این گزارش به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز دوشنبه دوم آبان 1395 خورشیدی در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.
*** ترمیم كابینه و معرفی نامزدهای وزارت
«حسن روحانی» رییس جمهوری دیروز «سید رضا صالحی امیری»، «مسعود سلطانی فر» و «فخرالدین احمدی دانش آشتیانی» را برای تصدی وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش به مجلس معرفی كرد.
روزنامه «ایران» در یادداشت ستون «اول دفتر» خود با عنوان «هوشمندی روحانی در ترمیم كابینه» به قلم «محمدجواد حق شناس» عضو شورای مركزی حزب اعتماد ملی در این باره نوشت: هفته گذشته سه وزیر دولت یازدهم با انگیزههای مختلف از مسئولیت خود استعفا داده و این فرصت را برای رئیس جمهوری فراهم كردند تا او با ترمیم كابینه، به توقعات و انتظار میلیونها رأی دهندهای كه او را به پاستور فرستادند، پاسخ دهد و با این تغییر و تحول، موجبات كارآمدی بیشتر دولت تحت مسئولیتش را فراهم آورد.
این روزنامه درباره انگیزههای مختلف وزیران برای پیاده شدن از قطار كابینه نوشت: همان گونه كه همگان شاهد بودند، دولت در چند ماه اخیر در حوزه سیاستهای فرهنگی در حوزههای مختلف اعم از موسیقی، كتاب، سینما و... بشدت تحت فشار بود. آقای علی جنتی نیز در اقدامی مدبرانه استعفا كرد تا مانع افزایش بیش از پیش فشارها به دولت شود. این در حالی بود كه جدی شدن موضوع استیضاح وزیر آموزش و پرورش در بهارستان، تغییر وزیر مربوطه را ناگزیر كرده بود.
به نوشته ایران، نارضایتی نخبگان ورزشی از وزارت ورزش هم عملكرد وزیر این حوزه را مورد تردید قرار داده و در نهایت به این منجر شد كه روحانی با كناره گیری وزرایش در این سه حوزه موافقت كرده و با هوشمندی تهدیدها را به فرصت تبدیل كند.
روزنامه «اعتماد» هم در یادداشتی با عنوان «سیاست و فشار در ترمیم دولت» به قلم «عباس عبدی» فعال سیاسی در خصوص پیام های تغییرات در كابینه نوشت: پیام سیاسی این تغییر به نسبت روشن است. از یك سو نشان دادن حدی از تعامل با منتقدان و در عین اصرار به سیاستهای اعلامی دولت است. پیام این تغییر به موافقان دولت نیز كمابیش روشن است. اینكه پاسخ مثبت حداقلی به تغییرات مجلس است. پیام آن به مردم، دفاع از ثبات سیاستها و آرامش و امید است. ولی در مجموع به نظر میرسد كه این اتفاق به همین دلایل به عنوان یك رویداد سیاسی مهم تلقی نخواهد شد.
روزنامه «مردم سالاری» هم در گزارشی با عنوان «انتظار برای ادامه ترمیم كابینه» به نقل از «غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی» نماینده مردم رشت و عضو كمیسیون برنامه و بودجه مجلس نوشت: نه گزینه ها مناسبند و نه زمان مناسبی برای تغییر است!
به باور جعفرزاده ایمن آبادی در گفت وگو با مردم سالاری، «وزارتخانه هایی مثل صنعت و معدن یا وزارت نیرو باید تغییرات اساسی می كردند. ولی وزارت اقتصاد انصافا آقای طیب نیا خوب در حال فعالیت است. اما آن دو وزارتخانه دیگر ضرورت بیشتری دارد.»
«محسن كوهكن» عضو كمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس دهم نیز به مردم سالاری گفته است كه بهتر بود تیم اقتصادی عوض می شد.
روزنامه «شرق» هم در گزارشی با عنوان «غافلگیری در هفت و سی دقیقه» با اشاره به جایگزینی «فخرالدین احمدی دانش آشتیانی» به جای «محمدعلی نجفی» كه تا پیش از این به عنوان گزینه احتمالی برای وزارت آموزش و پرورش مطرح بود نوشت: خبر به اندازه كافی شوك آور بود. شب قبل، محمدعلی نجفی از آماده كردن برنامه های خود برای ارائه به مجلس سخن گفته بود و تا ساعت ٧:٣٠ صبح هم نام او در میان بود؛ اما به ناگاه نظر دولت تغییر كرد و این تغییر در حالی اتفاق افتاد كه نه تنها فراكسیون امیدی ها، بلكه اكثریت نمایندگان مجلس، از آمدن نجفی استقبال كرده بودند.
