به گزارش سه شنبه ایرنا، استان فارس نیز همانند دیگر مناطق كشور پس از برجام شاهد افزایش رفت و آمدهای دیپلماتیك و هیات های اقتصادی بوده است.
مروری بر اخبار و گزارش های یك سال گذشته حاكی از سفر هیات های اقتصادی از كشورهای آلمان، هلند، مجارستان، ایتالیا، سوئیس، ژاپن، چین، اندونزی، تركیه، عمان، تایلند، تایوان، كره جنوبی و هنگ كنگ به استان فارس بوده است.
در این سفرها فرصت های سرمایه گذاری در استان فارس به هیات های خارجی معرفی شد و مذاكرات هیات های خارجی در سفر به این استان به بسته شدن پیمان های تفاهم و همكاری منجر شده است.
**نقش برجام در رشد سرمایه گذاری خارجی در فارس
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس به طور مشخص نقش برجام و دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق را در رشد سرمایه گذاری خارجی در این استان موثر می داند.
یدالله رحمانی سه شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس گزارش های اخذ شده از مركز خدمات سرمایه گذاری استان پس از اجرای برجام، تعداد متقاضیان سرمایه گذاری خارجی در كشور و استان افزایش چشمگیری داشته است.
وی اظهار كرد: از ابتدای سال 94 تا قبل از توافق برجام در استان فارس تنها 9 متقاضی سرمایه گذاری خارجی داشته ایم كه این عدد پس از توافق برجام به حدود 45 متقاضی افزایش پیدا كرده است.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شیراز نیز معتقد است: افزایش حضور هیات های سیاسی، فرهنگی وتجاری خارجی درفارس و شیراز ازجمله دستاوردهای توافق هسته ای كشورمان با گروه 1+5 است.
سید حسن خلیلی افزود: رئیس پارلمان مجارستان، وزیر گردشگری كرواسی، وزیر میراث و فعالیت های فرهنگی ایتالیا، وزیر فرهنگ بنگلادش، رئیس كمیسیون گردشگری مجلس فدرال آلمان، رئیس مجلس فیلیپین، رئیس فرهنگ بنگلادش، سفیرهای چندین كشور اروپایی و آسیایی و هیات های تجاری كشورهای ژاپن، تركیه، ایتالیا و هنگ كنگ از جمله موارد حضور هیات های سیاسی، فرهنگی و تجاری در شیراز در یك سال و نیم گذشته است.
**طرح های روی میز، طرح های در دست اجرا
مروری بر اخبار استان فارس، حاكی از طرح موضوع های مختلفی در سفر هیات های تجاری و اقتصادی خارجی به این استان برای سرمایه گذاری است.
29 مهرماه امسال بود كه معاون هماهنگی اموراقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس اعلام كرد: طرح سرمایه گذاری در خط قطار شهری (مترو) شیراز- صدرا از طرح هایی است كه به شركت نورینكو از بزرگترین شركت های دولتی كشور چین ارائه شده است.
رحمانی افزود: مدیران شركت دولتی نورینكو كشور چین در مرحله اول پس از بررسی ها و هماهنگی های لازم در زمینه احداث خطوط مترو درون شهری شیراز و شیراز –صدرا و احداث نیروگاه های تولید برق خورشیدی و احداث خطوط راه آهن شیراز –اهواز و احداث هتل در استان فارس سرمایه گذاری می كنند.
درخواست هیات های خارجی برای توسعه مناسبات و سرمایه گذاری در استان فارس محدود به حوزه اقتصادی نبوده است و همكاری های علمی با دانشگاه های استان، انتقال فناوری روز جهان را نوید می دهد.
هیاتی 11 نفره از دانشگاه سان مون (SunMoon) كشور كره جنوبی به همراه نمایندگانی از چند كمپانی بزرگ این كشور روزهای نخست آبان 95 در دیدار با قائم مقام رئیس دانشگاه شیراز و جمعی از استادان این دانشگاه، خواستار گسترش همكاری علمی و تجاری این كشور با ایران شدند. در این میان، طرح هایی همچون آزمایشگاه مركزی دانشگاه شیراز و تجهیزات آن، فعالیت در زمینه طرح تجمیع دانشگاه، تولید انرژی خورشیدی و انتقال موزه تاریخ طبیعی و تكنولوژی دانشگاه به چهار راه ادبیات از طرح هایی بود كه به سرمایه گذاران چینی پیشنهاد شد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فارس نیز اواسط مهرماه امسال گفت: شركت كی سی تی كره جنوبی 600 میلیون دلاردر ساخت یك نیروگاه 200 مگاواتی خورشیدی در شهرستان فسا استان فارس سرمایه گذاری می كند كه این دانشگاه نیز در ساخت این نیروگاه مشاركت دارد.
حمزه سارویی افزود: شركت كره ای در قرارداد متعهد شده است كه در قالب ساخت این نیروگاه خورشیدی، فناوری ساخت این نیروگاه را نیز به ایران منتقل كند.
19 آبان امسال نیز اعلام شد كه دانشگاه جهرم قرارداد احداث نیروگاه گازی به ظرفیت تولید 25 مگاوات برق برای تامین برق این دانشگاه با شركت vado اتریش بست.
پیش از آن در خردادماه 95 بود كه رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت فارس به خبرنگار ایرنا گفت: آلمانی ها طرح تولید انواع پنل ها و سلول های انرژی خورشیدی در استان فارس با سرمایه گذاری افزون بر 23 هزار و 600 میلیارد ریال را در دستور كار دارند.
