«محمد درخشان» كه چهارم مهرماه سال جاری و پس از حدود یك دهه دوری، دوباره سكان هدایت فدراسیون جودو و كوراش ایران را برعهده گرفته است با حضور در خبرگزاری ایرنا از شرایط گذشته و فعلی جودوی ایران و جهان و برنامه هایش برای بازگرداندن این رشته رزمی به روزهای طلایی اش سخن گفت.
وی دلیل اصلی بازگشت خود به فدراسیون جودو را به گفته خودش 'نفس های آخر این رشته و شرایط نابسامان و تحقیرگونه اش در عرصه های مختلف' عنوان كرد.
**تشكیلات جهانی جودو غیرحرفه ای بود
درخشان در ابتدای صحبت های خود به سال های دور اشاره كرد و گفت: سال 1375 كه برای اولین بار مسئولیت فدراسیون جودو را برعهده گرفتم، تشكیلاتی غیر حرفه ای فدراسیون جهانی را اداره می كرد. هر دو سال مسابقات قهرمانی جهان برگزار می شد و در خلال آن رویدادهای بسیار اندكی در این رشته رزمی بود.
وی با تاكید براینكه از لحاظ فنی وضعیت جودوی جهان نسبت به امروز متفاوت بود، عنوان كرد: پیكارهای بین المللی باشگاهی و مسابقات تیمی برگزار نمی شد و جودوی جهان تحت تاثیر ژاپن كه مهد این ورزش محسوب می شود و دیگر كشورها كه به فرهنگ ژاپن نزدیك بودند، قرار داشت. به طوریكه فدراسیون جهانی با ریاست «پارك» از كره جنوبی و كنفدراسیون آسیا نیز با ریاست «تاكه اوچی» ژاپنی اداره می شد.
**ایجاد تغییرات با حضور ماریوس ویزر
درخشان با بیان اینكه از زمانی كه «ماریوس ویزر» رومانیایی رئیس فدراسیون جهانی شد، تحول در این رشته كلید خورد، گفت: جودو با تغییر رنگ لباس، پخش تلویزیونی، تدوین مقررات جدید ، نحوه همكاری با حامیان مالی و برگزاری مسابقات متعدد جایزه بزرگ در سطح جهان دستخوش تغییرات جدی شده و به یك ورزشی تمام حرفه ای مبدل شد.
وی با اشاره به اینكه فدراسیون جهانی با انجام این تغییرات به دنبال بیشتر شدن تماشاگران و افزایش هیجان این رشته المپیكی بوده است، بیان داشت: اكنون مسابقات جودو از یك شبكه معتبر ورزشی جهان(یورو اسپورت) به صورت زنده پخش می شود و سالن ها پر از تماشاگر است. همچنین بعد از المپیك پكن با اعمال قوانین جدید، حمله مستقیم به پا ممنوع شد و اكثر جودوكاران ایران دیگر نمی توانستند از شگردهای خود استفاده كنند و لازم بود كه خودمان را با شرایط تازه هماهنگ می كردیم.
رئیس فدراسیون جودو اظهار داشت: جودوی ایران در سال های گذشته برای اینكه از قافله عقب نماند باید در خود دگردیسی ایجاد كرده و با شناخت از شرایط حركت می كرد.
**2001 آخرین درخشش ایران
وی با اشاره به اینكه جودوی ایران از سال 2001 كه به مقام سوم تیمی جهان در اوزاكای ژاپن دست یافت تاكنون حرفی برای گفتن در مسابقات جهانی نداشته است، اظهار داشت: المپیك پكن هم آخرین صحنه هنرنمایی جودوی كشورمان بود كه در آستانه دو كسب مدال برنز قرار داشتیم و پس از آن هر روز فاصله مان با تیم های مطرح در حال افزایش است.
درخشان توضیح داد: باید قبول كرد كه اكنون در سطح آسیا هم جایگاه خوبی نداریم و كشورهایی كه سال ها پشت سر جودوی ایران بودند، حالا با فاصله از ما بهتر هستند و جایگاه و عملكرد فعلی در شان كشور ایران نیست.