در ادامه آمده است: دراین میان روایت هایی هم از معرفی نشدن نجفی نیز در راهروهای پارلمان به گوش می رسد. برخی از نمایندگان می گویند، شنیده هایشان حاكی از تأثیر نظر برخی از نهادهای خارج از دولت در این تغییر است. برخی دیگر از نمایندگان هم می گویند نجفی برای نشستن بر كرسی وزارت آموزش وپرورش شرطی داشته كه دولت با آن موافقت نكرده و به همین دلیل معرفی نجفی منتفی شده است.
به نوشته شرق، آنچه دراین باره به آن استناد می شود، سخنانی است كه گفته می شود در شامگاه شنبه، نجفی بیان كرده و گفته برای پذیرش وزارت، تضمین هایی برای تخصیص بودجه مورد نیاز این وزارتخانه خواسته است. بودجه هایی كه احتمالا برای پرداخت بدهی های معوق وزارتخانه به بازنشستگان، درخواست شده بود. روایت سوم اما براین اساس است كه خود نجفی تغییر نظر داده و از پذیرش این مسئولیت انصراف داده است؛ درحالی كه هیچ یك از این روایت ها، مستندات كافی برای پذیرفته شدن را ندارند.
روزنامه «فرهیختگان» هم در گزارشی با عنوان «نجفی نیامد» نوشت: اینكه دلیل تغییر نجفی چه بوده دقیقا مشخص نیست. آنچه محرز است مخالفت منتقدان دولت با حضور نجفی بر كرسی وزارت آموزش و پرورش است كه نمونه آن را هم دیروز در صحن علنی به نمایش گذاشتند. مهدی زاهدی نماینده كرمان، سیدحسین نقویحسینی نماینده ورامین و... منتقدان همیشگی دولت این بار هم در تذكرات شفاهی خود به دولت برای انتخاب وزیر آموزش و پرورش تذكر دادند. در این میان روزنامه «جوان» در گزارشی با عنوان «نامه ترمیم كابینه در هوای مه آلود مجلس»، با انتشار اظهارت برخی نمایندگان منتقد و مخالف دولت نوشت: با شرایط فعلی و با وجود خوش بینی دولتی ها به نظر می رسد كه سه وزیر پیشنهادی كار سختی برای گرفتن رأی اعتماد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشته باشند. با این حال باید به انتظار نشست و تحولات روزهای آینده به خصوص جلسات آنان را با نمایندگان به نظاره نشست.
*** بازتاب متفاوت سخنان روحانی در اراك
سخنان روز گذشته (دوم آبان) رییس جمهوری در سفر استانی استان مركزی، بازتاب های فراوان و البته متفاوتی در روزنامه ها داشت.
«یك خط، یك رهبر و یك دولت بیشتر نداریم/ مدیریت دوگانه در ایران وجود ندارد» به نقل از روحانی در عنوان خبر روزنامه ایران برجسته شد.
این روزنامه حضور گسترده مردم اراك در مراسم استقبال از رییس جمهوری را نشانه پیوند دولت و ملت دانست.
روزنامه اعتماد هم در تیتر گزارش خود در این زمینه نوشت: «انتقاد روحانی از انتقادها به برجام»
در متن این گزارش آمده است: این شاید سومین نوبت از گلایه های حسن روحانی از نحوه انتقاد كردن منتقدانش باشد. نخستین بار در مراسم روز ملی صادرات، سپس در مراسم روز روستا و عشایر و دیروز در سفر به اراك و در جمع مردم این شهر. درست در همان لحظاتی كه نامه معرفی سه وزیر پیشنهادی از دولت به مجلس فرستاده شده بود، حسن روحانی در اراك مشغول سخنرانی بود. از آنهایی كه صبر كردن برای رسیدن به وعده ها را نیاموخته اند، انتقاد كرد.
روزنامه «ابتكار» هم در عنوان خبری خود به نقل از روحانی در اجتماع مردم استان مركزی نوشت: «در ایران مدیریت دوگانه وجود ندارد»
«آدم دروغ گو و فحاش انقلابی نیست» هم عنوان روزنامه های شرق و «شهروند» به نقل از روحانی است.
