به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری روسیه این سخنان را یك روز پس از مذاكرات خود با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در لیما پایتخت پرو كه در حاشیه نشست سران كشورهای عضو جامعه اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام برگزار شد، اعلام كرد.
پوتین در این نشست به خبرنگاران گفت كه جزایر كوریل جنوبی جزو قلمرو روسیه است، ولی مسكو مانند پیش برای گزینه های مختلف حل اختلاف ها با توكیو (مسائل برجای مانده از جنگ دوم جهانی) آماده مذاكره است.
دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه روز دوشنبه به نقل از سخنان وی نوشت: مالكیت بر جزایر كوریل در نتیجه جنگ دوم جهانی به دست آمده و این منطقه را بخش جدایی ناپذیر روسیه می دانیم كه در اسناد بین المللی نیز ثبت شده است، اما برای گفت وگو با شركای ژاپنی آمادگی داریم. تاكید می كنم بررسی گزینه های مختلف امكان دارد.
رئیس جمهوری روسیه یادآوری كرد كه سال 1956 سندی بین اتحاد جماهیر شوروی و ژاپن امضا شد كه در آن آمده بود، دو جزیره به ژاپن بازگردانده می شود، اما هیچ اشاره ای نشد بر چه مبنایی صورت می گیرد، تحت حاكمیت چه كشوری خواهد بود و با چه شرایطی واگذار می شود؟
وی ادامه داد: از موضع طرف ژاپنی هم آگاهی داریم كه بر مالكیت چهار جزیره كوریل اصرار دارد و این ها همه باید مورد مذاكره قرار گیرد.
رئیس جمهوری روسیه همچنین با بیان اینكه مسكو و توكیو درصدد امضای موافقت نامه صلح جنگ دوم جهانی هستند، اظهار كرد: از این تلاش ها باید برای افزایش اعتماد متقابل حمایت كرد و یكی از راهها نیز افزایش همكاری ها است كه به همین دلیل شینزو آبه نخست وزیر ژاپن برنامه خود را برای گسترش روابط اقتصادی و بازرگانی پیشنهاد كرد.
پوتین گفت: این برنامه از هشت بند تشكیل شده كه اجرای طرح های اقتصادی در جزایر كوریل و گسترش همكاری ها میان روسیه و ژاپن را شامل می شود.
جزایر كوریل جنوبی به دلیل برخورداری از منابع نفت و گاز، ذخایر آبزیان و واقع شدن در اقیانوس آرام موقعیت اقتصادی و راهبردی زیادی دارد كه پس از پایان جنگ دوم جهانی به تملك روسیه در آمد.
روسیه حاكمیت خود را بر جزایر كوریل جنوبی قابل تردید نمی داند و به نتایج كنفرانس یالتا، بیانیه پتسدام و برخی اسناد تعیین كننده شرایط بین المللی پس از جنگ دوم جهانی به عنوان موید آن تاكید می كند.
روسیه به عنوان میراث دار شوروی در جنگ دوم جهانی 26 میلیون و 600 هزار كشته نظامی و غیرنظامی و همچنین ویرانی های گسترده ای را تحمل كرد به گونه ای كه مسكو نیز در خطر سقوط قرار گرفت و از این رو شرایط كنونی را ناشی از اقدام های كشورهای آغاز كننده این جنگ از جمله ژاپن می داند.
از آغاز سال جاری میلادی تاكنون موضوع این جزائر چندین بار در دیدارهای سران و وزیران خارجه دو كشور از سوی طرف های ژاپنی مطرح شده است.
با توجه به اینكه روسیه و ژاپن هنوز پیمان صلح مربوط به پایان جنگ دوم جهانی را امضا نكرده اند، ژاپن می خواهد با استفاده از فرصت مذاكرات آن، زمینه بازگشت جزایر كوریل را فراهم كند كه با ثبات مواضع مسكو بی نتیجه مانده است.
وزارت امور خارجه روسیه به تازگی هر گونه امكان بازگشت چهار جزیره كوریل در اقیانوس آرام به مالكیت ژاپن را رد و اعلام كرد: توكیو باید این موضوع را كه در نتیجه جنگ دوم جهانی رخ داده است به عنوان یك واقعیت بپذیرد.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در این باره اعلام كرده است: جزایر كوریل جنوبی به روسیه تعلق دارد كه در نتیجه جنگ دوم جهانی حاصل شده است و حق حاكمیت ما بر این جزایر قابل تردید نیست.
زاخارووا همچنین گفت: بر این باوریم كه شرط قطعی پیشرفت در حل مسائل مربوط به عقد قرارداد صلح بین دو كشور، پذیرفتن واقعیت های موجود از طرف ژاپن از جمله موضوع مربوط به مالكیت ارضی است كه در نتیجه جنگ دوم جهانی به دست آمده است.
اروپام**391 انتشار دهنده: هادی مولوی نیا
مسكو - ایرنا - ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با تاكید بر تداوم موضع این كشور در باره چهار جزیره كوریل جنوبی كه ژاپن بارها خواستار بازگشت آنها شده است، اعلام كرد كه «این جزایر بخش جدایی ناپذیر خاك روسیه است».