ورزشگاهی با قدمت 23 و به روایتی 27ساله كه از آغاز تا سرانجامش حكایت ها دارد. «نقش جهانی» كه در ابتدا قرار بود 42 هزار نفری باشد اما در میانه راه 75هزار نفری شد و اكنون براساس ظرفیت جمعیت در ردیف دومین ورزشگاه های ملی ایران قرار می گیرد.
اتمام و افتتاح ورزشگاه 75 هزار نفری نقش جهان برای مردم اصفهان و و رزش دوستان این شهر به یك رویا تبدیل شده بود كه از كلنگ زنی تا تكمیل آن هفت خوانی را پشت سر گذاشت.
*خوان اول –مشكلات حقوقی
ورزشگاه «نقش جهان» در زمینی با مساحت بیش از یك هزار و 100 هكتار در شمال شهر اصفهان برای ایجاد دهكده بزرگ ورزشی با معیارهای استاندارد جهانی طراحی و كلنگ آن درسال 68 به زمین زده شد ولی عملیات ساخت و اجرایی آن درسال 72 كلید خورد.
این ورزشگاه كه با ظرفیت 42هزار نفر پس از 9سال انتظار در سال 81 نصفه و نیمه افتتاح شده بود، با دستور رئیس وقت سازمان تربیت بدنی دو طبقه می شود. اما روند تكمیل این طرح درمرحله دوم تاجایی پیش می رود كه در سال 88 با مشكلات حقوقی متعدد روبرو شده و محمد علی آبادی حل این مساله را به بررسی مجدد نیازهای این طرح منوط می كند.
اما حل این مساله بدون ارائه راه حل و اتخاذ تصمیم به درازا كشید تا جایی كه در اردیبهشت سال 89 زمزمه واگذاری و انتقال مدیریت طرح ورزشگاه نقش جهان اصفهان از شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی به استان مطرح می شود كه اسفند همان سال به دلیل مشكلات حقوقی و قضایی (اختلافات بین مدیرعامل شركت توسعه وقت و پیمانكار) طرح موضوع انتقال از اساس منتفی شد. ورزشگاهی كه در همان مقطع 54 میلیارد و 210میلیون ریال اعتبار برای آن هزینه شده بود و این طرح ملی 30 درصد پیشرفت فیزیكی داشت.
مشكلات حقوقی و قضایی پیش آمده هربار زمان افتتاح طرح را به تاخیر می انداخت كه این روند به فرسودگی ورزشگاه دامن زد .
ادامه عملیات ساخت و تكمیل این ورزشگاه در سال 92 با صرف هزینه حدود 380 میلیارد ریالی با پیشرفت فیزیكی 65درصد دوباره متوقف می شود اما این طرح با تلاش و پیگیری های شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی كشور و وزارت ورزش و جوانان با جذب مشاركت بخش خصوصی دوباره روی ریل قرار گرفت و با واگذاری آن در سال 93 به شركت فولاد اصفهان عملیات تكمیل ورزشگاه نقش جهان جان دوباره می گیرد.
*خوان دوم- بخش خصوصی
مسئولان ورزش كشور بلافاصله مقدمات اجرای تفاهم نامه واگذاری به شركت فولاد را فراهم می كنند اما پس از گذشت دوماه از امضای این تفاهم نامه شركت فولاد اصفهان در نشست های متعدد ادامه تكمیل این طرح را به دلیل تخصصی بودن شركت توسعه دوباره به این شركت واگذارمی كند تا اینكه از اواخر سال 93 نقش جهان با بیش از 250 نفر كارگر فعالیت خود را از سر گرفت.
