۲۰ آذر ۱۳۹۵، ۱۱:۰۴
کد خبر: 82339921
T T
۰ نفر
افزایش 20میلیون مترمكعب آب به سد زاینده رود/ شرایط همچنان در وضعیت هشدار

اصفهان - ایرنا - معاون بهره برداری شركت آب منطقه ای اصفهان اعلام كرد: در نتیجه بارش های یك هفته اخیر 20 میلیون متر مكعب آب به ذخیره سد زاینده رود افزوده شد اما شرایط همچنان در وضعیت هشدار است.

علی بصیرپور روز شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: طبق آخرین آمار، میزان كنونی آب ذخیره شده در پشت سد زاینده رود به عنوان اصلی ترین سد و تامین كننده آب استان اصفهان، 164 میلیون متر مكعب است كه این میزان تا قبل از بارندگی های اخیر حدود 144 میلیون متر مكعب برآورد شده بود.
وی ادامه داد: با وجود این افزایش، حجم ذخیره پشت سد زاینده رود نسبت مدت مشابه سال قبل 30 درصد كمتر است و نشان می دهد كه شرایط بحران آبی همچنان در استان اصفهان و استانهای همجوار وجود دارد.
بصیرپور با بیان اینكه طبق پیش بینی ها، میزان بارش های دو ماه نخست پاییز( مهر و آبان) نسبت به مدت مشابه سال قبل 70 درصد كمتر بوده اضافه كرد: همین امر كاهش چشمگیر آب ذخیره شده سدهای استان اصفهان را رقم زده است و امیدواریم با بارش های مناسب همانند بارشهای اخیر و همچنین مصرف بهینه شرایط بهتری ایجاد شود.
بنابر اعلام اداره كل هواشناسی استان اصفهان، میزان بارندگی امسال در استان اصفهان از ابتدای مهر تا 18 آذر 43 میلی متر گزارش شده است.
سد زاینده رود به عنوان یكی از اصلی ترین سدهای كشور در سال 1349 بهره برداری شد، این سد قوسی شكل در 110 كیلومتری غرب اصفهان بر روی رودخانه زاینده رود احداث شده است، سد قوسی زاینده رود، سد تنظیمی، نیروگاه، ایستگاه، پمپاژ اصلی، ایستگاه پمپاژ تكمیلی و حوضه آبریز از جمله تاسیسات این مجموعه به شمار می رود.
گنجایش كلی پشت این سد حدود یك میلیارد و 250 میلیون متر مكعب عنوان شده است .
بررسی گزارش های وضعیت آب و خشكسالی بیانگر این است كه استان اصفهان بدترین روزهای خشكسالی در مقایسه با میانگین 40 سال اخیر را تجربه می كند، واقعیتی تلخ كه برون رفت از آن نیازمند همت و مشاركت ارگانها و مردم است.
استان اصفهان پس از استان های یزد، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان یكی از استان هایی است كه در سالجاری زراعی با پدیده خشكسالی دست پنجه نرم می كند و شدت این پدیده در مركز، شرق و جنوب شرقی اصفهان بیشتر از دیگر نقاط این استان است، بگونه ای كه 64 درصد از مساحت استان دچار خشكسالی و 22.5 درصد گرفتار خشكسالی شدید و بسیار شدید است.
امسال میزان بارندگی ها در شهرهای این استان از جمله نایین 80 درصد، در اصفهان 55درصد و در سرشاخه های زاینده رود 20 درصد كاهش یافته است؛ براساس آمارهای اعلام شده بطور كلی بارش ها در استان اصفهان در سال آبی جاری نسبت به میزان بلندمدت(40 ساله ) 33 درصد كاهش یافته و در وضعیت قرمز قرار دارد.
كشاورزان حاشیه زاینده رود بویژه در مناطق پایین دست و شرق اصفهان با مشكلات جدی تر روبرو هستند و تالاب گاوخونی كه همواره موهبتی برای ساكنان و كانون كشت و كار و درآمد این منطقه بوده اكنون خشك و به كانون بالقوه ریزگردها و آلاینده های زیست محیطی تبدیل شده است.
زاینده رودبه عنوان تنها منبع تامین كننده آب تالاب گاوخونی ، آب مورد نیاز كشاورزان این منطقه را نیز تامین می كرده، اما اكنون به یك رودخانه فصلی تبدیل شده است.
بدون شك باید این موضوع را پذیرفت كه عوامل متعدد مانند مصارف صنعتی، افزایش جمعیت شهرها، سوء مدیریت و بی تدبیری و البته كاهش نزولات آسمانی سبب كم آبی و خشكی تدریجی این رود بزرگ در فلات مركزی ایران شده است.
زاینده رود مهمترین رودخانه در مركز فلات مركزی ایران به طول حدود 350 كیلومتر از سراب در زاگرس مركزی تا پایاب در گاوخونی است، حوضه زاینده رود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشكیل شده كه 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعیت زیرپوشش این حوضه در استان اصفهان و هفت درصد از مساحت و 2 درصد از جمعیت زیرپوشش آن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
احیای زاینده رود، زنده كردن تالاب گاوخونی و مقابله با بحران كم آبی و خشكسالی در سال های اخیر به عنوان مهمترین دغدغه مسئولان استان اصفهان مطرح بوده و در این زمینه تلاش های جدی صورت گرفته، در این زمینه از طرح انتقال آب ' بهشت آباد ' به فلات مركزی ایران می توان به عنوان یكی از راهكارهای حل مشكل آب منطقه نام برد كه طبق وعده دولت با جدیت در حال انجام است.
هدف این طرح تأمین آب شرب بر اساس پیش بینی جمعیتی برای استان های اصفهان، كرمان و یزد است كه متشكل از سه بخش مجزا شامل احداث سد 1.5 میلیارد متر مكعبی به ارتفاع 178 متر، سامانه انتقال آب تا منطقه ' شلمزار' در چهار محال و بختیاری و خطوط انتقال از سامانه انتقال آب از شلمزار به اصفهان، یزد و كرمان است.
همچنین طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود كه در سال 93 با هدف هماهنگی و اعمال مدیریت واحد بر این حوضه آبریز در موضوعات منابع، مصارف و حقابه ها به تصویب شورای آب كشور رسید نیز می تواند گامی مؤثر دربهبود اوضاع ایفا كند.
گ / 6020 / 1339 ** تولید: علیرضا حكیمیان انتشار: سلطانمرادی
۰ نفر