به گزارش ایرنا، در این نشست مسئولان استانداری، علوم پزشكی، حفاظت از محیط زیست و آب منطقه ای آذربایجان شرقی ضمن بررسی آخرین شرایط این رودخانه و موضوع مهم ته نشین شدن فلزات سنگین در بستر آن، نسبت به پیگیری از مراجع ذیصلاح و اجرای طرح های مطالعاتی برای تهیه گزارش های مستند تاكید كردند.
رودخانه پرآب ارس به طول یكهزار و 72 متر كه به عنوان مرز بین ایران با جمهوری های آذربایجان و ارمنستان شناخته می شود، به دلیل ورود پساب های صنعتی از سمت ارمنستان به شدت با مشكلات زیست محیطی و بهداشتی مواجه شده كه اگر برای جلوگیری از ادامه این روند تدبیر و تصمیم مناسب اتخاذ نشود، آینده ای ناخوشایند همچون آثار منفی خشك شدن دریاچه ارومیه در انتظار مردم استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل خواهد بود.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی در این نشست با بیان اینكه مدیریت استان از سال 1392 پیگیری مساله آلودگی آب رودخانه ارس بوده است، گفت: چند واحد صنعتی و معدنی در جمهوری ارمنستان به دلیل وارد كردن پساب های خود، باعث بروز نگرانی هایی در وضعیت كیفی آب این رودخانه شده اند كه ورود فلزات سنگین مهمترین بخش نگرانی های ما را شامل می شود.
سعید شبستری خیابانی اظهار كرد: دستگاه های مختلف آذربایجان شرقی از جمله آب منطقه ای به طور مداوم و مرتب بررسی هایی را بر وضعیت آب رودخانه انجام می دهد كه نتایج این بررسی ها تاكنون نشان می دهد آلودگی ها چندان بزرگ نیست، اما به دلیل رسوب فلزات سنگین در بستر رودخانه می تواند در درازمدت موجب بروز مسایل زیست محیطی شود.
وی به نمونه گیری های آب منطقه ای و محیط زیست آذربایجان شرقی در دو سوی رودخانه ارس اشاره كرد و با طرح این سئوال كه آیا این نمونه گیری ها تا چه حد قابل اتكاست؟، یادآور شد: نمونه گیری هایی از سوی كارشناسان ما در ارمنستان با هماهنگی طرف های مقابل صورت می گیرد كه این هماهنگی ها شاید محملی برای اتخاذ تمهیدات از سوی ارمنی ها برای منفی نشان دادن آزمایش ها باشد.
شبستری خیابانی ادامه داد: بر همین اساس در عمل شاهدیم كه پساب های كارخانه های ارمنستان شبانه وارد رودخانه می شود.
وی از مذاكرات وزارت امور خارجه برای انجام تصفیه های لازم و كافی در پساب كارخانه های ارمنستانی خبر داد و افزود: باید توجه كنیم كه این مذاكرات زمان بر بوده و به لحاظ مالی نیز برای كشور همسایه هزینه هایی دارد كه شاید اجرای آن را با مشكلاتی مواجه كند.
شبستری خیابانی با تاكید بر اینكه باید گزارش های مستند و متقن درباره آلودگی های زیست محیطی رودخانه ارس به ارمنستان ارایه شود، از دانشگاه علوم پزشكی، آب منطقه ای و محیط زیست خواست تا فعالانه در این رابطه وارد عمل شده و گزارش های خود را ارایه دهند.
رئیس اداره پایش و نظارت حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این نشست با اشاره به اینكه بحث آلودگی رودخانه ارس از 12 سال قبل آغاز شده است، گفت: مذاكراتی در طول این سال ها با جمهوری ارمنستان در حال انجام بوده كه در نهایت با همكاری وزارت نیرو و محیط زیست مقرر گردید، طرف های ارمنی اقدام به ساخت و ایجاد سه ایستگاه بازچرخانی به منظور تصفیه پساب های صنعتی كند.
شاهین رحیم اوغلی اظهار كرد: ساخت و ایجاد یكی از ایستگاه های فوق به اتمام رسیده و مسئولان ارمنستان اعلام كرده اند كار ساخت و راه اندازی دو تصفیه خانه دیگر را تا سال 2017به پایان می رسانند.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی جمهوری ارمنستان و وضعیت نابسامان مالی در این كشور، عملیات ساخت 2 ایستگاه بازچرخانی به كندی پیش می رود و بعید است تا موعد مقرر تجهیز و راه اندازی آنها به اتمام برسد.
رحیم اوغلی، از استقرار هفت ایستگاه بازچرخانی در محدوده آذربایجان شرقی بر بستر رودخانه ارس خبر داد و افزود: در این ایستگاه ها آخرین وضعیت آلودگی ها بررسی می شود كه نتایج این بررسی ها نشان می دهد به لحاظ زیست محیطی آلودگی چندانی وجود ندارد، اما موضوع مهم مساله رسوب فلزات سنگین در بستر رودخانه است كه نگرانی ها را افزایش می دهد.
به گزارش ایرنا، رئیس دانشگاه علوم پزشكی تبریز نیز با اعلام اینكه شرایط زیست محیطی رودخانه ارس برای ما مبهم است، گفت: جواب متقن به این سئوال كه آیا آب این رودخانه آلوده است یا خیر؟ بدهیم ، نداریم.
محمدحسین صومی افزود: پروژه پایش جامع فلزات سنگین در آب ارس با اعتباری معادل دو میلیارد و 800 میلیون ریال در دست تهیه است كه اگر دستگاه های ذیربط موافق اجرای آن باشند، می تواند نتایج مستندی را پیرامون آخرین وضعیت آلودگی ارس داشته باشد.
به گزارش ایرنا، در این نشست برنامه جامع سلامت آذربایجان شرقی و نیز نظارت بر واحدهای صنفی تهیه غذاهای خانگی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
خبرنگار: سیدیحیی مرتضائی ** انتشار دهنده: محمد رستگار
3038/6183
تبریز - ایرنا - بررسی آخرین وضعیت زیست محیطی رودخانه مرزی ارس كه از 12 سال قبل با بحران آلودگی از سوی جمهوری ارمنستان مواجه شده، موضوع اصلی نشست روز سه شنبه كارگروه سلامت و امنیت غذایی آذربایجان شرقی بود.