۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۶:۲۳
کد خبر: 82287388
T T
۰ نفر

رباتی كه دنیا را برای نابینایان به تصویر می كشد

۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۶:۲۳
کد خبر: 82287388
رباتی كه دنیا را برای نابینایان به تصویر می كشد

تهران- ایرنا- پژوهشگر جوان ایرانی دست به اختراع رباتی زده كه با شبیه سازی بینایی انسان و قابل لمس كردن دیدنی ها، دنیای نابینایان را متحول می كند.

'احسان زهره وند' كه در ایده ای منحصر به فرد، ربات مسیریاب نابینایان را طراحی و تولید كرده است، در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: حوزه رباتیك طی سال های اخیر پیشرفت های زیادی داشته و در عرصه های فراوانی به انسان ها كمك كرده است.
دانش آموخته كارشناسی ارشد مكاترونیك دانشگاه آزاد واحد قزوین به هدفگذاری فدراسیون بین المللی ربوكاپ ( RoboCup) در حوزه ربات های انسان نما در افق2050 اشاره كرد و گفت: براساس این هدفگذاری، ربات های فوتبالیست باید بتوانند تا سال 2050، برترین تیم فوتبال دنیا و قهرمانان فیفا را با هوش، چابكی، استقامت و ادراك خود شكست دهند.
به اعتقاد وی، رباتیك مطمئنا اهداف بلندتر و ارزشمندتری را دنبال می كند كه یكی از مهم ترین آنها، كمك به انسان ها برای غلبه بر محدودیت های فیزیكی و یا توانبخشی به افراد ناتوان برای زندگی بهتر است.
زهره وند از دوران تحصیل در مقطع كارشناسی به عضویت كمیته رباتیك دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین درآمد و در لیگ ربات های انسان نما به فعالیت ادامه داد و در همین زمان، ایده طراحی و ساخت رباتی كه بتواند یاریگر انسان های نابینا باشد، در ذهنش شكل گرفت.
وی این ایده را به صورت عملی دنبال كرد و با راهنمایی و همكاری دكتر 'علیرضا محمدشهری' مدیر گروه مكاترونیك دانشگاه آزاد واحد قزوین موفق به ساخت ربات مسیریاب نابینایان شد.
این پژوهشگر جوان، قابلیت شبیه سازی بینایی انسان برای نابینایان را مهم ترین ویژگی ربات اختراعی خود عنوان كرد و گفت: انسان ها معمولا زمانی كه یك حس خود را از دست می دهند، حواس دیگرشان تقویت می شود و در مورد افراد نابینا نیز قوه شنوایی یا لامسه آنها اغلب قوی تر از انسان های بینا است و همین خصوصیت در طراحی ربات مسیریاب نابینایان مورد استفاده قرار گرفت.
وی ادامه داد: این ربات به گونه ای طراحی شده كه محیط اطراف را با دوربین، فیلمبرداری می كند و حدود جایگیری اشیا و موانعی را كه بر سر راه افراد نابینا قرار دارد، با یك الگوریتم و با استفاده از یك كمربند لرزشی روی پوست شكم نابینا در ابعاد كوچك شده، ترسیم می كند تا فرد بتواند این اشیا را تصور كند.
زهره وند خاطرنشان كرد: البته كار كردن و تسلط بر عملكرد این ربات، نیازمند تمرین یكی دو روزه است كه شخص نابینا بتواند فاصله و حدود جایگیری و همچنین ابعاد و اندازه واقعی اشیایی را كه تصویر آنها بر روی پوست او كشیده می شود، به درستی تشخیص دهد.
به گفته وی، برای تمرین نابینایان متقاضی استفاده از ربات مسیریاب، یك محیط آزمایشگاهی تهیه شده و قابل استفاده است.
ربات مسیریاب نابینایان درحال حاضر مرحله تولید آزمایشگاهی را پشت سرگذاشته و در صورت حمایت لازم، به تولید صنعتی و مهندسی خواهد رسید.
این ربات به عنوان یكی از 10 طرح برتر نمایشگاه خلاقیت كنفرانس بین المللی رباتیك و مكاترونیك (ایكرام) ICROM (پنجم تا هفتم آبان ماه 95) انتخاب و معرفی شد.
علمی**1055
خبرنگار: زینب كارگر **انتشار:زهره محتشمی پور

برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me/irnaelm
۰ نفر