محسن رناني عصر روز سه شنبه در آيين رونمايي از كتاب «مردمان روي زمين» در كتابخانه مركزي شهرداري اصفهان افزود: اين خطاي مهمي بود كه بعد از انقلاب رخ داد.
وي كه با عنوان 'كالبد شكافي توسعه، عبور از آبروداري به رواداري' سخن مي گفت، افزود: از سال 1326 تاكنون در دوره 70 سال برنامه ريزي در كشور يك كلمه نمي توانيم در باره موضوعاتي مانند سرمايه گذاري براي شاد كردن مردم، بلد بودن آيين گفتگو، انتقاد پذير بودن، ريسك پذير بودن و نظاير اينها پيدا كنيم.
وي با تشريع ابعاد توسعه در دو بعد'اقتصادي مالي'و'رفتاري - فرهنگي' گفت: توسعه رفتاري و فرهنگي وقتي بوجود مي آيد كه ما در حوزه سرمايه هاي فرهنگي، اجتماعي و نمادين سرمايه گذاري كرده باشيم.
رناني اضافه كرد: اگر ما اين سه نوع سرمايه گذاري را انجام دهيم، توسعه رفتاري - فرهنگي نيز شكل مي گيرد كه نتيجه اش كسب رضايت است، در حالي كه هدف توسعه مادي - اقتصادي، كسب رفاه است.
اين استاد دانشگاه يادآور شد: خيلي وقتها ممكن است ما از رفاه برخوردار باشيم اما رضايت نداشته باشيم كمااينكه اكنون در كشور بيشترين ميزان دارو و تجهيزات پزشكي وجود دارد اما مردم ما از مناسبات درماني موجود راضي نيستند.
رناني گفت: اكنون خيل فرزندان اين سرزمين بخاطر كسب رفاه مهاجرت نمي كنند بلكه بخاطر احساس رضايت از زندگي كه آن را در كشور خود نمي يابند دست به مهاجرت مي زنند در حالي كه اغلب آنها در كشور خود از رفاه هم برخوردارند.
اين استاد دانشگاه همچنين گفت: كشور ما در تمام دنيا بيشترين نرخ رشد ورود خانمها به دانشگاه را دارد اما واقعيت است كه در اين سال ها زنان ما دانشمند شده اند اما توانمند نه.
اين انديشمند حوزه اقتصاد و توسعه اجتماعي تصريح كرد: سهم زنان ما در هدايت جامعه و سياستگذاري ها نسبت به گذشته تغيير نكرده است.
رناني يادآور شد: از سال 1355 نرخ مشاركت زنان كشور 13/5 درصد بوده و پارسال هم در همين حد قرار داشته است.
وي خاطرنشان كرد: در كشورهاي توسعه يافته نرخ مشاركت زنان 60 درصد، در كشورهاي در حال توسعه 40 تا 60 درصد و در كشور ما 13/5 درصد است.
وي همچنين با تعريف دو واژه'مدارا'به مثابه صبر و تحمل و'روامداري' به مثابه دگرپذيري گفت: آنچه براي توسعه يك جامعه لازم است روامداري است نه مدارا.
رناني اظهار كرد: روامداري به معني اين است كه بپذيريم ديگران هم حق دگرانديشي و دگرباشي دارند.
اين مدرس برجسته دانشگاه يادآور شد: تئوري سيستم ها مي گويد در يك سيستم زنده، فقط تفاوتها زندگي را زيبا مي كند.
رناني تاكيد كرد: بدون وجود اين تفاوتها و بدون دگرانديشان، جامعه رشد نمي كند و بزرگ نمي شود.
وي تاكيد كرد: جامعه اي مي تواند به بعد فرهنگي توسعه خود برسد كه وارد مرز روامداري شود.
رناني، يكي از تحولات توسعه را روامداري به معني عبور از عقايد سنتي مدارا به عقايدي دانست كه عنصر روامداري در آن وجود داشته باشد.
اين صاحبنظر حوزه توسعه اجتماعي گفت: مدارا در زمان صلح و روامداري در زمان جنگ بكار مي رود.
وي همچنين تاكيد كرد: روامداري را بايد از درون خانه و از مدرسه به كودكان آموخت.