روزنامه «رسالت» در عنوان خبری خود به نقل از رییس جمهوری نوشت: «معضل اصلی امروز، عدم رونق اقتصادی و بیكاری جوانان است». این در حالی است كه روحانی در سخنان خود در جمع مردم استان مركزی بر تلاش دولت برای رفع بیكاری و چالش های اقتصادی تاكید كرده است.
روزنامه «كیهان» هم در گزارش خبری و تحلیلی نخست خود با عنوان «درخت سیب و گلابی كاشته ایم صبر كنید میوه بدهد!» با اشاره به بخش هایی از سخنان رییس جمهوری درباره لزوم صبر برای به ثمر نشستن برجام و نتایج اقتصادی آن نوشت: بیشترین زمینه انتقاد به توافق هسته ای نه به خاطر بی صبری بلكه به دلیل وعدههای داده شده و عدم پایبندی غرب و به خصوص آمریكا به تعهدات خویش است. وعدههایی كه از لغو تحریم ها به صورت یك جا و در همان روز اجرایی شدن برجام سخن می گفت اما اكنون با گذشت ماهها هنوز در موضوعاتی مثل برقراری روابط بانكی مشكل داشته باشیم و از آمریكاییها قول پایبندی به تعهداتشان را بگیریم!
*** حرف و حدیث ها درباره انتخابات آمریكا
نزدیك به 2 هفته تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریكا زمان باقی مانده است. برخی روزنامه ها با انتشار اخبار و گزارش هایی به این موضوع توجه نشان دادند.
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «وارثان برجام»، نوشت: در مقطع فعلی نگارش این متن به نظر می رسد كه می توان شانس هیلاری كلینتون برای پیروزی را بیشتر از دونالد ترامپ دانست اما عواملی وجود دارد كه در چند روز آینده می تواند بازی را به نفع ترامپ تغییر دهد: ١- بیماری هیلاری كلینتون ٢- افشاگری های جدید علیه هیلاری ٣- عملیات تروریستی قوی داخل امریكا ٤- درگیری مستقیم نظامی امریكا.
در ادامه می خوانیم: هرچند كه سخن از كدام نامزد برای ایران بهتر است زیاد در رسانه های داخلی مطرح شده است اما نباید از این نكته غافل بود كه برخی از سیاست های امریكا به خصوص در منطقه خاورمیانه كلان و ثابت است و با مولفه های افراد تغییرات سینوسی نمی كند. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند كه برای ایران دو گزینه ترامپ یا كلینتون در حقیقت انتخاب میان بد و بدتر هستند.
روزنامه «خراسان» هم به بحث های مطرح درباره رسوایی های اخلاقی ترامپ توجه نشان داد و در خبری با عنوان «پسر شبیه پدر»، اظهارات پسر «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه انتخابات آمریكا در حمایت از پدرش را بازتاب داد.
خراسان نوشت: ترامپ جونیور، پسر دونالد ترامپ، تلاش كرد تا اظهارات پدرش درباره زنان را ماست مالی كند و این صحبت های سخیف را «حقیقت زندگی» و «گفت وگوهای مرسوم مردانه» جلوه داد.
در این میان روزنامه «ابرار» در عنوان نخست امروز خود نوشت كه روحانی هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریكا را فاسد خوانده است.
روزنامه كیهان هم از وعده ترامپ برای بهبود 100 روزه وضعیت آمریكا خبر داد و در جملاتی كه به نظر می رسد طعنه ای به دولت یازدهم باشد نوشت: دادن برنامه 100 روزه تنها مختص به كاندیداهای ریاست جمهوری در كشورهای غرب آسیا نیست؛ دونالد ترامپ نیز در راستای این سنت، برنامه 100 روزه ای را برای بعد از پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا اعلام كرده است.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
خبرنگار: مهتاب افشین نسب**انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی**پژوهشم**9282**9279
امیدها و انگاره های ترمیم كابینه/ نگاه سیاسی و اقتصادی روزنامه ها
۳ آبان ۱۳۹۵، ۹:۵۰
کد خبر:
82278248
تهران- ایرنا- تغییرهای تازه در كابینه و معرفی وزیران پیشنهادی برای وزارتخانه های آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و ورزش و جوانان موضوع اخبار، تحلیل و گزارش های روزنامه های امروز قرار گرفت. محورهای دیگر بررسی روزنامه ها، سخنان رییس جمهوری در اراك و موضوع انتخابات آمریكا بود.