به گزارش ایرنا، این آیین كهن در اوایل پاییز و هنگامی كه گله های گوسفند از چراگاه به آغل باز می گردند در فصل زاد و ولد توسط دامداران شهر نیم ور برگزار می شود.
قوچ گدار از دو واژه قوچ به معنای گوسفند نر و واژه گدار به معنای سینه كش و سر بالایی تپه تشكیل شده است.
قوچ گدار نمادی از فراوانی، افزایش نعمت، ازدیاد نعمت پروردگار برای بندگان و آفریدگانش است و در آئین قوچ گدار صاحب گله محلی مناسب را در نظر می گیرد و از دوستان و آشنایان و دامداران دیگر دعوت می كند تا در این آئین شركت كنند.
در این آیین از شركت كنندگان و مهمان ها با چای، شربت، شیرینی و میوه پذیرایی و نوای محلی با ساز و دهل نواخته می شود و هنرمندان چوب باز، هنر كهن ایرانی را برای بازدیدكنندگان اجرا می كنند.
قوچ ها در این آئین رنگ می شوند و آنها را با نوارهای مشكی در حضور بازدیدكنندگان آراسته می كنند.
یه گزارش ایرنا، در ادامه این مراسم، صدای تیر اندازی هوایی و غوغای شركت كنندگان به هیجان این آیین می افزاید و شركت كنندگان با كوبیدن انار سرخ بر سر قوچ و میش ها، برآورده شدن آرزوهای خود را از خداوند می خواهند.
بعد از این آیین دامداران انتظار می كشند تا در اسفندماه بره های میش ها زاده شوند و دری از رزق و روزی بر روی آنها گشوده شود.
محقق و نویسنده كتاب نیم ور از آواز آب تا سكوت سنگ در حاشیه این آیین در گفت و گو با ایرنا گفت: این آیین دارای قدمت هزاران ساله است و در برخی منابع زرتشتی نیز به آن اشاره شده است.
مهدی لعل بار افزود: این آیین در سال های گذشته توسط بسیاری از دامداران شهرستان محلات اجرا می شده اما امسال برای احیای این سنت و فرهنگ دیرینه به صورت متمركز اجرا شد.
وی بیان كرد: آداب و رسوم محلی و منطقه ای یك ظرفیت بكر فرهنگی است كه باید از این ظرفیت ها استفاده كرد.
شهر باستانی و تاریخی نیم ور در بخش مركزی شهرستان محلات از توابع استان مركزی در 25 كیلومتری محلات و در حد فاصل راه ارتباطی شهرهای دلیجان و محلات قرار گرفته است.
7277/3075/خبرنگار: افسانه آروند /** انتشار دهنده: حسین مهدی زاده اصفهانی
خمین - ایرنا - آیین قوچ گدار (باروری و زایش ) عصر روز جمعه با حضور كشاورزان، دامداران و دوستداران آیین های كهن ایرانی در شهر نیم ور از توابع شهرستان محلات برگزار شد.