ممنوعيت بلوك زني در بازار اول بورس/الزام صندوق ها به خريد سهام

تهران-ايرنا- مديرعامل شركت بورس تهران اعلام كرد: معاملات بلوكي در بازاز اول بورس به طور كامل متوقف و ممنوع شد و از اين پس هيچ معامله بلوكي اي در بازار اول صورت نمي گيرد و همه معاملات بلوكي در بازار دوم خواهد بود.

به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني بازار سرمايه (سنا)، حسن قاليباف اصل مديرعامل شركت بورس تهران به همراه معاون بازار و تعدادي از مديران اين شركت در تالار شيشه اي در جمع بيش از صد سهامدار حقيقي حاضر شد و به سوالات و دغدغه سهامداران پاسخ داد.
وي در اين نشست گفت: دولت از طريق بازار سرمايه تامين مالي مي كند، البته اسناد خزانه در بورس معامله مي شود، اما گواهي تسويه خارج از بورس معامله مي شود.
وي اضافه كرد: بازده موثر اسناد خزانه حدود 23 درصد است اما اوراق تسويه در خارج از بازار با تنزيل 32 درصد معامله مي شود. بنابراين در بازار سرمايه نيز نباشد اين نقدينگي در خارج از بورس خواهد بود.
از موضوع هاي مورد توجه بازار سرمايه توقف طولاني مدت نمادهاي بانكي بود كه به دليل اختلاف نظر بين بانك مركزي و بانكها تاكنون ادامه يافته است و همين امر از سوي سهامداران مورد پرسش قرار گرفت.
قاليباف در اين باره توضيح داد: در نماد بانكي ها مانند ساير صنايع، سهامداران ريسك صنعت را پذيرفته اند، به عبارتي وقتي شركت بودجه اي را اعلام مي كند، ممكن است متاثر از وضعيت اقتصاد، به بودجه خود نرسد.
وي اضافه كرد: اما درباره نماد بانك ها فقط سازمان بورس با هدف حمايت از سهامداران، روي اين قضيه ايستاده تا مشكلات بانكي ها فقط به حساب سهامداران نوشته نشود.
وي افزود: بانك مركزي بعنوان نهاد ناظر بانك ها، آنها را مجبور به گرفتن ذخاير كرده بود كه اكنون اين موضوع در حال بازنگري است البته بحث مطالبات بانك ها از دولت نيز مطرح است كه قرار شده اين موضوع نيز حسابرسي شود كه با تكميل اين روند به نظر مي رسد تا 10 روز آينده و با ارسال صورت هاي مالي جديد نماد گروه بانكي باز شود.
قاليباف اضافه كرد: رئيس جمهوري نيز در مورد بانكها وارد قضيه شده است؛ همچنين اميدنامه بانك ها در بورس بررسي شده است تا براساس اميدنامه و تعهداني كه بانك ها بر پايه آن دارند، پيگيري ها صورت بگيرد.
وي درباره طولاني شدن توقف ساير نمادها گفت: براساس دستورالعمل افشاي اطلاعات، شركتها موظف به ارائه بودجه حسابرسي شده در دوره هاي سه ماهه تا 12 ماهه هستند كه چناچه براساس اين دستورالعمل ابهامي وجود داشته باشد، نماد متوقف مي شود كه به دستور رييس سازمان بورس مقرر شده است دستورالعمل افشاي اطلاعات بازنگري شود تا توقف نمادها به حداقل برسد.

** پيشنهاد راه اندازي تابلوي مراقبت هاي ويژه
وي گفت: برخورد سفت و سخت، جريمه نقدي و سلب صلاحيت مي توانند منجر به اصلاح رفتار مديران شركت ها شود تا الزام قانوني را انجام دهند؛ البته در اين زمينه پيشنهاد شده كه تابلويي باعنوان «مراقبتهاي ويژه» راه اندازي شود تا شركت هايي كه اطلاعات خود را منتشر نمي كنند با پذيرش ريسك از سوي سهامداران در اين بازار مورد دادوستد قرار گيرند.

** الزام صندوق ها به سرمايه گذاري 5 درصدي در خريد سهام
صرف منابع صندوق هاي سرمايه گذاري در بازارهاي خارج از بازار سرمايه يكي ديگر از دغدغه هاي سهامداران بود كه مديرعامل شركت بورس با اشاره به مصوبه جديد سازمان بورس در خصوص الزام صندوق هاي سرمايه گذاري براي خريد سهام گفت: صندوق هاي سرمايه گذاري از يكشنبه(19ديماه) ملزم شدند كه حداقل پنج درصد از منابع خود را به خريد سهام اختصاص دهند كه اين عدد مبلغي در حدود 60 هزار ميليارد ريال مي شود كه مي تواند اثر چشم گيري در رشد بازار سرمايه داشته باشد.
قاليباف اضافه كرد: مصوبه سازمان بورس لازم الاجراست و چنانچه مديران صندوق اين اقدام را انجام ندهند تخلف محسوب مي شود و با آنها بر اساس مقررات برخورد مي شود.

** برخورد كميته انضباطي با مديران متخلف
يكي ديگر از دغدغه هاي سهامداران، اطلاعات ارسالي در سامانه كدال بود كه علاوه بر دغدغه آنها درباره فاصله زماني بين انتشار اطلاعات و رانت اطلاعات، ارسال اطلاعات مستقيم و بدون نظارت سازمان از سوي سهامداران مورد پرسش قرار گرفت كه در اين باره مدير عامل شركت بورس گفت: شفافيت يك اصل پايدار در بازار سرمايه است كه هدف از انتشار مستقيم اطلاعات جلوگيري از رانت اطلاعاتي بوده است، پس مديراني كه اطلاعات را خارج از سيستم منتشر كنند در كميته انضباطي با آنان برخورد مي شود.

** تحويل ويرايش جديد نرم افزار معاملاتي بورسي تا 8 ماه آينده
مديرعامل شركت بورس با تاكيد بر اينكه سهامداران ذينفعان بازار سرمايه هستند، گفت: سيستم معاملاتي زماني قفل مي كند كه بازار پرمعامله است؛ زماني بازار پرمعامله است كه افراد موقعيت هاي معاملاتي زيادي مي گيرند و حجم سفارش ها بالا مي رود. در اين خصوص با شركتي كه نرم افزار را به شركت بورس فروخته قرارداد بسته شده كه به ما قول مساعد دادند تا مشكل در نسخه جديد برطرف شود.
قاليباف با بيان اينكه اكنون نرم افزار سامانه معاملاتي با ويرايش 2015 فعال است، اضافه كرد: اين شركت تا هشت ماه آينده ويرايش جديد نرم افزار معاملاتي را به بورس تحويل مي دهد و اين مشكل برطرف مي شود.
اقتصام**2022** تنظيم كننده: ميثم طاهري ** انتشار: لطيف نكوئي