۱۵ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۵۹
کد خبر: 82374232
T T
۰ نفر
پليس تركيه 27 نفر را در ارتباط با ترور استانبول دستگير كرد

آنكارا- ايرنا- پليس تركيه در حالي كه مقامات تركيه از شناسايي هويت مهاجم كلوپ شبانه رينا در استانبول خبر مي دهند، عمليات گسترده اي را در سراسر اين كشور براي دستگيري مهاجم فراري دنبال مي كند و در اين راستا در شهر ازمير 27 نفر را امروز دستگير كرد.

به گزارش ايرنا، مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه تركيه امروز در ميز اديتور خبرگزاري آناتولي اعلام كرد: هويت تروريست مهاجم به كلوپ شبانه را شناسايي كرده است اما او توضيح بيشتري در اين زمينه نداد و گفت كه فعاليت براي دستگيري اين فرد ادامه دارد.
امروز در همين حال رسانه هاي تركيه با كد فوري از عمليات پليس ازمير خبر داده و گزارش دادند كه پليس، 27 تن از اعضاي سه خانواده ايغور و قرقيز را كه از شهر قونيه به ازمير آمده اند، به ظن ارتباط با تروريست مهاجم به كلوپ رينا دستگير كرده است.
به نوشته تارنماي خبري حريت، پليس در حال تحقيق پيرامون ارتباط اين افراد با مهاجم اويغور تبار است.
تروريستي كه ادعا مي شود از آسياي مركزي به تركيه آمده است، در اولين ساعت سال نو ميلادي با اسلحه كلاشينكف وارد كلوپ شبانه رينا شده، 39 نفر را كشت و 65 نفر را زخمي كرد.
27 تن از اين كشته شدگان را گردشگران خارجي به ويژه كشورهاي عربي منطقه تشكيل مي دهند.
هنوز اظهار نظر رسمي در خصوص هويت مهاجم نشده ولي رسانه هاي تركيه به نقل از منابع امنيتي گزارش داده اند كه وي احتمالا از تيم 'گرگ تنها' ي داعش است و در ماه نوامبر سال گذشته به همراه همسر و دو فرزند خود به تركيه آمده و در محله بوسني هرزگوين شهر قونيه با سه خانواده اويغوري در تماس بوده است.
رسانه هاي تركيه امروز نوشتند: بررسي هاي سازمان هاي اطلاعاتي و پليس تركيه نشان مي دهد كه فرد متهم به حمله به كلوپ شبانه پيشتر در سال هاي 2014 و 2015 نيز به تركيه آمده و از طريق اين كشور به سوريه رفته است.
روزنامه يني شفق نيز نوشته است: اسم مهاجم روشن نيست ولي گفته مي شود نام مستعار خراساني را دارد.
رسانه هاي تركيه از دستگيري همسر متهم به حمله تروريستي به رينا خبر داده و نوشتند كه او گفته است شوهرش عضو داعش نبوده و هوادار و دوستدار داعش نيست.
در همين حال ادعا شده است كه دستور اين اقدام تروريستي را شخصي به نام مستعار 'يوسف هوجا' داده و احتمالا در سفر مهاجم از قونيه به استانبول نيز وي را همراهي كرده است.
گمانه زني ها اين است كه حمله تروريستي استانبول نيز بعد از آمدن تروريست به قونيه با رهبري يوسف هوجا طراحي شده است.
روزنامه خبرترك نيز مدعي شد: مهاجم كه پول خود را در داخل جيب پالتوي خود فراموش كرده و با تغيير لباس بعد از قتل عام در كلوپ شبانه فرار كرد، پولي براي پرداخت كرايه تاكسي نداشته و از اين رو با يك تاكسي به محله زيتون بورنو در استانبول بازگشته و از كاركنان اويغوري يك رستوران اويغوري پول گرفته و به راننده تاكسي داده است.
فارغ از اين گمانه زني ها، حمله تروريستي به كلوپ شبانه رينا در استانبول بازتاب بسيار گسترده سياسي و اجتماعي در داخل تركيه داشته و همچنان بحث روز رسانه هاي اين كشور است.
برخي محافل افراطي به دنبال اين حمله كه در اولين ساعت سال نو ميلادي در يك مكان تفريحي مشهور رخ داد، از طريق رسانه هاي اجتماعي با تقبيح رفتن به چنين مكان هايي و جشن گرفتن سال ميلادي در يك كشور مسلمان، مطالبي انتقادي نوشته و عنوان كردند كه 'اگر در چنين مكاني باشيد، تاوانش را نيز مي دهيد'.
خطيبان سازمان امور ديانت و جماعات اسلامي تركيه كه در آستانه سال نو ميلادي در وعظ هاي نماز جمعه و سخنراني هاي خود به نوعي جشن گرفتن سال نو ميلادي را مغاير با آداب و رسوم اسلامي اين كشور ارزيابي كرده بودند، بعد از اين حمله، مورد هدف و آماج انتقاد محافل لائيك در تركيه قرار گرفته و مخالفان نيز سياست هاي مذهب گرايانه دولت آنكارا را به چالش كشيدند.
در دوره اخير همزمان با افزايش شمار كشته هاي غيرنظامي حملات تروريستي، موضوع 'شهيد' قلمداد شدن كساني كه در حملات تروريستي كشته مي شوند، مطرح شده است.
اين عنوان به ويژه به دنبال كودتاي نافرجام به كساني داده شد كه با كودتاگران مقابله كردند. به غيرنظامياني كه در حملات تروريستي پ.ك.ك نيز كشته شده اند، عنوان 'شهيد' داده شد.
اما در مورد حمله تروريستي شب ژانويه در برخي از محافل و رسانه هاي تركيه اختلاف نظر جدي مطرح شده است.
نحوه انتشار اخبار مربوط نيز حكايت از اين اختلاف نظر دارد.
در گزارش رسانه ها از حادثه شب ژانويه گفته شد كه 'مهاجم بعد از به شهادت رساندن يك پليس وارد كلوپ شد و مشتريان كلوپ را به رگبار بست.'
برخي از رسانه هاي تركيه نيز مدعي شده اند كه شهيد خوانده نشدن كشته هاي رينا، تبعيض جدي است.
برخي ديگر نيز دولت آنكارا را به سست كردن اصل لائيسم در قانون اساسي تركيه و پيگيري سياست هاي مذهب گرايانه متهم مي كنند.
حزب جمهوريخواه خلق بزرگترين حزب مخالف، حمله تروريستي به كلوپ شبانه را حمله به 'طرز زندگي متفاوت' در تركيه دانسته است.
خاورم/2011/1905**انتشار دهنده: حسن فاخري