به گزارش ایرنا تشكیل شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی، تشكیل كارگروه تسهیل و رفع موانع تولید با تمركز بر كمك به بخش خصوصی و تلاش فرمانداران شهرستان ها برای كسب اعتبارها و تسهیلات بیشتر را می توان تلاش دولت تدبیر و امید برای احیای توسعه متوازن در كشور ارزیابی كرد.
بدون شك توسعه اقتصادی بعد از نتایج تحریم های یك جانبه علیه جمهوری اسلامی، افزایش غیر قابل پیش بینی نرخ ارز در دولت گذشته و چالش بزرگی چون مذاكره های هسته ای كه همه دنیا در انتظار نتیجه آن بودند وقت گیر و زمان بر است.
دولت یازدهم نیز پس از ماه ها تلاش زیر نظر هدایت های رهبر معظم انقلاب، برجام هسته ای را به عنوان هدیه بزرگ به ملت ایران اعطا و موفق شد ثبات اقتصادی را به كشور بازگرداند تا مسیری امید بخش برای سرمایه گذاران داخلی و راهی آسان برای سرمایه گذاران خارجی بگشاید.
موقعیت مناسب جغرافیایی به دلیل استقرار بر محور شمالغربی و جنوبغربی كشور، داشتن 200 كیلومتر مرز با كشور عراق در 2 مرز رسمی باشماق مریوان و سیرانبند بانه، وجود بازارچه های مرزی و گمرك های رسمی از بسترهای رشد توسعه اقتصادی كردستان در بخش های بین المللی است.
همچنین برخورداری از عرصهها و چشماندازهای طبیعی و جاذبههای فرهنگی، تاریخی و گردشگری، وجود منابع آب فراوان و قرار گرفتن بر سرشاخههای پنج حوزه آبخیز مهم كشور، آب و هوای مناسب برای كشت انواع محصولات كشاورزی و فعالیتهای پرورش دام و طیور، آبزیان، و برخورداری از ذخایر ارزشمند ژنتیكی دام از دیگر فرصت های توسعه این استان است.
این فرصت ها از گذشته در كردستان وجود داشت اما به دلیل نا امنی های اوایل انقلاب و برخی سیاست های گذشته از جمله نبود برنامه منسجم علمی توجیه دار برای معرفی فرصت های سرمایه گذاری باعث توسعه كم آن شده است اما با رویكرد توسعه ای دولت یازدهم و استقبال از جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، تلاش مسئولان استانی امروز كردستان قدم در مسیری امید بخش برای سرمایه گذاری و توسعه گذاشته است.
از جمله این اقدام ها می توان به هدف گذاری كارگروه رفع موانع تولید برای جذب 2 هزار و 500 میلیارد ریال تسهیلات حمایتی برای صنایع متوسط استان، تدوین 100 فرصت سرمایه گذاری در چهار حوزه صنعتی، كشاورزی، گردشگری و بازرگانی، راه انداز مركز پنجره واحد سرمایه گذاری استان و نمایندگی شهرستان های آن از اقدامات دولت در این استان است تا با توسعه متوازن از احساس تبعیض در مناطق كمتر توسعه یافته جلوگیری شود.
استاندار كردستان در این ارتباط با اشاره به اینكه دولت یازدهم از آغاز خدمت خود توسعه متوازن كشور را هدف گذاری كرده است گفت: ایجاد ساختارهای مناسب مهمترین مساله برای ساختن یك كشور بوده و تحقق این هدف نیازمند مشاركت بخش دولتی و خصوصی است.
عبدالمحمد زاهدی افزود: مجموعه دولت بر این عقیده است كه بخش خصوصی را تقویت كند تا كمك دولت برای اجرای برنامه ها و سیاست های دولتی در حوزه عمران و آبادانی كشور در كنار ارتقای كیفیت كار، كاهش قیمت تمام شده و افزایش رضایت اجتماعی باشد.
به گفته وی، این استان از بسترهای رشد خوبی برای توسعه برخوردار است و برای بالفعل ساختن این نقاط قوت، مركز خدمات سرمایه گذاری كردستان با همكاری نهادهای دولتی اقدام به تدوین 100 فرصت سرمایه گذاری و معرفی آن ها به بخش خصوصی كرده است.
رئیس مركز پنجره واحد سرمایه گذاری استان كردستان نیز در این ارتباط گفت: این مركز فعالیت خود را از سال 93 برای تدوین فرصت ها شروع كرده و اكنون اجرای طرح های بزرگی با مشاركت سرمایه گذاران داخلی و خارجی را آغاز كرده است.
رامین اسدی، میزان اشتغالزایی مستقیم طرح های بزرگی كه جواز احداث آنها صادر شده را پنج هزار و 630 نفر و اشتغالزایی غیرمستقیم را بیش از 10 هزار نفر عنوان كرد و افزود: میزان سرمایه گذاری این طرح ها حدود 87 هزار میلیارد ریال است.
