به گزارش ایرنا، ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود چند بار به مسائل مطرح بین روسیه و اوكراین و لزوم بازنگری در مواضع آمریكا در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری این كشور اشاره كرد.
دولت باراك اوباما از سال 2003 تاكنون با جذب همكاری اتحادیه اروپا در چارچوب وقایع اوكراین تحریم های گسترده ای را علیه روسیه برقرار كرده كه سبب شده، مناسبات واشنگتن و مسكو تقریبا در نقطه توقف قرار گیرد.
اما در سوی دیگر، رئیس جمهوری منتخب آمریكا بارها بر لزوم توجه به توان همگرایی با روسیه برای حل بسیاری از مشكلات جهانی تاكید كرده و همچنین از رویكردها و سیاست های ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این كشور تمجید كرده است.
ترامپ در جریان رقابت های انتخاباتی، افزون بر تحسین پوتین به عنوان یك رهبر قدرتمند در برابر اوباما، مواضع دوستانه خود در برابر روسیه را حتی به مسائل مرتبط با اوكراین كشاند و تعامل همراه با كاهش تنش بین واشنگتن و مسكو را سودمند خواند.
تغییر احتمالی مواضع آمریكا در این زمینه افزون بر بازتاب مثبت در روسیه، می تواند رئیس جمهوری اوكراین را كه دیدگاههای ضدروسی دارد، نگران كند.
با وجود اینكه پترو پوروشنكو رئیس جمهوری اوكراین روز شنبه در پیام تبریك 25 سالگی روابط این كشور و آمریكا اعلام كرده است، واشنگتن همچنان شریك راهبردی كی یف باقی می ماند، اما تحولات پس از روی كارآمدن ترامپ می تواند، متفاوت از این تاكید باشد.
پوروشنكو افزوده است: از لحظه به رسمیت شناختن استقلال اوكراین (دسامبر 1991)، ایالات متحده شریك استراتژیك و امیدبخش در ارتباطات دوجانبه و در چارچوب سازمان های بین المللی باقی مانده است.
وی همچنین خاطرنشان كرد كه بین دو دولت همكاری های واقعی براساس دموكراسی حكم فرماست.
از سوی دیگر، سناتور جمهوریخواه جان مك كین رئیس كمیته نیروهای مسلح آمریكا در مجلس سنا كه روز یكشنبه (12 دی) با رئیس جمهوری اوكراین در این كشور دیدار كرد، تندترین موضع ممكن ضدروسی را در مخالفت كامل با دیدگاههای ترامپ گرفت.
مك كین كه همراه لیندسی گراهام دیگر سناتور آمریكایی با رئیس جمهوری اوكراین دیدار كرد، گفت: به پوتین می گویم، هیچگاه نمی تواند اوكراینی ها را از آزادی ها و استقلال خود محروم كند.
وی افزود كه واشنگتن به اوكراین در تامین امنیت كمك می كند، زیرا این حوزه اهمیت فراوانی دارد.
مك كین ادامه داد: مبارزه شما مبارزه ما است و با هم پیروز می شویم. سال 2017 بر غاصبان چیره خواهیم شد و آنان از هر جا كه آمده اند، باز می گردند.
این دو سناتور جمهوریخواه كه از نامزدی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا حمایت نكردند، منتقد مواضع وی برای همگرایی با روسیه در مسائل بین المللی به ویژه اوكراین و بازسازی روابط واشنگتن و مسكو هستند.
مك كین و گراهام با ادعای اشغال نظامی سرزمین های اوكراین از سوی روسیه، از ترامپ خواسته اند موضع و خط مشی سرسختانه ضدروسی پیش گیرد.
اما در دیگر سو، كارتر پیچ مشاور رئیس جمهوری منتخب آمریكا در سفر اخیر خود به مسكو از برنامه دولت آینده این كشور برای تغییر سیاست ضدروسی به ویژه موضوع الحاق سبه جزیره كریمه به روسیه خبر داد كه می تواند برای اتحادیه اروپا شوك آور باشد.
پیچ 19 آذر ماه به صراحت گفت كه پس از دوره مسئولیت باراك اوباما (20ژانویه 2017)، سیاست آمریكا در دوره ریاست جمهوری ترامپ در قبال روسیه و مساله اوكراین تغییر می كند.
مشاور رئیس جمهوری منتخب آمریكا تاكید كرد: امكان رهایی واشنگتن از اطلاعات نادرست در باره مساله شبه جزیره كریمه و تغییر خط مشی سیاسی در باره پذیرفتن الحاق این منطقه به روسیه وجود دارد.
وی گفت: اطمینان دارم كه فرصت برای كنار گذاشتن برداشت های غیرواقعی و سیاستی كه در قبال اوكراین نیز اتخاذ شده است، وجود دارد.
مشاور ترامپ به این نكته اشاره كرده، اطلاعاتی كه در سال های اخیر در اوكراین و كریمه انتشار یافته، نمونه اخبار جعلی است.
وی خاطر نشان كرد كه سطح اطلاع رسانی نادرست در رابطه با مسائل اوكراین و روسیه بسیار بالا بوده و بازیگران خارجی هم بر اساس آن، سیاست خود را بنا كرده بودند.
مشاور ترامپ همچنین پیش از سفر به مسكو گفته بود كه دولت آینده آمریكا به افرادی نیاز دارد كه توان روابط با روسیه را باور كنند.
كاخ كرملین هم با استقبال آرام از این مواضع، اعلام كرد كه مسكو تا زمان پایان كار دولت كنونی آمریكا به مواضع رسمی توجه می كند.
از سال 2014 پس از سقوط حكومت ویكتور یانووكوویچ رئیس جمهوری وقت اوكراین در پی اعتراض های مردمی كه از سوی اتحادیه اروپا و آمریكا مورد حمایت قرار گرفت و به روی كار آمدن دولت غربگرای ضدروسی منجر شد، روابط مسكو با كی یف و غرب به ویژه واشنگتن دچار بحران و تحریم های متقابلی شده است.
جدایی شبه جزیره كریمه از اوكراین در دریای سیاه و الحاق آن به روسیه براساس نتایج یك همه پرسی كه از سوی كی یف و غرب به رسمیت شناخته نشده است و ادعای حمایت مسكو از جدایی طلبان منطقه دونباس شامل جمهوری های خودخوانده دونتسك و لوهانسك از اصلی ترین اختلاف ها به شمار می رود.
براساس اطلاعات رسانه ای، كریمه با 25 هزار و 500 كیلومترمربع وسعت كه اكنون دو میلیون و 413 هزار نفر جمعیت شامل یك میلیون و 450 هزار روس، 576 هزار اوكراینی و 245 هزار تاتار دارد، سال 1954 توسط نیكیتا خروشچف رئیس جمهوری وقت شوروی سابق كه زادگاهش اوكراین بود در قالب تغییرات نقشه ای به این كشور اضافه شده بود.
با توجه به شرایط كنونی، معادله چهارسویه اوكراین، روسیه، اتحادیه اروپا و آمریكا كه از سال 2014 روابط مسكو و غرب را پرتنش كرده، یكی از دستورهای كار دولت دونالد ترامپ در سال جاری میلادی خواهد بود كه برای تمامی طرف های این موضوع تعیین كننده است.
اروپام ** انتشار دهنده: هادی مولوی نیا
مسكو - ایرنا - انتظار می رود با روی كار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریكا از 20 ژانویه، مواضع حمایتی كامل واشنگتن از كی یف در برابر مسكو به ویژه ادامه تحریم ها و پیوستن شبه جزیره كریمه به روسیه تغییر كند.