۲ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۰۶
کد خبر: 82277372
T T
۰ نفر
سيفون سياه منصور ،كهن ترين سازه مهندسي جهان در دزفول

دزفول - ايرنا - پل بند سياه منصور در غرب شهر تاريخي جندي شاپور و 6 كيلومتري شهر دزفول واقع شده كه قدمت آن به دوره ساسانيان و 1700 سال پيش برمي گردد.

به گزارش ايرنا قسمت اصلي اين بنا در عرض رودخانه سياه منصور واقع شده كه بر روي آن پايه هاي هشت گانه يك پل ساخته شده و تونلي كه بازمانده يكي از سيفون هاي شهر جندي شاپور است در ميان بند قرار دارد.
اين پل بند علاوه بر آبهاي سطحي سيلابي در دوران گذشته براحتي آب كانال روباز را از درون يك تونل كه درون آت تعبيه شده عبور مي داده كه عملكردي شبيه به سيفون وارونه داشته و امن ترين محل براي عبور آب بوده است.
سرپرست اداره ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري شهرستان دزفول در خصوص اين سازه مهندسي به ايرنا گفت:سيفون سياه منصور براي كم كردن فشار آب موجود براي ورود به كانال استفاده مي شده است .
حجت اله آريايي نيا افزود: اين پل بند و كانال به همراه حداقل پنج سيفون ديگر در زير مسيل سياه منصور قرار دارد و مصالح به كاررفته در اين پل بند ماسه سنگ،قلوه سنگ و آجر مي باشند كه براي پيوند آنها از ملات ساروج و گچ استفاده شده است.
وي گفت:سازه مذكور مربوط به دوره ساساني در 1700 سال پيش (قرن سوم ميلادي) است و به دليل پيشينه تاريخي خود كهن ترين سيفون جهان محسوب مي شود.
اين اثر به شماره 29132 در رديف آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
شهر دزفول در شمال خوزستان داراي آثار متعدد تاريخي و باستاني است.
شهر باستاني جندي شاپور، بافت آجري، آسياب هاي آبي و پل باستاني از جمله آثار تاريخي دزفول هستند.
پل قديم دزفول حدود 1700 سال پيش به دستور شاپور اول ساساني بر روي رودخانه دز احداث شد و در سال 1310 به شماره 84 در رديف آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
دانشگاه جندي شاپور (گندي شاپور) كه بقايايي از آن در اطراف دزفول در محوطه باستاني شهر جندي شاپور باقي مانده در عصر خود معتبرترين مركز علمي جهان بود كه رشته هايي چون پزشكي و نجوم در آن تدريس مي شد.
آثار برجاي مانده اين شهر كه ظرفيت ثبت جهاني را دارد در 24 شهريور سال 1310 به شماره 46 در رديف آثار ملي به ثبت رسيد.
7278/6068 / 6037
خبرنگار: رقيه كردي ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي
۰ نفر