كبری آكیش در ادامه این گزارش می نویسد: با وجود نگرانی از روی كار آمدن پوپولیستها در اروپا، آلمان، بزرگترین قدرت اقتصادی اروپا و به نوعی رهبر اتحادیه اروپا از این قاعده مستثناست و خانم آنگلا مركل، صدراعظم دموكرات و محافظهكار این كشور پس از سه دوره چهار ساله صدراعظمی، از محبوبیت بالایی برخوردار است تا جایی كه روز یكشنبه با تكیه بر همین محبوبیت رسماً اعلام كرد، در انتخابات آتی كشورش برای چهارمین بار كاندیدای پُست صدراعظمی میشود اما در دیگر كشورهای اتحادیه اروپا شرایط نگرانكننده است.
مركل 62 ساله، نخستین زن صدراعظم تاریخ آلمان كه به «ركن لیبرالیسم غربی» شهره است، از 11 سال پیش تاكنون توانسته یكی از قدرتمندترین اقتصادهای اروپا را اداره كند.
او بارها از سوی مجله فوربس بهعنوان قدرتمندترین زن جهان شناخته شده است. با وجود این، مركل به دلیل تصمیمی كه مبنی بر اسكان پناهجویان در اروپا و به طور ویژه در آلمان گرفت، مورد انتقادهای جدی قرار گرفته اما در نظرسنجی مؤسسه مای كه اخیراً انجام شد، 55 درصد آلمانیها خواهان باقی ماندن مركل در پست صدراعظمی كشورشان هستند.
**طعم گس شكست زیر دندان ساركوزی
این در حالی است كه در فرانسه، یكی دیگر از كشورهای مهم اتحادیه اروپا، نیكلا ساركوزی، رئیس جمهوری سابق این كشور در رقابتهای مقدماتی احزاب جمهوریخواه و راست میانه روز یكشنبه برای معرفی نامزد ریاست جمهوری سال 2017 فرانسه، شكست خورد.
این شكست میتواند پایان حیات سیاسی این چهره نه چندان محبوب باشد. در این رقابت درون حزبی «فرانسوا فیون»، نخستوزیر پیشین فرانسه با 42.8 درصد پیروز شد، «آلن ژوپه» با 26 درصد آرا به دور بعد راه یافت و ساركوزی با 24.4 درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفت كه ضمن اذعان به شكست، اعلام كرد، از فیون حمایت خواهد كرد. از بین هفت نامزد احزاب جمهوریخواه و راست میانه فرانسه، دو نفر به دور بعد راه مییابند و یك هفته مهلت دارند كه با هم رقابت كنند. هفته آینده (27 نوامبر) دور دوم انتخابات درون حزبی فرانسه برگزار میشود تا نامزد نهایی مشخص شود.
نامزد برنده رقیب كاندیدای چپهای فرانسه خواهد بود كه احتمال دارد، فرانسوا اولاند رئیس جمهوری كنونی و سوسیالیست فرانسه باشد. انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در حالی حدود 5 ماه دیگر برگزار میشود كه این كشور اروپایی از نظر امنیتی نیز در شرایط مطلوبی نیست و وزارت كشور فرانسه دیروز دوشنبه اعلام كرد، 7 نفر را به اتهام تلاش برای حمله تروریستی در شهر استراسبورگ دستگیر كرده است.
انتخابات در 7 كشور اروپایی دیگر در ماه مه 2017 در انگلیس قرار است انتخابات محلی برگزار شود. رأیگیری ماه مه 2017 میتواند نخستین آزمون انتخاباتی مهم برای ترزا می، نخستوزیر انگلیس و موضع او كه میگوید: «برگزیت یعنی برگزیت»، باشد.
