به گزارش ایرنا، به تازگی برخی اظهارات مبنی بر دریافت نكردن پول حاصل از فروش نفت مطرح شده است كه بر اساس آن ادعا می شود پولی در مقابل فروش نفت به كشور وارد نمی شود.
در دوران تحریم، درآمد حاصل از صادرات روزانه یك میلیون بشكه نفت، بلوكه شد و امكان دسترسی به آنها وجود نداشت اما با رفع تحریم ها، این موانع برطرف شد.
هنوز برخی بانك های بین المللی بزرگ مبادلات بانكی شان را با ایران به حالت عادی بازنگردانده اند، اما مبادلات بانكی با شماری از بانك های كوچك و متوسط برقرار شده و نقل و انتقال پول از طریق آنها انجام می شود.
مسوولان نظام بانكی و پولی كشورمان بارها اعلام كرده اند پول حاصل از فروش نفت دریافت می شود، اما برخی افراد كه دارای انگیزه های خاصی هستند، همچنان اصرار بر طرح ادعاهای خود دارند.
علی طیب نیا وزیر امور اقتصاد و دارایی، چندی پیش در این مورد گفته بود: ما اكنون برای وصول پول نفت مشكلی نداریم، پیش از این هزینه بسیاری برای پول نفت پرداخت میكردیم، اما اكنون بدون هزینه اضافی از منابع حاصل از فروش نفت بهره میبریم.
به گزارش وزارت نفت، فرهاد فزونی عضو كمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران در واكنش به مباحث مطرح شده در این باره كه گفته میشود «پول صادرات نفت ایران به كشور باز نمیگردد»، گفت: افرادی كه این موارد را مطرح میكنند از حوزه بازار مالی بینالمللی بی اطلاع هستند یا اهداف دیگری را پیگیری میكنند، جای تاسف است كه افراد از روی بیاطلاعی این موارد را عنوان كردهاند.
وی افزود: در كشور، سازمانهایی همچون بانك مركزی وجود دارد كه وظایف نظارتی خود را انجام میدهند. وزارت نفت نیز تكالیف خود را برعهده دارد، این گونه نیست كه پول صادرات نفت بهصورت اسكناس و یا نقدی به ایران بازگردد، اسناد و منابع اعتباری میان كشور فروشنده و خریدار نفت باز شده و مبادلات میان دو طرف از این طریق انجام میشود.
فزونی اضافه كرد: برخی گمان میكنند وقتی نفتی فروخته میشود پول آن باید در اسرع وقت پرداخت شود، اما منابع مالی حاصل از فروش نفت معمولا با تاخیر ٢ تا سه ماه به صورت اسناد و منابع اعتباری به دست خریدار میرسد و در كشور ما نیز به حساب بانك مركزی واریز میشود و یا از كشورهای دیگر كالاهای مورد نیاز خود را خریداری میكنیم.
**ایران برای دریافت منابع حاصل از فروش نفت خود مشكلی ندارد
علی شمس اردكانی عضو كمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران نیز بیان این كه منابع مالی حاصل از صادرات و فروش نفت به ایران باز میگردد، گفت: اظهار نظرهایی مبنی بر این كه پول نفت به كشور باز نمیگردد و یا این منابع باید به صورت اسكناس به ایران برگردد، اظهارات و سخنانی عصر حجری است.
وی افزود: در عرصه فروش كالایی همچون نفت، یك قرارداد كارگزاری میان بانك خریدار و بانك فروشنده باز شده و بانك خریدار به بانك فروشنده اعلام میكند این معامله را قبول دارد، كشور فروشنده نیز میتواند منابع مالی حاصل از فروش نفت را دریافت و یا كالاهای دیگر خریداری كند، البته ممكن است هنوز برخی بانكهای خارجی با ایران مشكلاتی داشته باشند و دسترسی ایران به منابع مالی را با تاخیر مواجه كنند، اما این كه گفته شود پول نفتی به ایران بازنگشته، نادرست است.
شمس اردكانی به موضوع فروش نادرست نفت در دولت گذشته اشاره و اضافه كرد: در دولت گذشته متاسفانه فروش نفت به افراد دلالی سپرده شد كه درصدد دور زدن تحریمها بودند، اما مشخص نشد منابع حاصل از فروش نفت در آن دوره كجا رفت و چه شد.
پیش از این، امیرحسین زمانی نیا معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت درباره آخرین وضعیت دریافت درآمدهای حاصل از فروش نفت و رفع مشكلات بانكی به ایرنا گفته بود: روزانه بیش از 2 میلیون بشكه نفت به فروش می رسانیم كه درآمدهای حاصل از آن از طریق سیستم بانكی دریافت می شود.
وی تاكید كرده بود، مشكلی در دریافت عواید حاصل از فروش نفت نداریم.
زمانی نیا گفته بود، هر چند وضعیت دریافت پول به صورت كامل به حالت عادی درنیامده است ، اما مانند زمان تحریم، قفل نیز نیست.
به گزارش ایرنا، میزان صادرات نفت ایران در اواسط مهرماه امسال به حدود 2.2 میلیون بشكه در روز رسید كه پیش بینی می شود تا پایان امسال 150 تا 300 هزار بشكه افزایش داشته باشد.
علی كاردر معاون وزیر نفت پیش از این به ایرنا درباره وضعیت صادرات نفت تا پایان امسال گفته بود: میزان صادرات نفت ایران تا پایان امسال به 2.5 میلیون بشكه افزایش می یابد.
به گفته وی، با توجه به صادرات حدود 500 هزار بشكه میعانات گازی، مجموع صادرات نفت و میعانات گازی كشور در پایان امسال به سه میلیون بشكه در روز خواهد رسید.
ایران قصد دارد ظرفیت تولید نفت خود را از سه میلیون و 850 هزار بشكه به بیش از چهار میلیون بشكه افزایش دهد.
قیمت نفت سبك ایران در بازارهای جهانی در هفته منتهی به 14 اكتبر (23 مهر) به 48 دلار و 66 سنت برای هر بشكه رسید. میانگین قیمت نفت خام سبك ایران از ابتدای امسال تاكنون ٣٩ دلار و ٢٨ سنت بوده است.
قیمت نفت خام سنگین ایران نیز در تاریخ مورد نظر به 47 دلار و 40 سنت برای هر بشكه رسید. میانگین قیمت نفت سنگین ایران امسال تاكنون ٣٧ دلار و ١٨ برای هر بشكه بوده است.
در صورت نهایی شدن توافق فریز نفتی (تثبیت تولید)، پیش بینی می شود میانگین قیمت نفت به حدود 50 دلار در هر بشكه افزایش یابد.
اقتصام**2022**1561**خبرنگار:میثم طاهری**انتشاردهنده: مژگان توانا
دلیل ادعاهای تكراری وصول نشدن درآمدهای نفتی؛ ناآگاهی یا انگیزه سیاسی
۲۶ آبان ۱۳۹۵، ۱۱:۱۰
کد خبر:
82310596
تهران- ایرنا- كارشناسان مبادلات بین المللی، طرح ادعاهای مربوط به دریافت نشدن پول حاصل از فروش نفت را ناشی از ناآگاهی دانسته و می گویند این گونه نیست كه پول صادرات نفت به صورت اسكناس و یا نقدی به ایران بازگردد، بلكه خطوط اعتباری میان فروشنده و خریدار نفت باز شده و مبادلات میان دو طرف از این طریق انجام میشود.