رئیس فدراسیون جودوی ایران با بیان اینكه زیر بنای لازم را داریم و در مناطقی چون خراسان شمالی، رضوی، ایلام، لرستان، تهران و اطراف تهران استعدادهای زیادی وجود دارد،تاكید كرد: عشق و علاقه به جودو زیاد است و باید زمینه های لازم را برای تكرار سال های دور كه مدعی بودیم، فراهم كنیم.
وی تاكید كرد: زمانی در المپیك داورانی داشتیم كه با قدرت قضاوت می كردند اما اكنون حتی در آسیا هم داوران ایران جایگاهی ندارند.
**مشكل جودو ایران بودجه نیست
درخشان برخلاف صحبت های بسیاری از اهالی جودو معتقد است كه مشكل این رشته در ایران بودجه نیست بلكه نیروی انسانی كافی موجود است و ما باید روش های كار خودمان را تغییر بدهیم.
وی با اشاره به اینكه فدراسیون جهانی در سال های اخیر دانش و تجربیات این رشته را در سراسر جهان گسترش داده است، گفت: برگزاری مسابقات متعدد بین المللی، تشكیل كمپ های تمرینی و خیلی دیگر از عوامل، می تواند بر دانش جودوی هر كشوری اضافه كند.
رئیس فدراسیون جودو ایران، توضیح داد: می توانیم با مدیریت هزینه، در برنامه های با اهمیت شركت كرده و حركت روبه جلو داشته باشیم. زمانی در ایران جام فجر را داشتیم كه كشورهای زیادی شركت می كردند و حتی امتیازات آن برای سهمیه المپیك هم محسوب می شد.
وی گفت: فدراسیون جهانی از لحاظ مالی شرایط خوبی دارد و نخبگان جودوی هر كشور را تحت پوشش قرار می دهد. دانشگاه «بس» انگلستان با فدراسیون جهانی قرارداد داشته و همكاری می كند، اما متاسفانه تاكنون از این فرصت ها در ایران استفاده نشده است.
**افكار فرسوده را نمی پذیرم
درخشان در ادامه صحبت های خود، یادآور: باید بیدار شویم و ببنیم كه در جهان چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است و زمانی كه با فدراسیون جهانی همكاری نكرده ایم، از بهترین ها عقب مانده ایم.
وی با اشاره به اینكه تفكرات 30 سال پیش را نمی پذیرد، توضیح داد: افكار فرسوده جایی در برنامه های امروز فدراسیون جودو نخواهد داشت. آنهایی كه افكار و اندیشه هایشان در دهه های پیش مانده و خودشان را به روز نكرده اند دیگر نمی توانند به این رشته تحمیل شوند، چراكه آنان و افكار كهنه شان را نمی پذیرم.
رئیس فدراسیون جودو، توضیح داد: بسیاری از اهالی این رشته به حدی تفكرات قدیمی دارند كه هنوز فكر می كنند هنوز جودو 64 فن دارد. درحالیكه پس از ممنوع شدن حمله مستقیم به پا، حدود نیمی از این فنون از بین رفته است.
درخشان با تاكید براینكه برای رسیدن به موفقیت در هر بخش، راه چاره ای وجود دارد، گفت: وقتی از جودوی روز جهان عقب هستیم، ساده ترین راه حضور در كمپ های سطح بالا است. همان راهی كه اروپایی ها رفته و به هدف رسیده اند.
**در گذشته برنامه محور بودیم
درخشان كه او را پایه گذار نسل طلایی جودوی ایران می دانند در پاسخ به این سوال كه خیلی ها معتقدند وی با مدیریت گلخانه ای خود در دوره گذشته برای جودوی كشورمان پشتوانه سازی نكرده است، تصریح كرد: در دوره اول مسئولیتم در این فدراسیون، مسعود حاجی آخوندزاده و آرش میراسماعیلی وجود نداشتند كه قهرمان شوند اما با برنامه حركت كردیم تا در هر وزنی چند مهره خوب داشته باشیم.
