به گزارش ایرنا، اگرچه مقامات ارشد دو كشور در این سفر به این نتیجه رسیدند كه می توان تنش های منطقه را به صورت مسالمت آمیز و با پرهیز از هرگونه بی اعتمادی حل كرد و در واقع دلیل هم برای حل نشدن وجود ندارد، اما عملی شدن این ادعاها نیازمند نگاه جدی تر و فراتر از مناسبات اقتصادی بین دو طرف است.
'نجیب تون رزاق' كه كشورش یك سوی معادله سخت تنش های دریای جنوبی چین قرار دارد، معتقد است 'حل این مساله نیازمند زمان است. حق حاكمیت یك كشور موضوع جدی است، اما این عامل نباید باعث از بین رفتن صلح و ثبات در دریای جنوبی چین و منطقه شود'.
چالش های دریای جنوبی چین كه یكبار توسط فیلیپین و به رغم خواسته چین در دادگاه بین المللی لاهه به داوری گذاشته شد و پكن نیز از رای صادره توسط این نهاد بین المللی به خشم آمد و بیان كرد كه هرگز به آن عمل نمی كند با ورود 'رودریگو دوترته' رئیس جمهوری جدید فیلیپین به كاخ 'مالاكانانگ' تغییر ماهیت داد.
این چالش ها كه سال پیش كشورهای فیلیپین و ویتنام را حتی تا مرز اقدام نظامی با چین پیش برد و باعث تقویت پیمان نظامی آمریكا با فیلیپین شد، پس از رای دادگاه و توسط 'دوترته' وارد مرحله جدیدی شد كه به رغم گذشته، رضایت پكن را در پی داشت.
رودریگو دوترته پیش از این اعلام كرده بود بدون در نظر گرفتن رای دادگاه بین المللی لاهه قصد دارد با چین وارد مذاكره دو جانبه شود و چالش های دریای جنوبی چین را حل و فصل كند.
اكنون پس از 'دوترته'، 'نجیب تون رزاق' نیز با تاكید بر حل مناقشات دریای جنوبی چین از طریق گفت وگوی دو جانبه زمینه رضایت بیش از پیش مقامات پكن از كشورهای حوزه جنوب شرق آسیا را فراهم كرده است.
اگرچه این رویه ممكن است باعث كاهش تنش های منطقه شود، با در نظر گرفتن این نكته كه آمریكا به منظور حفظ منافع خود در شرق آسیا خواستار اقدام نظامی بین چین و كشورهای مدعی مالكیت بر دریای جنوبی چین نیست، تا حدودی به نفع آمریكا است، اما پیامدهای آن برای واشنگتن نامطلوب خواهد بود.
در واقع تداوم چنین تنشی بین چین و چهار مدعی (مالزی، برونئی، فیلیپین و ویتنام) مالكیت بر بخش هایی از آب های دریای جنوبی چین، بازار فروش سلاح های آمریكایی و حضور نیروهای پنتاگون را در منطقه فراهم می كند و به تحقق سیاست های كاخ سفید جامه عمل می پوشاند.
'باراك اوباما' رئیس جمهوری آمریكا كه پس از یك دهه تحریم های نظامی علیه ویتنام، در ماه های پیش، این تحریم ها را لغو كرد هدف از این اقدام آمریكا را كسب اطمینان از توانایی ویتنام برای دفاع از خود عنوان كرد، هر چند این فروش به مذاق شركت های تسلیحاتی آمریكا نیز خوش آمد.
از سوی دیگر این اقدام و سایر سیاست های آمریكا نشان می دهد واشنگتن با حمایت از كشورهای كوچك تر در قبال چین تلاش كرده است چالش های منطقه با استفاده از گفت وگوهای چند جانبه حل و فصل شوند تا از این طریق بتواند بر روند انجام این مذاكرات نظارت داشته یا به صورت مستقیم در آن شركت كند تا از آنچه منافع خود در شرق آسیا می خواند، بی نصیب نماند، كاری كه پكن آن را رد و بر گفت وگوهای دو جانبه تاكید دارد.
در واقع، واشنگتن به دنبال این است كه ضمن فروش سلاح به كشورهای فیلیپین و ویتنام كه درآمد حاصل از آن منافع اقتصادی آمریكا را تامین می كند، در تامین منافع خود در منطقه جنوب شرق آسیا با چین به سازگاری برسد. اما از سوی دیگر چین خواستار تبعیت كشورهای جنوب شرق آسیا از سیاست های پكن و به رسمیت شناختن حق مالكیت چین بر دریای جنوبی چین به عنوان بخشی از قلمرو این كشور است.
با این دیدگاه، چین اكنون با سرمایه گذاری پروژه های زیرساختی عظیم و اعطای وام های چند میلیارد دلاری به كشورهای فیلیپین و مالزی، بستر وابستگی این كشورها را به خود فراهم كرده تا از این طریق سیطره خود را بر منطقه جنوب شرق آسیا بگستراند، موضوعی كه برخی از مقامات سیاسی مالزی نیز نسبت به آن هشدار داده اند.
آساق**241**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی
مالزی به حل چالش های دریایی با چین خوشبین است/ حركت مالزی در مسیر اهداف پكن
۱۴ آبان ۱۳۹۵، ۱۳:۱۱
کد خبر:
82294086
كوالالامپور – ایرنا – سفر 6 روزه 'نجیب تون رزاق' نخست وزیر مالزی به یكی از بزرگترین اقتصادهای بزرگ جهان و جذب میلیاردها دلار سرمایه كه به نوعی می تواند در كارنامه موفقیت های نخست وزیر مالزی ثبت شود، این كشور را به حل چالش های دریای جنوبی چین نیز خوشبین كرد.