله دریاچه های كافتر ، ارژن و پریشان به خشكی گرایید در حالیكه در اطراف این تالاب ها و دریاچه ها هیچ سدی احداث نشده است.
وی ادامه داد : من نمی گویم سدها تاثیر كلی در خشكی تالاب ها و دریاچه ها ندارند اما سهمی كه برای سدها در نظر گرفته شده سهم واقعی نیست ، اثرات خشكی تالاب ها را باید در مدیریت نادرست بهینه مصرف و برداشت بی رویه آب جست و جو كرد.
دهقانی با اشاره به اینكه فارس جزو استان های پیشرو در اطلاع رسانی به مردم درباره استفاده بهینه از آب، است، ادامه داد: امیدواریم كه با برنامه ریزی درست بتوانیم آب های زیرزمینی را بهنیه مدیریت كنیم.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان فارس بیان داشت: در كشور هرچه قدر تعداد چاه ها بیشتر می شوند میزان برداشت آب زیرزمینی كاهش می یابد كه این موضوع نشان از آن دارد كه مشكلاتی برای اقتصاد كشاورزان به وجود آمده است كه با عمل به توصیه های كارشناسان جهاد كشاورزی در تغییر الگوی كشت ، می توانند این مسائل را برطرف كنند.
وی با اشاره به اینكه شهرستان های اقلید و آباده در سال جاری كمترین میزان بارندگی را داشته اند، گفت : حوضه آبریز بختگان و مناطق سیوند ، درود زن و ملا صدرا امسال با كم آبی مواجه است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان فارس كشت بی رویه را یكی از دلایل استفاده بی رویه از منابع آب دانست و اضافه كرد: با توصیه های جهاد كشاورزی ، استانداری و آب منطقه ای قرار بود سطح زیر كشت زیر دست سد درود زن 40 هزار هكتار باشد اما آمار و بازدیدهای میدانی ما نشان می دهد كه 70 هزار هكتار كشت سبز در حوزه سد درودزن داریم كه با توجه به كمبود آب، به یقین قسمت عمده ای از این كشت ها از بین می رود.
این مسئول همچنین با اشاره به كاهش منابع عمومی و اعتباری دولت برای پروژه های عمرانی، بر لزوم ورود سرمایه گذاران خصوصی در این بخش برای جبران كمبود اعتبار، تاكید كرد.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای استان فارس همچنین بیان داشت : شرایط خشكسالی و كمبود آب به گونه ای است كه می بایست حداقل 20 درصد از چاه های كشاورزی موجود و چاه های غیر مجاز پر شود و خواست ما از كشاورزان این است كه در این زمینه خودشان داوطلب و پیشقدم شوند.
دهقانی افزود: استان كرمان در این زمینه اقداماتی انجام داده و كشاورزان این استان خودشان پیشقدم برای پر كردن چاه ها شده اند.
وی ادامه داد:در شرایط كنونی و درشرایط بحرانی فعلی كشت شلتوك وذرت وآبیاری این محصولات با آب چاه خیانت به این مرز و بوم و خیانت به مردم است ، كسانی كه آب را از ژرفای چند صد متری زمین بیرون می كشند تا گوجه فرنگی و برنج ما را تامین كنند به جامعه خیانت می كنند.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان فارس اضافه كرد: فارس در ردیف سه استان بحران زده كشور از نظر منابع آب زیر زمینی قرار دارد در چنین شرایطی ما چه تعهدی داریم كه گوجه و هندوانه و برنج كشور را تامین كنیم .
دهقانی با بیان اینكه فرزندان كشاورزانی كه امروز این مولفه ها را نادیده می گیرند فردا به همین كشاورزان شماتت می كنند گفت : اكثر دشت های فارس ممنوعه شده و حتی برای تامین آب شرب مردم با مشكل مواجه است؛چند سال متوالی خشكسالی رمق دشت های فارس را كشیده، اغلب دشت ها با شكاف های چند كیلومتری مواجه شده، برخی روستاها در معرض تخلیه و انتقال است در این شرایط فشار بر بخش كشاورزی خیانت است.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای استان فارس با بیان اینكه 21 هزار حلقه چاه آب غیر مجاز در فارس وجود دارد گفت:یك هزار و 200 حلقه چاه آب در سال گذشته پر شده، پر كردن چاه های غیر مجاز اینك به یك نهضت و مطالبه عمومی تبدیل شده ، ما نیاز به همكاری بیشتر كشاورزان و معارضین داریم، در پر كردن چاه ها به معیشت خانواده ها هم توجه داریم و پر كردن چاه افرادی كه با كشاورزی و باغداری معیشت خود را می گذرانند را در اولویت نداریم.
وی ادامه داد:البته در پشت نقاب معیشت افرادی هم هستند كه با چاه های غیر مجاز آب برداشت می كنند ، این افراد پشت چهره كشاورز بی بضاعت پنهان شده اند در حالی كه واقعیت این نیست.
دهقانی گفت:شرایط به گونه ای است كه دیگر نمی توان با قول و وعده تامین آب كشاورزی وارد عرصه انتخابات شد درخواست ما از داوطلبان نمایندگی در دوره آتی این است كه در این زمینه به مردم قولی ندهند ، آب یك كالای سیاسی نیست.
در هر حال تالاب ها و دریاچه های پریشان ، بختگان ، طشك ، ارژن ، كافتر و مهارلو به عنوان مناطق زیست محیطی ، دشت ها و اراضی مسطح استان فارس به عنوان زیر ساخت های كشاورزی و سدها و آبگیرها به عنوان منابع مهار آب حال و روز خوشی ندارند و تداوم برداشت های بی رویه از دشت های فارس ، افت سفره های زیر زمینی و بروز خشكسالی های ممتد در این استان ، فارس را در آستانه بروز یك فاجعه اقلیمی قرار داده است .
گزارش از : نیكنام خشنودی
6113 / 1876
۰ نفر