۲۶ مهر ۱۳۹۵، ۱۳:۱۴
کد خبر: 82269803
T T
۰ نفر
رای قاطعانه مجلس به طرح استفساریه قانون انتخابات/ طرحی در راستای شفافیت قانون

تهران-ایرنا-نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز گذشته - یكشنبه - طرح استفساریه ای را باردیگر قاطعانه تصویب كردند كه بر اساس آن شورای نگهبان نمی تواند پس از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابیه، صلاحیت منتخب آن حوزه را رد كند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، نمایندگان در جلسه علنی روز گذشته مجلس، طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اعاده شده از سوی شورای نگهبان را بررسی و آن را با 151 رای موافق، 66 رای مخالف، 9 رای ممتنع از مجموع 261 نماینده حاضر اصلاح و تصویب كردند.
مجلسی ها در اصلاحیه این استفساریه این سوال را مطرح كردند كه با توجه به مفاد تبصره 4 ماده52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب هفتم آذر 78 و اصلاحات بعدی آن آیا شورای نگهبان می تواند پس از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابیه مربوطه، صلاحیت منتخب را رد كند و به این وسیله آرای او را باطل كند؟.
براساس تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات مجلس پس از اعتراض نامزد انتخابات به رد صلاحیت خود از سوی هیأت مركزی نظارت، شورای نگهبان 20 روز پس از اظهارنظر هیأت مركزی نظارت نظر قطعی و نهایی خود را درباره تایید یا رد صلاحیت داوطلبان به وزارت كشور اعلام می كند.
نمایندگان به سوال این استفساریه این گونه پاسخ دادند كه «خیر، پس از اعلام نظر قطعی و نهایی شورای نگهبان در مهلت 20 روزه مذكور در تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره صلاحیت یك نامزد انتخابات و بعد از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابیه مربوطه با رعایت قانون لزوم رسیدگی دقیق به شكایت داوطلبان رد صلاحیت شده در انتخابات مختلف (مصوب 22 آبان 78 مجمع تشخیص مصلحت نظام) این شورا نمی تواند اظهارنظر مجددی درباره صلاحیت آن نامزد یا منتخب داشته باشد و چنانچه مدارك جدیدی درباره او به شورا رسیده باشد این مدارك طبق ماده 30 قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در زمان بررسی اعتبارنامه های منتخبان مورد رسیدگی قرار گیرد.
با تصویب این استفساریه در مجلس و درصورت تایید نهایی، شورای نگهبان نمی تواند پس از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابیه، صلاحیت منتخب آن حوزه را رد كند.
شورای نگهبان 20 شهریورماه مخالفت خود را با مصوبه قبلی مجلس در این طرح استفساریه اعلام كرد. این شورا معتقد بود طرح استفساریه قانون انتخابات به دلیل محدود كردن حق اظهارنظر شورای نگهبان درباره صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی مغایر اصل 99 قانون اساسی‌ و نظریه تفسیری آن است.
همچنین براساس اعلام شورای نگهبان استفساریه مذكور از این جهت كه ظاهراً سلامت رأی را مفروغ‌عنه فرض كرده و مرجع تشخیص این امر را تعیین نكرده است، ابهام دارد.
از این رو بار دیگر این طرح در جلسه روز گذشته مجلس مورد بررسی قرار گرفت و پس از اعمال اصلاحاتی در آن تصویب شد .
البته روز گذشته در هنگام بررسی طرح استفساریه قانون انتخابات نمایندگان مخالف و موافق زیادی در مجلس داشت، عده ای از نمایندگان معتقد بودند كه با تصویب این طرح اختیارات شورای نگهبان محدود می شود ولی عده دیگری از نمایندگان تاكید داشتند كه این طرح به دنبال محدود كردن اختیارات شورای نگهبان نیست بلكه به دنبال شفافیت عملكرد آن است.
151 رای موافق مجلس در مقابل 66 رای مخالف نشان دهنده تاكید مجلس بر لزوم اجرایی شدن این طرح است.
در این راستا، علی ادیانی‌راد نماینده قائمشهر درمجلس نیز با استناد به اصول 99 و 110 قانون اساسی اعلام كرد كه این متن استفساریه رافع اشكال‌های شورای نگهبان نیست.
وی اظهار داشت: یكی از ایرادات این استفساریه این است كه مغایر سیاست‌های ابلاغ شده رهبری درباره انتخابات است كه در بخشی این ابلاغیه، نظارت شورای نگهبان را در تمام مراحل انتخابات عنوان شده است.
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با مخالفت با این اخطار گفت: بر این اساس، نظارت شورای نگهبان در همه مراحل ادامه خواهد داشت اما در قانون آمده این شورا باید در مدت 20 روز نظر نهایی خود را اعلام كند.
همچنین عبدالكریم حسین زاده نماینده مردم نقده و اشنویه گفت: این استفساریه برای دفاع از موارد ناحقی است كه در زمان انتخابات به نظام منتسب می شود است.
وی با بیان این كه این استفساریه به دنبال محدود كردن شورای نگهبان نیست، افزود: این استفساریه به دنبال شفافیت عملكرد شورای نگهبان است.
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز با تاكید بر این كه رای نمایندگان به طرح استفساریه قانون انتخابات بسیار قاطعانه بود گفت: این رای قاطعانه نشانه تاكید نمایندگان بر لزوم تصویب این طرح است.
وی با تاكید بر این كه این طرح هیچ محدودیتی در اختیارات شورای نگهبان ایجاد نمی كنداظهار داشت: این طرح تنها باعث می شود كه نامزدی كه رای مردم را به دست آورده اگر دوباره از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد بتواند از خود به صورت شفاف دفاع كند و حقش نادیده گرفته نشود.
وی ادامه داد: از لحاظ عرفی باید یك حقی برای نامزد انتخاباتی باشد كه اگر رد صلاحیت شد از خودش دفاع كند، این حق در موارد قبل از رای گیری تاكنون وجود داشته است ولی در موردی مثل خانم مینو خالقی كه پس از انتخابات رد صلاحیت شد این حق وجود نداشته و فرد نمی توانسته از خود دفاع كند.
پارسایی با تاكید بر این كه این طرح استفساریه در جهت شفاف شدن قانون انتخابات بوده است اظهار امیدواری كرد كه شورای نگهبان این طرح را تایید كند.
وی افزود: اگر فردی پس از برگزاری انتخابات، تخلفاتش محرز شده می توان در زمان بررسی اعتبارنامه اش در مجلس به آن موضوع توجه كرد و دیگر نیازی نیست كه شورای نگهبان فرد را رد صلاحیت كند.
با توجه به رای قاطع نمایندگان مجلس دهم به این طرح استفساریه همچنان این سوال باقی است كه آیا شورای نگهبان این بار با این استفساریه موافقت می كند یا همچنان آن را دارای ایراداتی می داند.
سیام**9121 ** 1336 گزارش: سمیه لاری ** انتشاردهنده: مهرنوش خانزائی
۰ نفر