پیش بینی افزایش 10 تنی تولید زعفران برای امسال/ حدود 97 میلیون دلار درآمد صادراتی كسب شد

تهران- ایرنا - مدیركل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد كشاورزی گفت: براساس برآوردهای صورت گرفته امسال تولید زعفران با 10 تن افزایش به 360 تن خواهد رسید.

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد كشاورزی، سید محمد كیایی افزود: سال گذشته از 94 هزار هكتار سطح زیر كشت حدود 351 تن زعفران تولید شد.
وی میانگین عملكرد زعفران كشور را در سال 1394 حدود سه كیلو و 800 گرم در هكتار اعلام كرد و اظهار داشت: یك زعفران كار نمونه سال گذشته 34 كیلوگرم زعفران در هر هكتار برداشت كرد.
كیایی با اشاره به این كه دو استان خراسان رضوی و جنوبی 95 درصد سطح زیر كشت و تولید زعفران كشور را در سال گذشته برعهده داشتند، تصریح كرد: در سال 1394 خراسان رضوی از سطح 75 هزار هكتار 280 تن و خراسان جنوبی از 15 هزار هكتار 94 تن زعفران برداشت كرد. 14 درصد تولید كل زعفران كشور نیز به استان های خراسان شمالی، یزد، اصفهان و كرمان مربوط می شد.
مدیركل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی گفت: امسال برداشت زعفران در مناطق سرد از نیمه مهر آغاز شد و از مناطق گرم تا نیمه آذرماه ادامه دارد.

** رشد 15 درصدی صادرات وزنی زعفران در هفت ماه امسال
كیایی، از افزایش صادرات زعفران در هفت ماه امسال خبر داد و گفت: در این مدت 66.1 تن زعفران به ارزش 96.7 میلیون دلار صادر شده كه نسبت به صادرات 57.4 تنی مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی 15 درصد و از نظر ارزشی 14 درصد افزایش نشان می دهد.
وی یادآور شد: در مجموع سال گذشته 114 تن زعفران به ارزش 165 میلیون دلار صادر شده است.
مدیركل دفتر امور گلخانه ها و گیاهان دارویی ادامه داد: صادرات این محصول با كیفیت ایرانی به كشورهای همچون چین، استرالیا، اسپانیا، ژاپن، آمریكا و آفریقای جنوبی صورت می گیرد.

** راه اندازی واحدهای تولید پیاز زعفران
كیایی با بیان این كه استاندارد تولید پیاز زعفران با همكاری موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهادكشاورزی در حال تهیه است، اعلام كرد: تهیه استاندارد پیاز با هدف دسترسی كشاورزان به پیاز مناسب، درشت و با كیفیت و در راستای افزایش عملكرد صورت گرفته است.
وی افزود: با تدوین این استاندارد و ابلاغ آن، واحدهای تولید پیاز زعفران در مناطق مستعد راه اندازی تا نیاز استان ها تامین شود.
مدیر كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی كاشت پیاز بالای وزن هشت گرم را برای افزایش عملكرد تولید اقتصادی و فنی دانست و اظهار داشت: در هر هكتار اراضی به طور میانگین پنج تن پیاز زعفران استفاده می شود.
كیایی به تهیه طرح ملی «بهبود تولید، فرآوری، توزیع و صادرات زعفران» در سال 1391 اشاره كرد و ادامه داد: این طرح به دلیل نبود تامین منابع مالی اجرا نشده و امیدواریم امسال طرح فوق تصویب و با تامین اعتبار در سال آینده اجرا شود.

** تشكیل زنجیره زعفران
وی با بیان این كه برای توسعه تولید و صادرات، كارگروه زنجیره زعفران در حوزه بازرگانی وزارت جهاد كشاورزی ایجاد شده است، تصریح كرد: این كارگروه متشكل از تولیدكنندگان، تشكل ها، صادركنندگان و بخش دولتی است و در این كارگروه موضوع زنجیره از ابتدا تا انتهای توزیع و صادرات این محصول رصد و برنامه ریزی می شود.
كیایی همچنین بر توسعه مكانیزاسیون در حوزه كشت و برداشت این محصول تاكید كرد و اظهار داشت: در حال حاضر اغلب برداشت زعفران به صورت دستی در كشور انجام می شود و قصد داریم با ورود ماشین آلات جدید پیازكار، دستگاه برداشت و سورت پیاز زعفران، مكانیزاسیون را در این بخش توسعه دهیم.

** نیاز اعتبار 250 میلیارد ریالی برای تشكیل صندوق تخصصی زعفران
وی درباره صندوق ملی تخصصی زعفران كه در سال گذشته تهیه و تصویب شده گفت: با پرداخت سهم 49 درصد دولت، این صندوق آغاز به كار خواهد كرد.
كیایی تامین حداقل 250 میلیارد ریال(25 میلیارد تومان) از سوی دولت را رقم خوبی برای آغاز به كار صندوق ملی تخصصی زعفران عنوان كرد.
وی افزود: سرمایه این صندوق به عنوان سرمایه در گردش و وام دهی با سود حدود چهاردرصد در اختیار اعضا قرار خواهد گرفت تا تولیدكننده در زمانی كه به پول نیاز دارد مجبور به پیش فروش زعفران نشود و به این ترتیب علاوه بر حذف دلالان، ارزش و قیمت این محصول حفظ خواهد شد.
به گزارش ایرنا، زعفران گیاهی با نام علمی (Crocus sativus) از تیره زنبقیان به شمار می رود؛ سردهٔ زعفران كه ویژگی سرخوشی دارد و امروزه برخی شركت های دارویی اروپایی از آن به عنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده می كنند.
زعفران گیاهی كوچك و چند ساله به ارتفاع 10 تا 30 سانتی متر است كه گلهای آن دارای 6 گلبرگ بنفش رنگ و در برخی واریته ها به رنگ گلی یا ارغوانی هستند.
از وسط برگ ها، ساقه گلدار خارج شده كه به یك تا سه گل منتهی می شود. گل ها دارای 3 پرچم و یك مادگی منتهی به كلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و كلاله سه شاخه است كه به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم كمی تلخ است.
زعفران بسته به نوع برش به چهار شكل نگین، سرگل، پوشال و دسته به بازار عرضه می شود كه كمترین قیمت زعفران مربوط به دسته آن است.
اقتصام**9186**1561** تنظیم كننده: هما همت خواه**انتشاردهنده: مژگان توانا
۰ نفر