به گزارش روز سه شنبه ایرنا، شاخص كل بورس در دومین روز از آذرماه، اندكی تقویت شد، اما این رشد به معنای قرار داشتن شاخص در مسیری صعودی نیست، بر این اساس، احتمال كاهش مجدد آن و بازگشت به كانال 78 هزار واحدی وجود دارد.
حجم معاملات در معاملات امروز، پایین بود به طوری كه 646 میلیون و 143 هزار سهم و حق تقدم به ارزش بیش از یك هزار و 802 میلیارد ریال در 61 هزار و 332 نوبت خرید و فروش شد.
بررسی شاخص های اصلی بازار سرمایه در جریان معاملات امروز نشان دهنده رشد بیشتر شاخص هاست، بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی- ارزشی) 26 واحد، شاخص كل (هم وزن) 35 واحد، شاخص قیمت (هم وزن) 28 واحد، شاخص آزاد شناور 42 واحد و شاخص بازار اول 160 واحد افزایش یافت.
شاخص بازار دوم در معاملات امروز، روندی كاهشی داشت به طوری كه 450 واحد افت كرد.
نمادهای شپنا (پالایش نفت اصفهان)، پارسان (نفت و گاز پارسیان)، كگل (صنعتی و معدنی گل گهر) و فملی (ملی صنایع مس) امروز با رشد خود بیشترین سهم را در بالارفتن شاخص داشتند، درمقابل تاپیكو (سرمایه گذاری نفت و گاز تامین)، فارس (هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس) و خودرو (ایران خودرو) تاثیری منفی داشته و مانع رشد شاخص شدند.
حق تقدم سیمان كردستان، حق تقدم سیمان شرق، سیمان بجنورد، پارس خزر و سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران در معاملات امروز بیشترین میزان رشد قیمت را به نام خود ثبت كردند.
حق تقدم لیزینگ رایان سایپا، حق تقدم سرمایه گذاری آتیه دماوند، نیرو محركه، مهركام پارس و سرمایه گذاری آتیه دماوند نیز از بیشترین كاهش قیمت برخوردار بودند.
**رشد قیمت كالاهای اساسی، محرك اصلی بازار سرمایه
بهنام بهزادفر مدیر امور اعضای كانون كارگزاران به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه گفت: محرك اصلی بازار سرمایه در سال جاری ناشی از رشد كالاهای اساسی بوده است؛ زمستان سال گذشته را می توان اوج افت كالاهای كامودیتی محور (فلزات و مواد پایه) دانست.
وی افزود: شاخص بورس اوراق بهادار پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریكا و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رییس جمهوری این كشور، همانند اكثر بورس های دنیا در ابتدا با یك ریزش روبرو شد و بلافاصله آن را جبران كرد.
بهزادفر با بیان این كه از زمستان سال گذشته تاكنون فلزات اساسی، نفت و فرآورده های نفتی رشد قابل توجهی داشتند و این موضوع، موجب شد بازار سرمایه كشور رشد مناسبی را تجربه كند، ابراز داشت: به عنوان مثال قیمت سنگ آهن در زمستان سال گذشته رقمی معادل 35 دلار بود كه اكنون با رشد 100 درصدی حدود 70 دلار شد و حتی رقم 80 دلار را نیز تجربه كرد.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: قیمت مس نیز در همین بازه با 25 درصد رشد از محدوده 4300 به محدوده 5400 دلار رسید، روی با 75 درصد رشد از محدوده 1450 به 2550 دلار افزایش یافت.
بهزادفر با بیان اینكه این رشد مختص فلزات اساسی نبوده و برای نفت و مشتقات نفتی نیز صادق بوده، گفت: در بازه زمانی كمتر از یك سال نفت با 70 درصد رشد از 28 دلار به 47 دلار رسید و البته رقم 54 دلار را نیز در روزهای گذشته تجربه كرد.
وی اضافه كرد: در چنین شرایطی شركت های مرتبط گروه محصولات شیمیایی، نفتی، فلزی و معدنی رشد بسیار مناسبی را تجربه كردند. تاثیرات سودآوری هم در گزارش های سه ماهه و هم در گزارش های شش ماهه صنایع مرتبط بسیار محسوس بود، به عنوان مثال نماد فاسمین با دو بار تعدیل در گزارش سال جاری رقمی معادل 950 درصد تعدیل مثبت داده و نسبت به دی ماه سال گذشته نیز بازدهی معادل 150 درصد داشته است.
مدیر امور اعضای كانون كارگزاران با اشاره به اینكه اكنون مهم ترین عنصر تعیین كننده پیش روی بازار سرمایه، نشست آتی اوپك است كه در پایان ماه جاری (30 نوامبر -10 آذر) برگزار می شود، افزود: در این نشست مشخص می شود آیا اعضاء این سازمان بر سر نحوه كاستن از عرضه نفت به توافق خواهند رسید یا خیر.
وی گفت: اگر توافقی حاصل نشود سال 2017، چهارمین سال پیاپی تداوم مازاد عرضه بر تقاضا خواهد بود. اگر چنین شود قیمت نفت به محدوده 40 دلار یا پایین تر كاهش پیدا خواهد كرد. چنین موضوعی می تواند به عنوان تهدید برای صنایع نفتی، پتروشیمی و پالایشگاهی تلقی شود و از آنجایی كه بین قیمت نفت و سایر فلزات اساسی نیز ارتباط مستقیم وجود دارد این تهدید برای فلزات اساسی و حتی به صورت غیر مستقیم بر سایر صنایع كشور نیز وجود خواهد داشت.
اقتصام**2022**1561**خبرنگار:میثم طاهری**انتشاردهنده: مژگان توانا
.
تهران- ایرنا- شاخص كل بورس امروز (سه شنبه) با 74 واحد رشد به رقم 79 هزار و 393 واحد رسید.