به گزارش ایرنا ، ونداربن، منطقه ای در جنوب غربی كلاردشت كه روزگاری به خاطر وجود حیوانات وحشی به عنوان قلب شكارگاه منطقه به حساب می آمد امروز به خاطر تجاوز انسانها به مراتع ، جنگل و كوهستان ، كم كم زیبایی هایش را از دست می دهد.
كوهنوردانی كه در گذشته برای صعود به قله های تخت سلیمان و علم كوه از زیبایی های طبیعت این منطقه لذت می بردند امروز باید به جای طبیعت و كوهستان زیبا بالاجبار نگاهی به آجر ، خشت و ایرانیت پشت بام ها را همانند شهر و روستا نظاره گر باشند.
امسال حدود 12 هزار كوهنورد داخلی و خارجی به قله های علم كوه و تخت سلیمان در منطقه ییلاقی و كوهستانی كلاردشت صعود كردند.
این منطقه از نگاه خیلی از مسئولان حفاظت محیط زیست و حتی ریش سفیدان شهرستان كوهستانی كلاردشت در گذشته به عنوان قلب شكارگاه منطقه 'كل جاران و 'خرم دشت' نام برده می شد و از لحاظ برخورداری موقعیت های ممتاز زیست محیطی و وجود گونه های ارزشمند حیات وحش نیز از حساسیت های ویژه ای برخورداراست.
چند سالی است كه این منطقه حفاظت شده بكر طبیعی به علت رفتارهای نامهربانانه عده ای از افراد سودجو و فرصت طلب دستخوش تغییراتی مانند ساخت و سازهای غیرمجاز شده است و با وجود اقدامات خوب دولت تدبیر و امید برای صیانت از محیط زیست و پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در این منطقه، به گفته شماری از مسئولان ذیربط این معضل همچنان ادامه دارد.
براساس آمار منابع رسمی ، حدود 60 باب واحد مسكونی غیرمجاز از سال 1382تاكنون در منطقه ونداربن ساخته شده و طبق بررسی های صورت گرفته غالب سازندگان این واحدهای مسكونی نیز از امكاناتی نظیر برق ، آب و تلفن برخوردارند.
منطقه ای كه بنا به گفته مسئولان كنونی شهرستان كلاردشت خارج از بافت و هنوز كد آبادی مانند روستا برای آن تعریف نشده است.
بخشدار كلاردشت در این خصوص گفت : غالب ساخت وسازهایی كه در این منطقه انجام گرفته مربوط به دوره های گذشته بوده ضمن آنكه شماری از سازندگان این بناهای غیرمجاز طبق بررسی های صورت گرفته از مسئولان وقت مجوز دریافت كرده اند كه جای تامل دارد.
علیرضا ذكائیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : برابر قانون هرگونه ساخت وساز در این منطقه فاقد كد آبادی و مهمتر از همه در حاشیه رودخانه سردآبرود ممنوع است و نباید مسئولان وقت اجازه می دادند كه عده ای افراد سودجو مرتكب چنین تخلفاتی شوند.
رودخانه سردآبرود جزو پنج رودخانه حفاظت شده كشور است كه از قله های علم كوه و تخت سلیمان كلاردشت سرچشمه می گیرد.
بخشدار كلاردشت گفت : هم اكنون بخشداری با همكاری دیگر مسئولان مرتبط این موضوع را با جدیت پی گیری می كند تا این موضوع برای همگان روشن شود كه سازندگان این واحدهای مسكونی غیرمجاز بدون استعلام از اداراتی مانند حفاظت محیط زیست ، منابع طبیعی ، جهادكشاورزی و امور آب به چه شیوه ای مجوز دریافت كرده اند.
ذكائیان افزود : این منطقه خارج از بافت روستایی است و بنا به گفته مسئولان حفاظت محیط زیست و امور آب منطقه ای جزو حریم رودخانه سردابرود است كه متاسفانه فاضلاب این واحدهای مسكونی نیز بدون رعایت اصول فنی وارد این رودخانه می شود و در نهایت به دریای خزر می ریزد.
