به گزارش ایرنا، چین بر سر تملك بر جزایر دریای جنوبی با كشورهایی نظیر، ویتنام، برونئی و فیلیپین و البته با مالزی اختلاف دارد و این دیدارها فرصت مناسبی به پكن می دهد تا از میزان تنش ها بكاهد.
افزون بر این پس از فرش های قرمزی كه برای رهبران فیلیپین و ویتنام در چین پهن شد حالا نوبت به نخست وزیر مالزی رسیده است تا ارتباطات دو كشور نسبت به قبل مستحكم تر شده و دوستی ها افزایش یابد.
دیدار مقام های ویتنام و فیلیپین از چین در سال جاری میلادی دستاوردهای فراوانی برای پكن داشت و بخصوص هر دو كشور اعلام كردند در زمینه حل اختلافات در دریای جنوبی همكاری خواهند كرد.
«رودریگو دوترته» رئیس جمهوری فیلیپین حتی پا را از این فراتر گذاشت و گفت كه كشورش را از آمریكا جدا خواهد كرد و تا دو سال دیگر هیچ نظامی آمریكایی در فیلیپین حضور نخواهد داشت.
به نظر می رسد كه سفر نخست وزیر مالزی برای هر دو كشور با اهمیت خواهد بود و مجموعه ای از همكاری های نظامی و اقتصادی و سیاسی را شامل شود چرا كه وی علاوه بر پست نخست وزیری، مدیریت وزارت دارایی مالزی را نیز بر عهده دارد.
از سویی چین می تواند قراردادهای اقتصادی با مالزی امضا كند كه این كشور را به خود نزدیكتر سازد و از طرف دیگر «حشام الدین حسین» وزیر دفاع مالزی بتازگی اعلام كرده است كه در جریان این سفر یك قرارداد خرید كشتی های گشتی نیروی دریایی با چین امضا خواهد شد.
این مهمترین توافقنامه دفاعی میان دو كشور خواهد بود كه طبیعتا آمریكا را كه از بزرگترین فروشندگان تسلیحات به كشورهای آسیای جنوب شرقی است، ناخرسند خواهد كرد.
دولت چین یك بار در سال گذشته میلادی زمانی كه مالزی دچار بحران مالی و اتهام فساد شده بود به كمك «نجیب تون رزاق» آمد و 2 میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار خریدهای اموال غیرمنقول دولتی انجام داد و توانست با این كار فشار بدهی های دولت مالزی را كاهش دهد.
از طرف دیگر نباید فراموش كرد كه چین برای هفت سال متوالی بزرگترین شریك تجاری مالزی بود و همین موضوع و كمك های مالی پكن باعث روابط بسیار نزدیك دو طرف شد و مالزی شاید به دلیل همین روابط بوده كه تاكنون تلاشی برای طرح منازعات دریای جنوبی با چین نكرده و علاقه ای هم در این راستا نشان نداده است.
شركت های چینی در مالزی هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار قرارداد امضا كرده اند و امسال میلیاردها دلار از چین به مالزی تزریق شده است و احتمال می رود قرارداد احداث خط آهن ریلی میان سنگاپور و مالزی هم با چین امضا شود و این طرح را پكن اجرا كند.
مورد دیگر، منازعات دریای جنوبی است كه به نظر می رسد تا زمانی كه سرمایه گذاری های كلان چین كه بزرگترین سرمایه گذار خارجی در مالزی است به این شكل ادامه یابد مالزی هم به سكوت در خصوص مناقشات دریای جنوبی ادامه خواهد داد.
در هر صورت روابط چین و مالزی در حال گرمتر شدن است. این در شرایطی است كه به دلیل طرح شكایات و اتهامات مالی آمریكا به مالزی مناسبات میان دولت های دو كشور چندان مطلوب نیست و امضای قراردادهای دفاعی، اقتصادی و گسترش همكاری های دو كشور باز هم تیرگی روابط كوالالامپور ـ واشنگتن را فزاینده خواهد كرد.
تارنمای یی سی چین می نویسد كه با ورود نخست وزیر مالزی به چین نه تنها تنش ها در دریای جنوبی كاسته خواهد شد بلكه چین به اتحاد قوی تری دست خواهد یافت كه قدرت رویارویی با نیروهای ژاپن و آمریكا را داشته باشد.
«لو كانگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین هم اعلام كرده است كه «نجیب» قرار است با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری و «لی كچیانگ» نخست وزیر و «جانگ دی جیانگ» رئیس كنگره ملی خلق چین دیدار و با آنان در باره همكاری های سیاسی، اقتصادی، پارلمانی و امضای چند قرارداد از جمله طرح ریلی گفت و گو كند.
ارزش تبادلات تجاری میان دو كشور از ابتدای سال جاری میلادی تاكنون به حدود ۷۰ میلیارد دلار رسیده است كه در مقایسه با سال گذشته میلادی در همین مدت 2.8 هشت درصد افزایش نشان می دهد.
همچنین بر اساس این توافق، حجم مبادلات تجاری كه قرار است با ارزهای ملی چین و مالزی صورت گیرد معادل 180 میلیارد یوان (90 میلیارد رینگیت) برآورد شده است. این توافقنامه تا سال 2018 اعتبار خواهد داشت.
اقتصاد مالزی بسیار به اقتصاد چین وابسته است. مالزی و چین قرار است مبادلات تجاری دو جانبه را تا سال 2017 میلادی به بیش از 160 میلیارد دلار برسانند و ارزهای ملی (رینگیت و یوان) را در این مبادلات لحاظ كنند.
آساق**۲۳۱**1597*انتشاردهنده: فرهاد راستی
پكن - ایرنا - «نجیب تون رزاق» نخست وزیر مالزی در شرایطی سفر رسمی خود به چین را از دوشنبه شب آغاز كرده است كه بسیاری این دیدار را یكی از مهمترین اقدامات چین در راستای پیشبرد وحدت با كشورهای آسیای جنوب شرقی می دانند.