انتخابات ریاست جمهوری اتریش و همه پرسی ایتالیا هم كه در دسامبر سالجاری میلادی برگزار خواهد شد برای آینده سیاسی اتحادیه اروپا مهم است زیرا در این كشورها مانند دیگر كشورهای اروپایی به دلیل افزایش بیكاری، بحران پناهجویان و افزایش خشم عمومی از سیاستمداران سنتی، این نگرانی وجود دارد كه مردم به احزاب راستگرایی مانند «حزب آزادی» به رهبری «نوربرت هوفر» در اتریش و «جنبش پنج ستاره» كه یك جنبش راست افراطی در ایتالیاست، گرایش پیدا كنند.
«متیو رنتزی»، نخستوزیر ایتالیا قصد دارد با برگزاری یك همه پرسی، قدرت مجلس اعلای كشورش را برای انحلال دولت بگیرد. او به ایتالیاییها قول داده است كه اگر در همه پرسی شكست خورد، استعفا دهد و از آنجا كه 35 درصد مردم ایتالیا مخالف طرح «رنزی» و 29 درصد موافق این طرح هستند، احتمال استعفای نخستوزیر كنونی و قدرت گرفتن «جنبش پنج ستاره» بعید نیست.
در مارس 2017 نیز در هلند انتخابات عمومی برگزار میشود و این شانس كه «حزب آزادی هلند»، یك حزب مهاجرستیز و بدبین به اتحادیه اروپا، بتواند در این انتخابات كرسیهای قابل توجهی كسب و خود را در روند دولتسازی وارد كند، وجود دارد. «گرت ویلدرز»، رهبر حزب «آزادی هلند» و «مارین لوپن»، رهبر حزب راستگرای «جبهه ملی فرانسه» نخستین كسانی بودند كه از پیروزی ترامپ در انتخابات امریكا استقبال كرده و به وی تبریك گفتند.
در جمهوری چك هم در اكتبر 2017 انتخابات عمومی برگزار میشود. در حال حاضر نخستوزیر این كشور یك سوسیال دموكرات چپگراست اما جنبش ANO كه یك جنبش اعتراضی است و رهبری آن را یك تاجر میلیاردر برعهده دارد، میتواند شانس پیروزی در انتخابات را داشته باشد زیرا نتایج سه نظرسنجی اخیر انجام شده در جمهوری چك و اندیشكدههای دولتی این كشور حكایت از آن دارد كه محبوبیت حزب حاكم 15 درصد پایینتر از جنبش ANO است.
اگرچه در اكثر كشورهای اروپایی نگرانی از روی كار آمدن راستگراها وجود دارد اما این نگرانی در مجارستان بسیار جدیتر است زیرا «ویكتور اوربان»، رهبر فعلی مجارستان شخصیتی ملی گرا و بدبین به اتحادیه اروپاست و اگرچه در اكتبر 2016 این شخصیت راستگرا تا حدودی محبوبیت خود را از دست داد اما نمودارها و آمار و ارقام رسمی مؤید این مطلب است كه مردم مجارستان همچنان بیشترین گرایش را به راستگراها دارند و محبوبیت حزب حاكم مجارستان در ماه جاری میلادی به 48 درصد رسیده است . در چنین شرایطی بعید نیست در انتخابات بهار 2018 مجارستان باز هم راستگراها از جمله ویكتور اُربان پیروز شوند.
*منبع: روزنامه ایران، 1395.9.2
**گروه اطلاع رسانی**9117**2002**انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصی
تهران- ایرنا- سال انتخابات در اروپا روز یكشنبه 30 آبان با مرحله مقدماتی انتخابات فرانسه آغاز شد تا طی یك سال آینده اروپا شاهد 8 انتخابات پر ماجرا باشد. پیروزی شگفت انگیز دونالد ترامپ تندرو و پوپولیست در انتخابات ریاست جمهوری امریكا از یك سو و نتیجه دور از انتظار همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از سوی دیگر، نگرانیهای جدی سران اروپایی را از احتمال روی كار آمدن شخصیتهای سیاسی راست افراطی و پوپولیست در قاره سبز برانگیخته است.