به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، علی دیواندری روز یكشنبه در نشستی خبری این مطلب را در پاسخ به پرسش ایرنا مبنی بر اینكه ممكن است مجلس در بررسی لایحه بانك مركزی، به رفورم پولی و حذف چند صفر از پول ملی رای دهد، مطرح كرد.
دولت هفته گذشته با آغاز بررسی لایحه بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران، واحد پولی كشور را از ریال به تومان تغییر داد كه این لایحه برای تبدیل شدن به قانون باید به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان برسد.
دیواندری اظهار داشت: در هر حال مجلس این اختیار را دارد كه قانون وضع كند، اما اگر بخواهد چنین كاری انجام دهد، به نظرات فنی و تخصصی بانك مركزی رجوع می كند.
رییس پژوهشكده پولی و بانكی درباره اینكه آیا در این نهاد به عنوان بازوی پژوهشی بانك مركزی تحقیقاتی درباره حذف صفر از پول ملی انجام شده است، تاكید كرد: تبدیل واحد پولی كشور از ریال به تومان، به معنی رفورم پولی نیست.
وی با یادآوری اینكه در گذشته مطالعاتی درباره رفورم پولی انجام شده بود، اظهار داشت: اكنون تنها تغییر نام واحد پولی كشور مطرح است زیرا بر اساس قانون پولی و بانكی مصوب سال 1351 واحد پول كشور ریال و برابر با 100 دینار است.
دیواندری تاكید كرد: با توجه به اینكه در ذهن جامعه دیگر واحد پولی دینار مطرح نیست، نمی توان در قانون جدید و در به روز رسانی قوانین بانكی بار دیگر به واحد پولی استناد كنیم كه منسوخ شده است و وجود خارجی ندارد.
رییس پژوهشكده پولی و بانكی افزود: با مصوبه دولت، نه واحد پولی عوض شده است و نه صفری حذف می شود و به مرور اصلاحات مورد نظر انجام خواهد شد.
وی تاكید كرد: با توجه به اینكه دینار در عمل از مبادلات تجاری و اقتصادی كشور كنار گذاشته شده بود، حذف آن از قوانین كشور نیز باید انجام می شد و این كار اثری روی متغیرهای اقتصادی ندارد.
دیواندری گفت، هر زمان موضوع رفورم پولی مطرح شود، مطالعات انجام شده گذشته را به روز رسانی می كنیم.
وی در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا مبنی بر برنامه دولت برای یكسان سازی نرخ ارز، آیا پژوهشی در این زمینه برای پیگیری آثار و تبعات اجرای آن بر متغیرهای اقتصادی در این پژوهشكده انجام شده است، گفت: در این زمینه طرح یا مطالعه ای نداشته ایم.
رییس پژوهشكده پولی و بانكی در ادامه در پاسخ به این كه با توجه به وضعیت نامناسب نظام بانكی و زیانده شدن ترازنامه بانك ها، آیا اقدامی پژوهشی برای خروج شبكه بانكی از این وضعیت انجام شده است، گفت: پژوهشكده در این زمینه طرح اصلاح نظام بانكی را برای كمك به بانك ها انجام داد كه بخشی از آن در قانون اصلاحیه قانون بودجه 1395 كل كشور به ثمر نشست.
دیواندری، شفاف سازی صورت های مالی بانك ها و دارایی آنها را دیگر اقدام دیگر این پژوهشكده برآورد كرد و گفت: اكنون نیز طرحی برای شناسایی پیش نیازها برای بهبود شرایط بانك ها در دستور كار است.
دیواندری درباره علت زیانده شدن ترازهای مالی بانك ها توضیح داد: جنگ قیمتی بانك ها بر سر نرخ سپرده ها و جذب منابع گرانقیمت برای تجهیز منابع بانكی و معاملات درون گروهی آنها در گذشته سبب شد تا سودهای بانك ها واقعی نباشد.
وی افزود: در چنین شرایطی بخش نظارتی بانك مركزی برخورد جدی و محكم با این رفتارها را در دستور كار قرار داد تا از وضعیت نامطلوبی كه نظام بانكی به سمت آن حركت می كرد، جلوگیری كند.
دیواندری تاكید كرد: اقدام های نظارتی بانك مركزی سبب شد بانك ها امروز وضعیت واقعی تری را از حساب ها و ترازهای خود گزارش كنند. این گزارش ها وضعیت بانك ها را خراب تر نخواهد كرد، بلكه آنها را به سمت اصلاح و بهبود شرایط و فاصله گرفتن از رقابت نرخ ها كه برای نظام بانكی مناسب نیست، سوق می دهد.
رییس پژوهشكده پولی و بانكی تاكید كرد: اگر بانك مركزی برای شفاف سازی در نظام بانكی نیازهای آموزشی و پژوهشی دارد، پژوهشكده آمادگی انجام آن را دارد.
** تجلیل از پژوهشگران برتر بانكی
رییس پژوهشكده پولی و بانكی درباره ششمین دوره برگزاری هفته پژوهش و معرفی پژوهشگران برتر نظام بانكی نیز توضیح داد: این همایش با رویكرد انتخاب و معرفی برگزیدگان، ایجاد تعامل بین ذی نفعان و محققان، بسترسازی برای تداوم و تقویت فعالیت های آموزشی و پژوهشی و بكارگیری بازار پول و صنعت بانكداری از پژوهش های انجام شده 23 آذر ماه در محل بانك مركزی برگزار می شود.
دیواندری شناسایی و طبقه بندی پژوهش های انجام شده در بانك ها و موسسات اعتباری، انتخاب پژوهشگران برتر، شناسایی و معرفی آثار برتر در حوزه پول و بانك و نهادینه كردن فرهنگ پژوهش را از دیگر اهداف این همایش عنوان كرد.