وی افزود: برنامه محور بودیم و با تلاش فراوان در مسابقات مختلف به نتایج مناسب دست پیدا كردیم. در دو المپیك تا آستانه كسب مدال برنز پیش رفتیم و در مسابقات جهانی همه از رویارویی با نمایندگان توانمند ایران واهمه داشتند.
درخشان گفت: اگر پشتوانه سازی نمی كردیم نمی توانستیم در رده های جوانان و نوجوانان نیز صاحب موفقیت شویم.
رئیس فدراسیون جودو، گفت: برای المپیك بین رضا رودكی و محمود میران و همچنین كاظم ساریخانی و رضا چاه خندق انتخابی برگزار كردیم، چراكه تیم پرمهره شده بود.حتی میراسماعیلی نیز در یكی از المپیك ها تا آستانه انتخابی با یوسف كریمیان پیش رفت و این یعنی پشتوانه سازی.
وی افزود: هنوز مسعود حاجی آخوندزاده تنها طلایی تاریخ جودوی ایران در بازی های آسیایی است و آرش میراسماعیلی به عنوان یك نابغه تنها طلایی ایران در جهان محسوب می شود.اینها استعداد بودند كه اگر برنامه نداشتیم، شكوفا نمی شدند.
**برخی ها اطلاعی از جودوی روز دنیا ندارند
درخشان با اشاره به اینكه برخی ها اطلاعی از جودوی روز دنیا ندارند، گفت: در یكسال گذشته به دلیل مسئولیتی كه در فدراسیون جهانی دارم در 27 رویداد بین المللی جودوی جهان شركت كرده و تغییرات را لمس كرده ام.درحالیكه برخی دوستان كه خود را كارشناس می دانند شاید فرصت حضور در یك رویداد را هم نداشته اند. اطلاع نداشتن از پیشرفت ها و وضعیت فعلی این ورزش مهیج در جهان یكی از مشكلات اساسی ما است.
وی افزود: برایم عجیب بود یكی از معاونان وزارت ورزش در جریان بازی های آسیایی اینچئون درخصوص مسابقات جودو اظهار نظر فنی می كرد. مطمئن هستم كه او 90 درصد مبارزات را تماشا نكرده و اطلاعی از جودو هم نداشت.
رئیس فدراسیون جودو اعتقاد دارد كه دست جودوی ایران از مهره های خوب چندان خالی نیست و می گوید: در یك فضای قابل رشد و با كمك مربیان خوبی كه از خارج كشور می آوریم، امكان حركت مفید وجود دارد.
**مربی خارجی لازم داریم
درخشان ادامه داد: اینكه یك مربی كامل باشد و از همه فاكتورها بهترین نمره را بگیرد، وجود ندارد. باید در كمپ های تمرینی بین المللی شرایط را محك زده و ضعف ها را برطرف كنیم.
وی درخصوص مذاكره با مربیان خارجی، گفت: برای تیم بانوان با مربی تركمنستانی و برای آقایان با گزینه ازبك مذاكره كردیم كه به دلایلی حضورشان منتفی شد.
درخشان گفت: چهارشنبه برای دیدار با «ماریوس ویزر» رئیس فدراسیون جهانی و اعضای هیات رئیسه به ابوظبی سفر می كنم و یكی از مباحث مطرح در این دیدار، كمك برای جذب مربیان خوب خارجی برای جودوی ایران خواهد بود.
**جودو نفس های آخر را می كشید
وی در مورد انگیزه اش برای بازگشت به ریاست فدراسیون بعد از 9 سال دوری، گفت: در همین 9 سال نیز چند مرتبه خواسته شد تا برگردم كه قبول نكردم، اما امسال شرایط فرق می كرد. احساس كردم كه جودوی ایران نفس های آخر را می كشد و به عنوان یك ایرانی كه به نام كشورش تعصب دارد برایم سخت بود كه این مشكلات و ضعیف ها را تحمل كنم.