علی همتی افزود: شركت كناف ایران نیز با سرمایه گذاری یك هزار و 630 میلیارد ریالی آلمانی ها به تولید پنل (ورق) های گچی در استان فارس خواهد پرداخت.
**نگاهی به طرح های جدید
مدیر كل امور اقتصاد و دارایی استان فارس در معرفی طرح های سرمایه گذاری كه در چهارماه نخست امسال با اعتبار 24 میلیون دلار در این استان نهایی شده است، گفت: این پروژه ها شامل نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 250 كیلووات با سرمایه گذار اهل چین با اعتبار یك و چهار دهم میلیون دلار،مجتمع مسكونی 50 واحدی با سرمایه گذار افغانی با اعتبار سه میلیون دلار، نیروگاه خورشیدی 15 كیلووات با سرمایه گذار اهل فرانسه و با اعتبار 15 میلیون یورو و طرح اكتشاف و استخراج سنگ مرمریت با سرمایه گذار اهل كویت است.
بابك دایی افزود: شمار دیگری طرح سرمایه گذاری خارجی در استان فارس در مجموع به ارزش 278 میلیون دلار در حال فرایندهای اداری و اجرایی است.
او ادامه داد: این طرح های در دست اقدام شامل دو نیروگاه گازی سیكل تركیبی هر كدام با ظرفیت 30كیلووات، تولید سازه ها، نیروگاه خورشیدی و تولید لوازم آرایشی و بهداشتی است.
** سیر صعودی سرمایه گذاری خارجی در استان
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس با اشاره به رشد سرمایه گذاری خارجی در استان در عصر پسابرجام گفت: در این مدت مجوزهای سرمایه گذاری های خارجی هم از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است به گونه ای كه در استان فارس در سال 94 فقط یك مجوز خارجی سرمایه گذاری خارجی با اعتباری بالغ بر 4.6 (چهار و 6 دهم) میلیون دلار تصویب شده كه این عدد از ابتدای امسال تا اواسط آبان 95 به چهار مجوز سرمایه گذاری با حجم سرمایه گذاری 24 میلیون دلار رسیده است.
رحمانی تصریح كرد: علاوه بر این، یك پروژه نیز با حدود 6 میلیون دلار به زودی مجوز ثبت آن اخذ خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس اضافه كرد: بنابراین می توان گفت كه طی هشت ماه گذشته تاكنون میزان جذب سرمایه گذاری خارجی در فارس بیش از 6 برابر این رقم در سال 94 رسیده است.
وی افزود: البته با توجه به جاذبه های سرمایه گذاری و پتانسیل های موجود در استان فارس و همچنین فضای ایجاد شده پس از برجام، این عدد در شان استان فارس نیست و كفایت نمی كند و تلاش همه جانبه ای از طریق استانداری فارس، مركز خدمات سرمایه گذاری، دستگاههای اجرایی و شهرداری های استان برای جذب سرمایه گذاری خارجی در دست انجام است.
رحمانی، مجموع پروژه های سرمایه گذاری در دست اقدام و پیگیری در مركز خدمات سرمایه گذاری را بالغ بر 400 میلیون دلار برشمرد و گفت: علاوه بر آن پروژه های متعددی در مرحله رایزنی های اولیه با متقاضیان سرمایه گذاری در دست اقدام است كه از جمله می توان به مذاكره با یك گروه از سرمایه گذاران خارجی برای احداث یك نیروگاه امحاء زباله با سرمایه گذاری 120 میلیون یورو و یك واحد ازمایشگاهی متالوژی و الكترونیك با سرمایه گذاری 100 میلیون یورو و احداث نیروگاه های خورشیدی با سرمایه گذاری 1.5 (یك و نیم) میلیارد دلار اشاره كرد.
معاون استاندار فارس افزود: تمام كوشش ما این است كه تمام این مذاكراتی كه در جریان این سفرها انجام شده در نهایت منجر به ثبت سرمایه گذاری این پروژه ها و اجرای آنها در استان شود تا از این طریق گام های اساسی در جهت ارتقاء شاخص های سرمایه گذاری و به تبع آن تولید و اشتغال در استان برداشته شود.
در این میان، استاندار فارس جایگاه این استان از نظر ظرفیت جذب سرمایه گذاری خارجی را بالاتر از نتایج تلاش های به دست آمده می داند.
سید محمد علی افشانی از برجام به عنوان عامل نخست در رشد سرمایه گذاری در استان فارس یاد می كند و می گوید: از دیگر دلایل رشد سرمایه گذاری در استان، تشكیل كمیته جذب و حمایت از سرمایه گذاری در استان است.
استاندار فارس گفت: تلاش هر یك از بخش های دولتی و خصوصی به تنهایی موثر نخواهد بود به طوری كه اگر تنها بخش دولتی در زمینه سرمایه گذاری تلاش كند موجب دامن زدن به توقعات و ایجاد برخی دلسوزی های بی مورد و موانع بر سر راه سرمایه گذاری می شود.
بدین ترتیب، آمارها و گزارش های مسئولان استان فارس نشان می دهد كه روند جذب سرمایه گذاری خارجی در این استان پس از برجام شتاب گرفته است و باید در آینده منتظر افتتاح و ثمربخشی این طرح ها در اقتصاد استان بود.
6122/2027
گزارشگر: سارنگ عبداللهی ** انتشاردهنده: سیداحمد نجفی
شیراز- ایرنا- آمارها از رشد 6 برابری سرمایه گذاری خارجی در استان فارس سخن می گویند، رشدی كه برجام در آن نقشی تعیین كننده داشته است.