*خوان سوم –بازگشت به خانه اول
اما ورزشگاه نقش جهان با وجود هزینه ایی حدود 67میلیارد ریال در ابتدای فعالیت دولت یازدهم پیشرفت فیزیكی چشمگیری نداشت. زیرا بیشتر زمان اختصاص یافته برای بازسازی «طبقه اول» شامل (سكوهای پایین، نصب صندلی، چمن، پیست تارتان و سایر موارد) كه در اثر فرسودگی از حالت استاندارد خارج شده بود، صرف شد .چاره ای جز تخریب و بازسازی بسیاری از قسمت ها با وجود هزینه های كلان طی یك دهه گذشته نبود! در واقع با آغاز عملیات اجرایی فاز دوم شامل (نصب مجدد سازه فلزی طبقه دوم، محوطه سازی اطراف ورزشگاه، مسیر دسترسی تماشاگران، نوسازی تونل ورودی بازیكنان به زمین مسابقه و همچنین احداث درب ورودی) این ورزشگاه بار دیگر از نو ساخته شد.
* خوان چهارم- معارضان و مالكی كه برای كاسه ورزشگاه سند داشت
ورزشگاه نقش جهان به دلیل اینكه در زمین های كشاورزی مالكان سال های قبل ازانقلاب بنا شده است ،معارضینی داشت كه برخی با دراختیار داشتن سند مدعی ملك شان بودند و با پیگیری های مقامات استانی و نهادهای نظارتی برای عده ایی از مدعیان پرونده های قضایی تشكیل و گروهی حتی بازداشت شدند .اما سند یكی از این مالكان مربوط به كاسه ورزشگاه بود كه با رایزنی ها انجام شده مشكلات مربوط به آن برطرف و نقش جهان یك گام دیگر به تكمیل نزدیك شد.
* خوان پنجم – چمن ورزشگاه و بیماری گال
چمن زمین فوتبال ورزشگاه نقش جهان به دلیل آبیاری با آب تصفیه نشده (آهك دار) دچار آفت گال می شود. به ناچار زیرسازی آن از نو بنا می شود تا با انجام مراحل زه كشی ، نصب سیستم هوادهی دستگاه و تصفیه ، مشكل آهك آب نیز از بین برود.
بر این اساس زمین چمن ورزشگاه اوایل اسفند سال 94 به طور كامل تعویض و به سیستم گرمایش از كف مجهز شد در واقع نقش جهان پس از ورزشگاه آزادی و یادگار تبریز در زمره سومین ورزشگاه مجهز به هیتینگ زمین چمن قرار می گیرد.
*خوان ششم -توقف نقش جهان در ایستگاه پایانی
براساس اعلام مسئولان ذیربط نقش جهان اصفهان قرار بود همزمان با شانزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال در تابستان امسال افتتاح شود اما اسفند سال گذشته و پس از تعویض زمین چمن به دلیل تامین نشدن اعتبارات و مطالبات كارگران، عملیات اجرایی یك ماه متوقف شد كه با پیگیری های مسئولان ورزشی و تامین بخشی از اعتبارات روند مراحل پایانی آن را از سرگرفته شد و این روزها نیز عملیات نصب صندلی های طبقه دوم و چادر این ورزشگاه در حال انجام است كه البته مانع از بهره برداری رسمی نمی شود.
و سرانجام خوان هفتم؛ پایانی بر رویای 23ساله اصفهانی ها كه سرانجام قفل مجهزترین ورزشگاه ایران با ویژگی منحصربه فرد آن در نوع سازه با همت مسئولان ورزشی ، استان اصفهان و شركت فولاد در دولت تدبیر و امید باز می شود تا این ورزشگاه مجهز و پیشرفته بتواند به یكی از بزرگترین منابع درآمدزایی در ورزش كشور با استفاده از شرایط میزبانی دیدارهای داخلی و بین المللی مبدل شود.
ورزشی**9250 ** 1701
خبرنگار: گلی سفیدزاده* انتشار دهنده: حمید قدیمی
تهران - ایرنا - مدرن ترین ورزشگاه استاندارد ایران بعد از ظهر امروز با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری و مسعود سلطانی فر وزیر جدید ورزش و جوانان كه روز گذشته با رای اعتماد بالایی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب شد، در مركز شهر اصفهان افتتاح می شود تا پس از 23 سال انتظار كام مردم این استان شیرین شود.