درخشان با اشاره به اینكه برتری تیم ملی فوتبال ایران برابر كره جنوبی برایش افتخار بوده است، توضیح داد: بودجه شركت های كره ای، هیوندا و كیا از همه ورزش ایران بیشتر است و زمانی كه در ورزش آنها را شكست می دهیم، باید خوشحال باشیم.
وی افزود: در 2 سال اخیر جودوی ایران در عرصه بین المللی خیلی كوچك شده بود. همه چیز نتیجه گرفتن و مسائل فنی نیست و وقتی جودوكاران ایران برای تهیه «بك نامبر» كه قیمتش 10 هزار تومان است در مسابقات بین المللی مشكل داشتند، خجالت می كشیدم.
رئیس فدراسیون جودو با اشاره به اینكه متاسفانه افرادی كه مسئولیت داشتند ضعف های خود را قبول نمی كردند، گفت: چندی پیش یكی از مسئولان فدراسیون آسیایی حرفی به من زد كه به فكر فرو رفتم.
درخشان توضیح داد: او به من گفت كه كشور بحرانی یمن كه این روزها دو رئیس جمهور مختلف دارد و در آن جنگ است، مثل فدراسیون جودوی ایران تا این حد مشكل ندارد و رئیس آن چهارسال ماندگار است اما در ایران برای یكسال چند رئیس و سرپرست معرفی می شوند.این حرف برایم خیلی تلخ بود و دیگر تصمیم را برای برگشت قطعی كردم.
**مسائل كوچك دیگر موجب تحقیر جودو نخواهد شد
رئیس فدراسیون جودو قول داد كه دیگر مسائل كوچك موجب تحقیر جودوی ایران در عرصه بین المللی نخواهند شد و گفت: به عنوان رئیس فدراسیون و مسئولیتی كه برعهده دارم دیگر اجازه نمی دهم این اتفاقات ناگوار رخ دهد.
وی درخصوص تغییرات گسترده ایجاد شده در فدراسیون جودوی ایران، گفت: در ساختار و شیوه عمل تغییر داده ایم. در تمامی بخش ها و كمیته ها یا تغییر نفرات داریم و یا روش كار را عوض می كنیم.
**اساسنامه جودو مشكلی ندارد
وی درخصوص وضعیت اساسنامه فدراسیون های ورزشی، گفت: در سال 2013 «محمدعلی رستگار» رئیس وقت فدراسیون جودوی ایران با هماهنگی های انجام شده اساسنامه را به فدراسیون جهانی ارائه و ایرادات را برطرف كرد.
رئیس فدراسیون جودو، افزود: دیگر مشكلی در خصوص اساسنامه نداریم.اكنون نیز كه به سایت فدراسیون جهانی جودو رجوع شود، نام و تصویر رئیس فدراسیون ایران درج شده و با پیام تبریكی كه رئیسان جهانی و آسیایی ارسال كرده اند، مشخص می شود مشكلی وجود ندارد.
درخشان گفت: كمیته بین المللی المپیك همانند مجلسی است كه بر ورزش جهان نظارت می كند و تصمیمات مهم بر عهده فدراسیون های جهانی رشته های مختلف خواهد بود.
ورزشی**3783** 1701
گفت وگو: امیر میرزاییان* انتشار دهنده: حمید قدیمی
در میزگرد ایرنا بررسی شد؛
تكاپوی جودو برای بازگشت به روزهای درخشان
۲ آبان ۱۳۹۵، ۱۰:۴۷
کد خبر:
82276970
تهران - ایرنا - رئیس فدراسیون جودو ایران با بین اینكه این رشته رزمی در كشور نفس های آخر خود را می كشید و در عرصه های بین المللی در ساده ترین مسائل تحقیر می شد،گفت: در دوره جدید مدیریت این فدراسیون در تكاپو و برنامه ریزی اصولی برای بازگشت به روزهای درخشان هستیم و در این مسیر تفكرات فرسوده و تاریخ گذشته را كنار خواهیم گذاشت .