رناني همچين در باره كتاب «مردمان روي زمين» تاكيد كرد: اين كتاب، بظاهر كوچك اما بسيار بزرگ و ارزشمند است و اگر من وزير آموزش و پرورش بودم آن را براي همه كلاس هاي ابتدايي، بعنوان كتاب درسي قرار مي دادم.
رناني تصريح كرد: اين كتاب چنان با نرمي با كودك برخورد مي كند كه او در پايان بصورت ناخودآگاه روامداري را مي آموزد و درمي يابد كه زيبايي زندگي به اين است كه تفاوتها را بپذيرد.
عضو شوراي اسلامي شهر اصفهان نيز در اين مراسم گفت: مردم كشور ما، مردم ستم پذير نيستند، بلكه فرهنگ سازند.
فتح الله معين افزود: نتيجه تعصب و عدم پذيرش ديگران در دنيا، بروز خشونت و جنگ هاي مختلف بوده است.
وي تاكيد كرد: راه نجات بشر اين است كه بپذيريم به عقايد ديگران احترام بگذاريم و شان انساني ديگران را رعايت كنيم.
معين تصريح كرد: اگر اين فرهنگ پذيرش را در وجود خود نهادينه كنيم،در خانواده هايمان نيز تغيير و تحول ايجاد خواهيم كرد و فرزندانمان نيز خواهند آموخت كه زير بار استبداد نروند.
آيين رونمايي از كتاب«مردمان روي زمين» با حضور جمع كثيري از دوستداران محيط زيست و افراد اهل انديشه در كتابخانه مركزي شهرداري اصفهان برگزار شد.
اين آيين از سوي انتشارات«نقش مانا» با پشتيباني تشكلهاي محيط زيستي اصفهان بويژه جمعيت دوستداران محيط زيست(طبيعتياران) و خانه كودك شهرداري اصفهان برپا شد.
كتاب مردمان روي زمين به گوناگوني بيش از هفت ميليارد انسان پراكنده بر اين كره خاكي پرداخته است.
در اين اثر، به شكل ظاهري انسانها، تفاوت شكل و اندازهي اندام آنها و سپس تفاوتهاي فرهنگي و سليقهها پرداخته شده است.
اين كتاب مصور همچنين خواننده را با اقوام و ملل مختلف آشنا ميكند و با تصويرهايي از نقاط مختلف جهان، او را به پذيرش تفاوت و گوناگوني و درك دگرپذيري رهنمون ميكند و در آخر نيز نتيجه ميگيرد كه' فقط تصور كنيم دنيا چقدر خستهكننده بود اگر همه ما يك شكل و شبيه هم بوديم'.
اين كتاب با زبان ساده و جملاتي كوتاه مفاهيمي عميق و راستين، از انسانها ميگويد كه با تمام تفاوتهاي ممكن بر پهنۀ زمين پراكندهاند.
كتاب 'مردمان روي زمين' تصويرهاي گويا و روشن كتاب، تنوع رنگ، شكل و گوناگوني مردم روي زمين را روايت ميكند و در نهايت خواننده كتاب به اين خواهد انديشيد كه زمين چه باسخاوت است كه چنين گستره متفاوتي از انديشهها، ايدهها و ديدگاهها را تاكنون به خود ديده و خواهد ديد.
نويسنده اين كتاب 'پيتر اسپير' و مترجمش 'منيژه مقيثي' است كه به كوشش حشمت الله انتخابي در دو هزار جلد توسط انتشارات مانا اصفهان به زيب طبع آراسته شده است.
در شناسنامه اين كتاب، گروه مخاطبان آن افراد 7 تا 70 سال ذكر شده است.
6027
انديشمند توسعه اجتماعي: سياستگذاري هاي بعد از انقلاب تنها به بعد مادي توسعه معطوف بود
۲۳ شهریور ۱۳۹۵، ۲۳:۳۳
کد خبر:
82229229
اصفهان - ايرنا- يك انديشمند حوزه اقتصاد و توسعه اجتماعي گفت: تمام توجه سياستگذاران بعد از انقلاب به بعد مادي و كمي توسعه معطوف بوده است.