به گزارش ایرنا، آمریكا به همراه 11 كشور دیگر پس از یك دوره 8 ساله مذاكرات، سال گذشته در نیوزیلند موفق شدند پیمان همكاری های دو سوی اقیانوس آرام را كه از آن به عنوان 'تی.پی.پی' یاد می شود، امضاء كنند.
استرالیا، برونئی، كانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مكزیك، نیوزیلند، پرو، سنگاپور، آمریكا و ویتنام كه 40 درصد از اقتصاد جهانی را تشكیل می دهند، امضاء كنندگان این پیمان هستند.
تاثیرات این پیمان تجاری همچنین بیش از 800 میلیون نفر از جمعیت جهان را به صورت مستقیم در بر گیرد.
بخشی از مذاكرات این پیمان به صورت مخفیانه برگزار می شد و كشورهای عضو تا پس از امضاء این پیمان از انتشار جزئیات كامل آن كه چگونه كشورهایی با اقتصاد كوچكتر توان همكاری با اقتصادهای بزرگتر این پیمان را دارند، بی پاسخ گذاشتند.
برخی از منتقدان این پیمان بر این باورند كه آمریكا با به عضویت درآوردن چهار كشور از منطقه جنوب شرق آسیا شامل مالزی، برونئی، سنگاپور و ویتنام در تلاش است تا بتواند امكان تقابل خود را با چین تقویت كند.
اقتصاددانان همچنین با تاكید بر این نكته كه قدرت اقتصادی برتر كشورهایی از جمله سنگاپور، ژاپن و آمریكا كه سطح نابرابری از توسعه اقتصادی با برخی از دیگر اعضا دارند باعث می شود نوعی استثمار اقتصادی شكل گیرد كه برنده نهایی آن آمریكا خواهد بود.
به رغم اینكه 'باراك اوباما' همه جانبه از این پیمان تجاری حمایت كرد و خواستار تصویب نهایی آن تا پیش از پایان عمر ریاست جمهوری خود است، اما این پیمان اكنون در آخرین مقصد خود از پیشرفت باز مانده و در باتلاق حاصل از انتخابات ریاست جمهوری آمریكا و تصویب سنا گیر كرده است.
'دونالد ترامپ' كه از حزب جمهوریخواهان آمریكا در انتخابات ریاست جمهوری این كشور به پیروزی دست یافته از مخالفان اصلی این پیمان است و همین امر سبب شده است بخش عمده ای از انرژی سران كشورهای عضو این پیمان در نشست 'اپك' در پرو به بحث پیرامون تایید آن اختصاص یابد.
'ترامپ' این توافق تجاری را تخریب گر شغل ها می داند و پیش بینی می شود در 100 روز نخست ریاست جمهوری خود آمریكا از این پیمان خارج كند.
'دونالد ترامپ' در ماه اكتبر در سخنانی بیان كرد: هر پیمان تجاری كه داریم وحشتناك است و كسانی كه عامل این پیمان ها بوده اند باید از آنها خجالت زده باشند. این پیمان ها ناكارآمد هستند و آنها از ناكارآمدی آنها آگاه بوده اند، اما به دلایلی انجام شده اند. باور كنید كه این پیمان ها به سرعت از بین برده می شوند.
'ترامپ' به این دلیل كه این پیمان در سندی بسیار حجیم و پیچیده تنظیم شده كه شامل پنج هزار و 600 صفحه است اعتقاد دارد حتی كسی آن را نمی خواند. برخی نیز معتقدند این پیمان چیزی فراتر از یك توافق تجاری است.
برخلاف نظر 'ترامپ'، برخی از اقتصاددانان و اساتید دانشگاه های مطرح آمریكا بر این باورند پیمان های تجاری مدرن به این دلیل كه قوانین و مقررات و تعرفه ها زیادی در آنها گنجانده شده، بسیار طولانی و پیچیده هستند.
موضع 'ترامپ' در قبال این پیمان تجاری كه كشورهای عضو به رغم برخی انتقادات داخلی، آن را عامل توسعه اقتصادی خود می دانند، باعث شده است سران این كشورها با تلاش همه جانبه خود سعی در نهایی كردن آن در پارلمان های كشورشان داشته باشند.
ژاپن از جمله كشورهایی بود كه در اوایل ماه جاری و پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریكا در پارلمان این پیمان را مورد تصویب نهایی قرار داد تا نشان دهد انتخابات آمریكا پایانی بر این پیمان نخواهد بود. اگرچه، روی كار آمدن 'ترامپ' در نهایت پاسخگوی این موضوع است كه آیا اقدام تنها یك كشور عضو این پیمان در تصویب آن می تواند، نجات دهنده 'تی.پی.پی' باشد یا كشورهای عضو باید به جایگزینی برای آن فكر كنند.
'نجیب تون رزاق' نخست وزیر مالزی كه برای حضور در نشست سازمان همكاری های اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در پرو به سر می برد، در سخنانی گفت در صورتی كه آمریكا در این پیمان حضور نداشته باشد، جایگزین هایی در مورد آن اندیشیده می شود.
علاوه بر نخست وزیر مالزی، 'لی هسین لونگ' همتای سنگاپوری وی نیز امروز در حاشیه نشست همكاری های اقتصادی آسیا – اقیانوسیه گفت كه توافق 'تی.پی.پی' بدون آمریكا به طور كلی به معنای یك توافق جدید است، و اگر این توافق از پیشرفت خود بازبماند، آسیب بزرگی برای سایر كشورها است.
وی در نشست پرو كه بحث 'تی.پی.پی' به طور قابل ملاحظه ای مورد گفت وگو قرار گرفت، تاكید كرد كه ممكن است در آینده توافق جدیدی شكل كرد كه آمریكا در آن حضور نداشته باشد.
از این رو می توان دریافت كه آمریكا اكنون در آستانه خارج شدن از پیمانی است كه مذاكرات آن دستكم 8 سال ادامه داشت و مقامات ارشد آمریكا از جمله رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه این كشور برای فراهم كردن زمینه تصویب نهایی آن حضور پررنگی در كشورهای منطقه جنوب شرق آسیا داشتند. تلاش هایی كه اگر با تصویب 'تی.پی.پی' در كنگره آمریكا به مقصد نهایی نرسد، بخشی از اعتبار آمریكا را نیز از بین خواهد برد.
آساق**241**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی
روزهای پایانی یك پیمان: همكاری دو سوی اقیانوس آزمونی برای اعتبار آمریكا
۱ آذر ۱۳۹۵، ۱۴:۱۵
کد خبر:
82316550
كوالالامپور – ایرنا – پیمان همكاری های دو سوی اقیانوس آرام كه با اصرار آمریكا و با عضویت 11 كشور دیگر با اهدافی از جمله توسعه و تسهیل روابط تجاری مراحل خود را تا پیش از تایید نهایی پارلمان كشورهای عضو گذراند، اكنون در هفته های پایانی عمر دولت 'باراك اوباما' به آزمونی برای كاخ سفید تبدیل شده است.