به گزارش ایرنا در لرستان كه سال های گذشته خروش رودخانه هایش امكان عبور را می گرفت و طی كردن عرض رودخانه بدون وسیله ممكن نبود، امروز گذر از برخی رودخانه ها به یك بازی كودكانه بیشتر شباهت دارد.
اكنون به گفته كارشناسان سالیانه دو میلیارد و 593 میلیون مترمكعب آب در این استان مصرف می شود كه از این میزان 72 درصد آب های سطحی و بقیه از منابع زیر زمینی برداشت می شود.
امسال در حالی سال آبی جدید از مهرماه آغاز شد كه بنا بر گزارش وزارت نیرو 51 درصد حجم سدها خالی شده و ذخیره آب پشت سدهای كشور نیز 24 میلیارد و 600 میلیون مترمكعب را نشان میدهد.
گرچه ورودی آب به مخازن سدها در سال جاری با افزایش روبرو بوده اما خروجی آب در این مخازن نیز نسبت به سال گذشته حدود سه درصد افزایش داشته، به طوری كه در سال جاری خروجی این مخازن در هفته اول مهرماه 540 میلیون مترمكعب بوده است.
كارشناسان و اندیشمندان معتقدند جنگ جهان بر سر آب آغاز شده و اهمیت آب از نفت پیشی گرفته كه ضرورت استفاده درست از منابع آبی و لزوم مهار صحیح آب بیش از پیش آشكار می شود.
*** كاهش 580 میلیون مترمكعبی منابع آب زیرزمینی لرستان / هر سال 50 میلیون متر مكعب
مدیر دفتر مطالعات پایه شركت آب منطقه ای لرستان در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: از 12 سال گذشته تاكنون 580 میلیون متر مكعب از حجم آب های زیر زمینی استان كاهش یافته است.
مظفر زیودار با بیان اینكه هر سال به طور متوسط 50 میلیون مترمكعب از حجم آب زیرزمینی استان كم می شود كه نخستین دلیل این كاهش تغییر شرایط اقلیمی است عنوان كرد: منبع اصلی تغذیه آب های زیرزمینی بارش برف بوده كه نسبت به سال های گذشته كاهش چشمگیری در استان داشته است.
وی گفت: امسال بارش های بسیاری خوبی در استان ثبت شد كه اگر چه حجم بسیار بالای آن به صورت رواناب از استان خارج شد اما موجب كاهش برداشت آب به منظور استفاده كشاورزی شده است.
زیودار با بیان اینكه با آغاز فصل گرما دبی چشمه ها و رودخانه ها نیز كاهش می یابد افزود: افزایش دمای هوای متوسط استان از دیگر دلایل كاهش ذخیره سفره های آب زیرزمینی است.
وی ادامه داد: افزایش دمای هوا موجب تسریع در روند ذوب شدن برف ارتفاعات شده در حالی كه هرچه روند ذوب شدن به آرامی صورت گیرد، حجم بیشتری از آن به صورت آب زیرزمینی ذخیره می شود.
به گفته مدیر دفتر مطالعات پایه شركت آب منطقه ای لرستان، بارندگی های گرم نیز از دیگر دلایل ذوب شدن سریع برف در ارتفاعات است كه موجب بروز سیلاب و خروج رواناب از استان می شود.
*** پنج میلیارد متر مكعب حجم فعلی آب های زیرزمینی
زیودار گفت: در حال حاضر حجم ذخیره برآورد شده آب های زیرزمینی استان پنج میلیارد متر مكعب است.
وی اضافه كرد: سالانه یك میلیارد متر مكعب آب از چشمه و قنات های استان خارج می شود كه از این میزان 912 میلبون متر مكعب سهم شش هزار و 444 دهنه چشمه و مابقی مربوط به یكهزار و 322 رشته قنات است.
وی افزود: خروج آب منابع زیر زمینی استان با احتساب چشمه های حاشیه رودخانه ها كه در آمار لحاظ نشده و چاههای آب در مجموع به دو میلیارد متر مكعب می رسد درحالی كه متوسط تغذیه ناشی از بارندگی ها حدود یك میلیارد و 500 میلیون متر مكعب است.
***دو میلیارد و 593 میلیون متر مكعب آب در لرستان مصرف می شود
مدیرعامل شركت آب منطقه ای لرستان به ایرنا گفت: سالیانه دو میلیارد و 593 میلیون متر مكعب آب در استان مصرف می شود.
علی امید سیفی افزود: از دو میلیارد و593 میلیون متر مكعب آب مصرفی استان 72 درصد سطحی و بقیه از منابع زیر زمینی برداشت می شود و از این مقدار 92 درصد مصارف كشاورزی دارد.
وی اظهار كرد: همچنین پنج درصد آب استان در زمینه شرب و مصارف بهداشتی و سه درصد در صنعت مصرف می شود.
سیفی با بیان اینكه برای پر كردن هر یك حلقه چاه 20 میلیون ریال اعتبار نیاز است تصریح كرد:برای پیشگیری از سرقت آب، نصب كنتورهای هوشمند در ازنا تكمیل شده و رومشكان و كوهدشت در اولویت بعدی هستند.
**106 میلون متر مكعب، پس انداز فعلی سدهای لرستان
مدیر دفتر بهره برداری از تاسیسات آبی شركت آب منطقه ای لرستان نیز به ایرنا گفت: در حال حاضر، به جز سد ملی رودبار ، شش سد ایوشان، مروك، خان آباد، كزنار، حوضیان و هاله آبگیری شده اند.
احمد گودرزی افزود: تا پایان شهریور امسال مجموع آب موجود در این سدها 106 میلیون متر مكعب بود كه انتظار می رود با آغاز بارندگی ها این میزان افزایش یابد.
***افزایش ذخیره سدهای لرستان به 2میلیارد متر مكعب با بهره برداری از طرح های در دست اجرا
گودرزی همچنین گفت: در صورت تامین اعتبار و بهره برداری از سدهای آبسرده، تاج امیر، زیبامحمد، عالی محمود، شهید بروجردی و معشوره، ظرفیت ذخیره سدهای استان از 222 میلیون متر مكعب به حدود 2 میلیارد متر مكعب افزایش خواهد یافت.
وی اظهار كرد: حجم قابل توجهی از آب سدهای استان مصرف كشاورزی دارد و با توجه به تامین آب شرب استان از سایر منابع، در حال حاضر مشكلی برای آب شهری و روستایی وجود ندارد.
وی ادامه داد: انتظار می رود با شروع بارندگی ها ، اراضی كشاورزی استان آبیاری شده و كشاورزان نگرانی در این زمینه نداشته باشند چراكه بسیاری از شبكه سدهای استان برای آبیاری اراضی تاكنون بهره برداری نشده است.
7269/6060
خبرنگار: الهام بابایی**انتشاردهنده:محمد علیدوستی
خرم آباد - ایرنا - خشكسالی و تنش های آبی طی سال های اخیر برای لرستان چهار فصل با داشتن القابی همچون استان آبشارها ، خرم آباد شهر هزار چشمه و تونل برفی تابستانه ، رمقی نگذاشته و با وجود بارندگی های مطلوب سال زراعی گذشته ، همچنان استان و منابع آب آن را تهدید می كند.