۱۹ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۳۷
کد خبر: 82378802
T T
۰ نفر
برجام به مردم و كسب و كار آرامش داد/ رشد 7.4 درصدی اقتصاد در سایه تولید نفت

تهران- ایرنا- یك اقتصاددان می گوید، برجام آرامشی به مردم داد كه با خیال راحت كار كنند و همین آرامش ذهنی اثر مثبت بر كسب و كارها می گذارد.

«عباس هشی» روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره نتایج اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) بر اقتصاد كشور گفت: تا پیش از برجام، التهاب و نگرانی هایی در بازار وجود داشت و اظهارنظرهای دو طرف ماجرا، این نگرانی ها را تشدید می كرد اما امروز مثل روز روشن است كه برجام به مردم آرامش داده است.
وی تاكید كرد: لغو تحریم های شورای امنیت سازمان ملل كه پس از توافق برجام صورت گرفت، سبب شد تا بسیاری از تحریم های ظالمانه علیه اقتصاد كشور برداشته شود.
به عقیده این استاد دانشگاه، لغو تحریم های نفتی پس از برجام سبب شد تا تولید نفت رو به افزایش بگذارد كه به دنبال رشد تولید و صادرات این بخش، شاهد رشد اقتصادی كشور در نیمه نخست امسال هستیم.
هشی در عین حال تاكید كرد: این گشایش اقتصادی ایران، مورد قبول عربستان و برخی كشورهای غربی نبود و به همین دلیل در یكسال گذشته شاهد سنگ اندازی هایی از سوی آمریكا و اعمال تحریم های خاص دولت این كشور در مسیر اجرای برجام بوده ایم.
این اقتصاددان ادامه داد: هرچند امروز اروپایی ها قبول كرده اند كه از ایران نفت و فرآورده های نفتی وارد كنند اما مشكلی كه همچنان برجای مانده به تحریم های دهه 1990 میلادی آمریكا علیه ایران و جریان پولی دلار در مراودات بین المللی باز می گردد كه از سوی بانك مركزی آمریكا كنترل می شود.
هشی گفت: آمریكا به بهانه تحریم های داخلی خود علیه ایران نه تنها می تواند نقل و انتقال دلار را در دنیا مهار كند، بلكه در مسیر انتقال منابع درآمدهای نفتی دلاری دوران تحریم كه در برخی كشورها نگهداری شده است، سنگ اندازی می كند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: برای انتقال درآمدهای غیردلاری ایران به داخل كشور نیز مسوولان كشورهای مرتبط با استفاده ابزاری از تحریم های آمریكا . با اغراض سیاسی مانع از نقل و انتقال های غیردلاری می شوند.
وی تاكید كرد: برای رفع نهایی این مشكلات لازم است استانداردهای بین المللی بانكداری از جمله شیوه گزارشگری مالی (IFRS) ، مقررات كمیته بال و دیگر كنوانسیون های بین المللی همچون مبارزه با پولشویی، تامین مالی تروریسم و فساد در كشور اجرایی شود تا به زبان مشترك با نظام بانكی دنیا برسیم.

**رشد اقتصادی در سایه افزایش تولید و صادرات نفت
این استاد دانشگاه با بیان اینكه میانگین رشد 7.4 درصدی اقتصاد كشور در نیمه نخست امسال مرهون افزایش تولید و صادرات نفت است، گفت: در اینكه اقتصاد ما وابسته به نفت است، شبهه ای وجود ندارد.
هشی اظهار داشت: هرچند در سه دهه گذشته همواره دولت ها بر كاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی و مردمی شدن اقتصاد تاكید داشته اند، اما در عمل چنین نشد و امروز بخش قابل توجهی از بودجه كشور مرهون درآمد حاصل از صادرات نفت و یا سود شركت های دولتی است كه در قالب مالیات به دولت می پردازند.
وی گفت: حتی بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی كشور، مربوط به پتروشیمی ، گاز و فرآورده های نفتی است كه در تقسیم بندی ها به عنوان صادرات غیرنفتی تلقی می شود اما در عمل وابسته به صنعت نفت است.
هشی اظهار داشت: از آنجا كه رشد اقتصادی برآیندی از همه بخش های اقتصاد كشور است، رشد تولید و فروش نفت، شاخص ها را مثبت كرده و می توان گفت كه با توجه به افزایش صادرات نفت، رشد 7.4 درصدی اقتصاد در نیمه نخست امسال ریشه در درآمدهای نفتی دارد.
این اقتصاددان با یادآوری حاكمیت شرایط ركودی در بخش مسكن همچنان، اظهار داشت: معاملات سهام بخش معدن در بورس نیز بیانگر آن است كه در بخش معدن اغلب درآمدها از خام فروشی است و ارزش افزوده چندانی در این بخش حاصل نمی شود.
وی افزود: بنابراین می توان گفت كه عمده درآمدهای صادرات غیرنفتی كشور ناشی از توسعه صادرات در بخش پتروشیمی ها، گاز و فرآورده های نفتی است كه رشد آن مرهون لغو تحریم ها است.
به گزارش ایرنا، شامگاه بیست و ششم دی ماه 1394 با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره انجام تعهدات هسته ای ایران در برنامه جامع اقدام مشترك (برجام)، اجرای تعهدات طرف مقابل (گروه 1+5) یعنی روند لغو تحریم های هسته ای غرب علیه تهران آغاز شد.
اقتصام**2025**1561**خبرنگار: لیلا جودی**انتشاردهنده: مژگان توانا
آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://telegram.me/irnaeco
۰ نفر