وی تاكید كرد: خدمات مالی یكی از حوزه هایی است كه در دنیا مورد توجه پژوهشگران قرار دارد و شرایط آن به طور پیوسته در حال تغییر است و از این رو لازم است بررسی های بیشتری در این عرصه انجام شود و از دستاوردهای بین المللی بویژه در حوزه مالی - اسلامی استفاده كنیم.
دیواندری گفت: ششمین فراخوان انتخاب آثار پژوهشی و پژوهشگران برتر حوزه بانكی شهریور ماه امسال منتشر شد و افراد، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و بانك ها تا 20 آبان فرصت داشتند آثار مورد نظر را به دبیرخانه همایش ارسال كنند.
به گفته وی، در این مدت 248 مقاله و 52 كتاب به دبیرخانه همایش ارسال شد.
وی گفت: همچنین 26 بانك و موسسه اعتباری مدارك پژوهشگران خود را به دبیرخانه ارسال كردند.
در روز برگزاری همایش، یك مقاله برتر، سه مدیر پژوهشی نظام بانكی، پنج نفر از پژوهشگران برتر بانك مركزی، چهار نفر از پژوهشگران برتر نظام بانكی به انتخاب بانك ها، 12 پژوهشگر برتر مرتبط با حوزه بانك ها و 2 پژوهشگر برتر از پژوهشكده پولی و بانكی معرفی و تجلیل می شوند.
رییس پژوهشكده بانكی یادآور شد كه از میان 52 كتاب ارسالی به پژوهشكده، هیچ كتابی امسال حایز رتبه برتر نشد.
دیواندری بر لزوم انجام پژوهش های علمی و نوآورانه در حوزه پولی و بانكی تاكید كرد و گفت: می توان بسیاری از مشكلات این حوزه را با پژوهش رفع كرد؛ دنیا بودجه های سنگینی را به حوزه های پژوهش اختصاص می دهد در حالی كه سهم پژوهش از بودجه بسیار اندك است.
** پژوهش های كاربردی در اولویت پژوهشكده پولی و بانكی
رییس پژوهشكده پولی و بانكی در ادامه به بیان اقدام های انجام شده در این نهاد پرداخت و گفت: با توجه به اهمیت پژوهش های تقاضا محور و تجاری سازی فناوری به عنوان زیربنای اقتصاد مقاومتی، جهت گیری این پژوهشكده تحقیقاتی است كه برای آن تقاضا وجود دارد و تحقیقات كاربردی محسوب می شود.
دیواندری اظهار داشت: اگر چه در گذشته بخشی از تحقیقات این پژوهشكده در حوزه نظری بود اما در این دوره انجام پژوهش های نظری محدوده شده و بنابراین اغلب پژوهش هایی كه انجام می شود، دارای كارفرما است.
وی، برگزاری دوره های آموزشی كوتاه مدت و نشست های علمی و پژوهشی، انتشار كتاب های تخصصی و علمی در حوزه پولی و بانكی، انتشار مقاله های پژوهشی، انتشار سه نشریه با رتبه و اعتبار علمی - پژوهشی در پژوهشكده و برگزاری دوره دكتری پژوهش محور در سه رشته اقتصاد، پولی و بانكی و نیز مدیریت مالی با جذب دانشجو از طریق آزمون سراسری را از مهمترین اقدام های این پژوهشكده در یكسال گذشته برشمرد.
دیواندری اظهار داشت: معرفی و تجلیل از چهره های پولی و بانكی، قدردانی از مبتكران صنعت بانكداری در جشنواره مرحوم نوربخش، برگزاری مسابقات تخصصی بانكداری و امضای تفاهم نامه های همكاری داخلی و خارجی برای ارتباط بیشتر با محققان داخلی و خارجی را از دیگر رویكردها و كارهای انجام شده این مركز برشمرد.
وی گفت، اكنون طرح های پژوهشی جامعی در حوزه های حقوقی، نظارت و فناوری اطلاعات از سوی بانك مركزی اعلام نیاز شده كه در دست انجام است.
دیواندری تاكید كرد: رویكرد كارهای پژوهشی این پژوهشكده از سال گذشته تاكنون انجام مطالعات كاربردی برای رفع نیاز صنعت بانكداری است كه تاكنون آثار و دستاوردهای خوبی داشته كه می توان به طرح اصلاح نظام بانكی اشاره كرد.
وی همكاری پژوهشكده با بانك مركزی برای ترویج و آموزش تغییر فرمت صورت های مالی IFRS و نیز تحقیق درباره ابزارهای جدید برای توسعه بازار بدهی و ابزارهای نوین در بانك داری اسلامی را از دیگر اقدام ها و برنامه های این مركز برشمرد.
دیواندری خاطر نشان كرد، این پژوهشكده امسال تحقیق های خود را در حوزه های فناوری اطلاعات، مبارزه با پولشویی، تحلیل آمارهای اقتصادی، پیش بینی تورم و آمارهای اقتصادی و راهبردهای مدیریتی نظام بانكی متمركز كرده است.
اقتصام**2025**1561**خبرنگار: لیلا جودی** انتشاردهنده: مژگان توانا
رییس پژوهشكده پولی و بانكی:
لزوم اخذ نظربانك مركزی برای اصلاح پولی/ پژوهشگران برتر بانكی تجلیل می شوند
۲۱ آذر ۱۳۹۵، ۱۲:۵۴
کد خبر:
82341594
تهران- ایرنا- رییس پژوهشكده پولی و بانكی می گوید، اصلاح پولی (رفورم) بحثی تخصصی است كه باید با هدایت بانك مركزی انجام شود و از این رو بعید است بدون اخذ نظر این نهاد، نسبت به آن اقدام شود.