به گفته وی، این طرح ها شامل احداث كارخانه سیمان چلچمه سارال، زنجیره فولاد، كارخانه تولید بتن گازی سبك (AAC)، مهر پویش و پوشینه چوب ئاوالان، پایانه صادراتی، طرح پتروشیمی بیجار GTPP (تولید پروپیلن از گاز)، مینی پالایشگاه مریوان، نیروگاه سیكل تركیبی روناك سازان هور، هتل پارسیان، روناكی شار و كارخانه تنباكو است.
مشاور سرمایه گذاری استاندار كردستان ادامه داد: سرمایه گذاران خارجی این استان از اقلیم كردستان عراق، تركیه، آلمان، قراقستان و چین هستند كه برخی از این سرمایه گذاران بعد از اجرایی شدن برجام اعلام همكاری كرده اند.
اسدی با اشاره به اینكه شناسایی منطقه سرمایه گذاری، شناخت و بررسی توجیه طرح و اعطای مجوز مراحل سرمایه گذاری بخش خارجی در كشور است گفت: به خاطر زمان بر بودن این مراحل جامعه اثرهای برجام هسته ای در بخش های مختلف از جمله نرخ بیكاری را حداقل بعد از 2 سال از اجرایی شدن آن لمس می كنند.
وی با بیان اینكه ایجاد زیرساخت ها و مشوق سرمایه گذاری از اهداف دولت تدبیر و امید برای توسعه متوازن كشور است افزود: تامین زیرساخت ها موتور محركه اجرای طرح های بزرگ اقتصادی هر استان است و نبود اراضی مستعد سرمایه گذاری در غرب و نبود آب مورد نیاز در شرق استان و در پی آن زمان بر بودن تغیر كاربری اراضی، عمده چالش سرمایه گذاری كردستان است.
رئیس مركز پنجره واحد سرمایه گذاری استان كردستان ادامه داد: اقدام برای اعطای مجوز انتقال آب به شرق استان برای اراضی شناسایی شده و اعطای معافیت مالیاتی 10 ساله برای استان كردستان از راهكارهای تشویقی سرمایه گذاری در این استان است.
اسدی همچنین با اشاره به اینكه دولت گذشته با سیاست های عجولانه، موجودی بانك ها را برای پرداخت تسهیلات خالی كرده است گفت: دولت یازدهم تسهیلات را به طرح های بالای 60 درصد پیشرفت فیزیكی ارایه می كند تا واحدهای نیمه كاره برای تحقق اقتصاد مقاومتی سریعتر وارد چرخه تولید شوند.
مدیركل امور اقتصادی و دارایی كردستان نیز در این ارتباط گفت: 100 فرصت سرمایه گذاری مصوب شده درستاد سرمایه گذاری استان به تایید سازمان سرمایه گذاری و كمك های فنی و اقتصادی ایران رسیده و دارای 'PFS' مطالعات امكان سنجی مقدماتی (Pre Feasibility Study) هستند.
حسین دهقانی افزود: این فرصت ها در بخش های مختلف صنعتی، كشاورزی، گردشگری و بازرگانی بوده و احداث پالایشگاه دام (محصولات استحصالی از دام)، تولید الیاف شیشه، آب میوه، پوره میوه، میوه منجمد(توت فرنگی و انگور) و تولید فرآورده های طیور از جمله طرح های تدوین شده است.
وی راه اندازی مركز خدمات سرمایه گذاری را مجالی برای پر كردن خلاء اطلاعاتی فرصت های سرمایه گذاری استان عنوان كرد و گفت: مذاكره های سرمایه گذاری هم اكنون با پشتوانه اطلاعاتی و علمی است و در اختیار سرمایه گذاران گذاشته می شود.
به گفته وی فرصت سرمایه گذاری تدوین شده از یك مورد در سال 91 هم اكنون به 100 فرصت رسیده و مركز خدمات سرمایه گذاری هم اكنون به عنوان مرجعی تخصصی شناخته می شود.
وی كه نایب رئیس مركز پنجره واحد خدمات سرمایه گذاری كردستان نیز هست یادآور شد: وزارت امور اقتصادی و دارایی در حوزه سرمایه گذاری كمك كرده است تا هنگام مراجعه سرمایه گذار به مركز خدمات تسهیل گری، فرآیند كار بدون دخالت در وظایف دستگاه های اجرایی انجام شود.
دهقانی افزود: فرصت های قابل سرمایه گذاری در اختیار شركت های متقاضی قرار داده می شود و استانداری هم پیگیر جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.
استان كردستان با وسعتی معادل 28 هزار و 817 كیلومتر مربع در غرب ایران و 227 كیلومتر با كشور عراق مرز دارد و این استان در مجموع یك میلیون و 493 هزار و 645 نفر جمعیت دارد كه در 29 شهر و هزار و 703 روستا ساكن هستند.
3034/1904
** گزارش از حسن حسین زاده/** انتشار دهنده: مسعود احمدی
سنندج- ایرنا- تصمیم گیری های دولت و دستگاه های حاكمیتی برای توسعه و رشد اقتصادی یكسان برهیچ كس پوشیده نیست و دولت یازدهم بر این اساس با اتكا بر نظر كارشناسان و متخصصان با تعیین اولویت ها با توجه به بسترهای رشد هر منطقه به دنبال توسعه متوازن همه جانبه در كشور است.