پژوهشگر تاريخ و فرهنگ البرز روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: پروفسور نجم آبادي كه در روز پنج شنبه 22 مهر 1395 در 94 سالگي درگذشت، نوه آيت الله حاج شيخهادي نجمآبادي روحاني نوانديش، آزادي خواه و قرآن پژوه عقل گراي روزگار قاجار است.
حسين عسگري افزود: آشنايي من با اين استاد فرهيخته، برميگردد به روند تحقيقاتم درباره خاندانهاي علمي و فرهنگي كه از منطقه تاريخي ساوجبلاغ واقع در استان البرز برخاستهاند.
وي با بيان اينكه نجمآباد، مهد روستازادگان دانشمند است، بيان داشت: سرسلسله خاندان علمي نجمآبادي، آهنگري سادهدل به نام استاد باقر است كه در سالهاي آغازين حكومت قاجار، در روستاي نجمآباد از توابع شهرستان نظرآباد به آهنگري مشغول بود.
وي گفت: آخوند ملاابراهيم سنگلجي نجمآبادي از مدرّسان حكمت صدرايي و آيتالله حاج ملامهدي نجمآبادي تهراني پدر حاج شيخهادي و از مجتهدان دوره قاجار، فرزندان او هستند.
عسگري افزود: پروفسور سيفالدين نجمآبادي استاد دانشگاههاي تهران و هيدلبرگ آلمان در سال 1301 در خاندان نجمآبادي مقيم تهران زاده شد و پدرش شيخ مهدي نجمآبادي از روحانيون مشروطهخواه است كه علاوه بر نمايندگي مردم كرمان در مجلس دوّم مشروطه، در سال 1327 مسئول نظارت بر مطبوعات در اداره معارف بود.
وي ادامه داد: اين پژوهشگر البرزي از سال 1327 تا 1332 در دانشگاه تهران تحصيل كرد و در سال 1334 براي ادامه تحصيل به آلمان رفت و در سال 1336 از دانشگاه توبينگن، موفق به دريافت درجه دكتري شد.
اين البرز پژوه با بيان اينكه 'رستخيز نزد زردشت' عنوان پاياننامه دكتري او بوده، گفت: نجم آبادي سپس به ايران بازگشت و از سال 1339 تا 1357 در رشته زبانشناسي و زبان هاي باستاني در دانشگاه تهران به تدريس پرداخت.
وي اظهار داشت: سپس در سال 1357 به دعوت دانشگاه هيدلبرگ به آلمان رفت و از سال 1357 تا 1390 در رشتههاي ايرانشناسي، فارسي آغازين، فارسي ميانه و فارسي باستان به تدريس پرداخت.
عسگري به بيان گوشه اي از كوششهاي علمي و پژوهشي پروفسور نجمآبادي پرداخت و افزود: برگردان از آلماني به فارسي كتابهاي 'زبان و ادبيات پهلوي' نوشته جهانگير تاواديا در سال 1348، 'دينهاي ايران باستان' نوشته هنريك ساموئل نيبرگ در سال 1359 و 'آرمان شهرياري در ايران باستان' در سال 1355 از جمله فعاليت هاي اين پژوهشگر البرزي است.
وي از ديگر فعاليت هاي مرحوم نجم آبادي را برگردان از فارسي به آلماني كتاب هاي 'قابوسنامه' نوشته عنصرالمعالي كيكاوس وشمگير در سال 1367، 'كليله و دمنه' نوشته نصرالله منشي در سال 1375، 'سفرنامه ناصرخسرو' در سال 1372؛ تأليف كتاب هاي 'دستنويسهاي فارسي و اوستايي در كتابخانه دانشگاه هيدلبرگ آلمان' در سال 1369 است.
عسگري از ديگر آثار اين پرفسور البرزي را'گزيدههايي از زبان و ادب فارسي براي نوآموزان آلماني زبان همراه با پژوهشي درباره دستور زبان فارسي به آلماني' با همكاري دكتر زيگفريد وبر در سال1391؛ ويرايش و چاپ كتابهاي 'تحريرالعقلا' نوشته شيخهادي نجمآبادي در سال 1388 درهامبورگ، 'مختصر مفيد در احوال بلاد و ولايات ايران' نوشته محمّد مفيد مستوفي يزدي بافقي در سال 1368، 'مختصر مفيد، فهرستها و يادداشتها' در سال 1370 و 'مجمل التواريخ و القصص' با همكاري دكتر زيگفريد وبر در سال 1378برشمرد.
وي گفت: پژوهش اخير در سال 1379 به عنوان اثر برگزيده بخش بينالملل پنجمين دوره پژوهش فرهنگي ايران معرفي شد.
وي بيان داشت: در ارديبهشت 1391، پروفسور نجمآبادي آثار مخطوط و چاپ سنگي خاندان نجمآبادي را به كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي هديه كرد.
اين مجموعه نفيس، پيش از اين در كتابخانه مقبره شيخهادي نجمآبادي واقع در خيابان شيخ هادي تهران نگهداري ميشد.
6156/1535خبرنگار: نوشين طهماسبي**انتشار دهنده:داريوش غفاري
كرج- ايرنا- پرفسور سيف الدين نجم آبادي استان زبان شناسي و ايران پژوه نامدار البرزي در شهر هيدلبرگ آلمان در گذشت.