وی خواستار همكاری مسئولان دستگاه قضایی برای تعیین و تكلیف وضعیت این واحدهای مسكونی غیرمجاز شد.
مدیر امور منابع آب شهرستان های نوشهر، چالوس و كلاردشت نیز گفت : تاكنون حدود 218 مورد اخطار مربوط به ساخت وسازهای غیرمجاز و تجاوز به بستر رودخانه سردابرود در حوزه رودبارك و ونداربن كلاردشت صادر شده است .
حامد عبداللهی با انتقاد از مسئولان وقت صادر كننده مجوز ساخت و ساز افزود : برابر قانون هر دستگاهی اگر بخواهد برای ساماندهی و حفظ این رودخانه دیوار یا پلی برروی آن بسازد باید از امور منابع آب استعلام دریافت كند درحالی كه غالب ساخت و سازهای غیرمجاز در ونداربن استعلامی از این نهاد دریافت نكرده اند.
مدیر جهاد كشاورزی كلاردشت نیز گفت : به تازگی شكوائیه هایی علیه سازندگان بناهای غیرمجاز با همكاری دیگر مسئولان از جمله حفاظت محیط زیست ، منابع طبیعی و رئیس دادگاه كلاردشت تنظیم و ان شاء الله به زودی وضعیت این بناهای غیرمجاز تعیین تكلیف خواهد شد.
حسن پورمقدم از مالكان این واحدهای مسكونی خواست تا اسناد مربوط احراز مالكیت عرصه و عیان موجود در منطقه ونداربن را ارائه دهند.
وی اظهارداشت : از سال گذشته تاكنون هیچ موردی از ساخت وساز غیرمجاز دراین منطقه مشاهده نشده و اگر دیده شود برابر قانون با فرد متخلف برخورد قانونی می شود.
نماینده اداره حفاظت محیط زیست چالوس در كلاردشت گفت : با گذشت بیش از یك دهه از ساخت وسازهای غیرمجاز دراین منطقه بنا به دلایلی از جمله جابه جایی قضات در این منطقه هنوز موفق به تخریب یك باب واحد مسكونی نشده ایم.
شهرام بیگلر اظهارداشت : مالكان این بناهای مسكونی بیشترشان افراد غیربومی و طبق بررسی های به عمل آمده از اهالی شهرستان های عباس آباد و نشتارود هستند كه حدود هفت ماه در سال در این واحدهای مسكونی اقامت دارند .
نماینده حفاظت محیط زیست شهرستان چالوس در كلاردشت گفت : گونه هایی مانند پلنگ ، خرس ، گربه وحشی ، كبك دری ، معمولی و عقاب هما در این منطقه حفاظت شده حدود 90 هزار هكتاری زیست می كنند و مسئولان وقت نباید اجازه می دادند كه عده ای در این منطقه دست به این اقدامات خلافكارانه بزنند.
وی افزود :هم اكنون ساختمان محیط بانی این منطقه فاقد امكاناتی مانند برق ، تلفن و آب است درحالی كه این بناهای مسكونی غیرمجاز مشرف به محیط بانی از چنین امكاناتی برخوردارند.
بیگلر با بیان این كه هم اكنون نیز ساخت و ساز در این منطقه انجام می گیرد تاكید كرد كه اداره حفاظت محیط زیست به تنهایی نمی تواند مانع بروز چنین تخلفاتی شود باید همه مسئولان ادارات ذیربط دراین حوزه همكاری همه جانبه داشته باشند.
شهرستان كلاردشت با جمعیتی دست كم 50 هزار نفر درغرب مازندران واقع است.
خبرنگار : مهراب زكی پور كینجی **انتشار دهنده سید محسن حسن نیا
7078 /1602/1899
نوشهر- ایرنا - ساخت و سازهای غیرمجاز این بار دامن ' ونداربن ' مسیر كوهستانی و بكر دسترسی كوهنوردان به قله هایی با شهرت جهانی تخت سلیمان و علم كوه در كلاردشت را گرفته است .