۲۵ دی ۱۳۹۵، ۹:۰۰
کد خبر: 82385737
T T
۰ نفر

برجام پاره شدنی نیست

۲۵ دی ۱۳۹۵، ۹:۰۰
کد خبر: 82385737
برجام پاره شدنی نیست

تهران- ایرنا- روزنامه مردم سالاری در گزارشی نوشت: موضوع برجام و نظرات رییس جمهور جدید آمریكا در حالی در محافل بین‌المللی و در بین مقامات آمریكایی و غیر آمریكایی داغ شده است كه صبح روز 21 ژانویه سال 2017 میلادی (2 بهمن 1395)، «دونالد ترامپ» كار خود را رسما آغاز می‌كند.

در ادامه این گزارش می خوانیم: در صورتیكه ترامپ تجدید نظری در خصوص پایان اجرای برجام و به گفته خودش «پاره كردن» آن نداشته باشد احتمالا برجام نخستین دستور كار او در بدو ورود به كاخ سفید است.
در این خصوص خبر برگزاری نشست كمیسیون مشترك برنامه جامع اقدام مشترك «برجام» در تاریخ 10 ژانویه 2017 كه به درخواست ایران و در پی نقض برجام توسط آمریكا برگزار شده است قابل توجه است. بیانیه پایانی این نشست حاوی نكات مهمی‌است كه از آن بین می‌توان به تصریح بدعهدی آمریكا برای دومین بار اشاره كرد و اینكه هیات آمریكایی با تاكید مجدد بر پایبندی كامل این كشور به برجام، ضمن اشاره به عدم امضای مصوبه مربوط به تحریم‌های موسوم به آیسا از سوی رییس‌جمهور آمریكا به عنوان یك تصمیم مهم سیاسی، و برشمردن یك سلسله از اقدامات حقوقی و اجرایی كه از سوی دولت این كشور برای ملغی‌الاثر كردن قانون آیسا صورت گرفته است، عنوان كرد كه نفس تصویب این قانون در كنگره آمریكا مشكلی برای تعهدات برجامی‌این كشور ایجاد نمی‌كند.

روز پنجشنبه نیز رئیس جمهور فرانسه در اظهار نظری در خصوص برجام گفت: توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 پس ازپایان دوران ریاست جمهوری باراك اوباما نیز باید حفظ شود. فرانسوا اولاند در یك سخنرانی درخصوص موضوعات سیاست خارجی با اشاره به اینكه اولین رئیس جمهور غربی بوده كه در سال 2013 با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران ملاقات كرده است، گفت: برای حل مشكلات خاورمیانه باید با ایران صحبت
كنیم.

اولاندكه به مناسبت آغاز سال نو میلادی در جمع نخست وزیران، وزرا و سفرای خارجی در پاریس صحبت می‌كرد، ضمن قدردانی از فعالیت‌های باراك اوباما در طول دوران ریاست جمهوری‌اش (در آمریكا) تاكید كرد: توافق هسته‌ای با ایران پس از اتمام دوران ریاست جمهوری باراك اوباما همچنان باید حفظ شود. ما در حل این مسئله همكاری بسیار خوبی داشتیم. وی همچنین به تحولات سوریه و مسائل دیگر كنونی در جهان عرب پرداخت و گفت: باید تمامی ‌بازیگران سیاسی منطقه را به صحنه بیاوریم. همیشه تأكید كرده‌ام كه باید با ایران در این خصوص صحبت كنیم. من اولین رئیس جمهور غربی بودم كه در سال 2013 با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، ملاقات كردم و پس از آن نیز وی را در پاریس ملاقات كردم. همواره آشكارا گفته‌ام كه فرانسه شریك كشورهای خلیج (فارس) بوده است و شریك آنها هم باقی خواهد ماند. وجود این كشورها برای حل بحران در خاورمیانه و برقراری توازن در منطقه اجتناب ناپذیر است.

در آستانه شروع به كار دولت جدید در آمریكا موضوع برجام و لزوم پایبندی به آن در صحبت‌های مقامات فعلی و سابق این كشور نیز با اهمیت بالایی مطرح می‌شود. در اظهار نظری، رییس پیشین سازمان اطلاعات مركزی آمریكا تاكید كرد: پاره كردن برجام مانوری بسیار پرخطر است كه پیامدهای سنگینی به همراه دارد.

دیوید پترائوس رییس پیشین سارمان اطلاعات مركزی آمریكا (سیا) كه به تازگی نیز با دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب این كشور دیدار داشته است، در گفت‌وگو با شبكه سی‌ان‌ان درباره رویكرد ترامپ در انتقاد از توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به تكرار ادعاهایی علیه كشورمان پرداخت و گفت: در گام نخست باید ببینیم هدف از همه این اقدامات چیست. در مرحله اول هدف این است كه ایران به سلاح اتمی‌دست پیدا نكند و دوم اینكه می‌خواهیم اقدامات ناخوشایند خاورمیانه تا حدود زیادی متوقف شود. اینكه چگونه می‌توان به این هدف رسید این است كه جمهوری‌خواهان كه كنترل مجلس نمایندگان و سنای آمریكا را در دست دارند و به صورت ایده آل هر دو حزب در كنار هم قرار بگیرند، سیاست ملی آمریكا را تعریف كنند كه براساس آن ایران هرگز مجاز نباشد اورانیوم در حد ساخت سلاح هسته‌ای غنی سازی كند.

پترائوس در ادامه گفت: البته براساس توافق فعلی این محدودیت برای 10 سال است؛ عوامل مختلفی وجود دارند و همه عوامل تعیین شده در این توافق تا 15 سال برچیده می‌شوند. مساله اینجاست كه توافقی وجود دارد كه شش كشور به علاوه ایران به آن دست یافته‌اند، این توافقی چند جانبه است نه دو جانبه و پیامد پاره كردن این توافق در روز اول می‌تواند بسیار چشمگیر باشد، به ویژه اگر قرار باشد تمام این تحریم‌ها بار دیگر اعمال شوند و دست كم این است كه این مانوری بسیار پرخطر خواهد بود.

وی افزود: این را نیز بپذیریم كه دست كم این محدودیت‌ها برای 10 سال وجود دارند و این توافق، جنبه‌های مثبتی نیز دارد در حالی كه جنبه‌های منفی نیز در آن به چشم می‌خورد، از جمله اینكه شامل مساله موشكی یا فعالیت‌های دیگر ایران نمی‌شود. رییس سابق سیا در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌كه آیا شما می‌خواهید به جای پاره كردن توافق هسته‌ای، آن را تكمیل كنید، گفت: همینطور فكر می‌كنم.

در اظهار نظر دیگری، نامزد پیشنهادی رییس جمهور منتخب آمریكا برای پست وزارت دفاع با بیان این‌كه توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 توافقی ناقص است، تاكید كرد كه باید به اجرای این توافق ادامه داد. به نوشته روزنامه نیویورك تایمز، ژنرال جیمز ماتیس گزینه پیشنهادی دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب آمریكا برای وزارت دفاع در كمیته روابط خارجی مجلس سنا به تشریح برنامه‌های خود به عنوان وزیر دفاع آتی آمریكا در صورت تایید سنا پرداخت.

جیمز ماتیس 66 ساله در نشست روز پنج‌شنبه سنای آمریكا كه برای بررسی صلاحیتش تشكیل شده بود، درباره توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 گفت: «از نظر من این توافق ناقص است و توافقی دوستانه نیست اما وقتی آمریكا قولی می‌دهد، ما باید به آن احترام بگذاریم، به آن پایبند باشیم و به همكاری با متحدانمان ادامه دهیم.»

مایك پمپئو نماینده كانزاس در مجلس نمایندگان و گزینه پیشنهادی ترامپ برای سیا نیز كه از مخالفان برجام بود، در نشست سنا گفت: رژیمی‌كه برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران وضع شده بسیار خوب است اما ادعا كرد:«ایرانی‌ها در تقلب حرفه ای هستند و باید به دقت بر اجرای این موارد نظارت كرد.» او كه از منتقدان توافق هسته‌ای دولت باراك اوباما با ایران بوده است گفت: «با وجودی كه به عنوان عضو مجلس نمایندگان با این توافق مخالفت كردم ولی در صورت تایید من به عنوان رییس سیا، نقش من تغییر خواهد كرد.»

**برجام یك تعهد بین‌المللی است و به هیچ وجه قابل بازنگری نیست
كمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی عصر روز جمعه در حاشیه مراسم ختم پدر حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در جمع خبرنگاران با اشاره به فرارسیدن یك سالگی برجام گفت: برجام قطعا فوایدی داشته است اما هنوز به صورت كامل اجرا نشده و آمریكا هنوز به تمامی‌تعهداتش عمل نكرده است ولی گشایش‌های زیادی را ایجاد كرده است.
وی افزود: بیشتر مشكلات برجام در حوزه بانكی و نقل و انتقالات مالی است و خود برجام از نظر حقوقی مشكلی ندارد اما با توجه به نفوذی كه آمریكا بر بانكهای اروپایی دارد تا آمریكا چراغ سبز ندهد آنها مبادلاتشان با ایران را شروع نمی‌كنند. خرازی با اشاره به سخنان اخیر گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی وزارت خارجه آمریكا مبنی بر اینكه باید در برجام بازنگری صورت گیرد، اظهار كرد: برجام یك تعهد بین‌المللی است و به نظر ما به هیچ وجه قابل بازنگری نیست.

ركس تیلرسون نامزد تصدی پست وزارت خارجه آمریكا كه روز چهارشنبه برای دفاع از برنامه‌های در مقابل كمیته روابط خارجی سنا حاضر شده بود كه در بخشی از صحبت‌هایش درباره توافقنامه برجام و ایران ضمن بیان ادعاهایی دروغین در خصوص كشورمان گفت: ایران نباید غنی‌سازی و مواد غنی‌شده داشته باشد، برجام ایران را از خرید بمب اتم منع نمی‌كند!وی افزود: این توافق، توان ایران برای دسترسی به سلاح هسته‌ای را متوقف می‌كند، اما برای همیشه مانع آن نمی‌شود. وی همچنین بیان كرد: برجام، توان خرید سلاح هسته‌ای را از ایران سلب نمی‌كند.

این روزها كه برجام در آمریكا به موضوعی داغ تبدیل شده است، علاوه بر مقامات دولت اوباما، اكثر نامزدهای پست‌های كلیدی در دولت جدید نیز بر لزوم متعهد بودن به برجام و اصول دیپلماسی كشورشان تاكید دارند، هرچند برخی لزوم بازنگری در مفاد آن را مطرح می‌كنند كه به گفته معاون اروپا و آمریكا وزارت امور خارجه كشورمان:« پرونده برجام دوباره باز نخواهد شد و ما به هیچ وجه اجازه این كار را نخواهیم داد.»
مجید تخت روانچی با اشاره به سخنان اخیر گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی وزارت امور خارجه آمریكا مبنی بر بازنگری در برجام تصریح كرد: «ما بارها تاكید كرده‌ایم كه پرونده برجام به هیچ وجه دوباره باز نخواهد شد و ما اجازه این كار را نخواهیم داد و این موضوع موضع تمامی‌اعضای 1+5 است.»

معاون وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با سفیر كشورمان در مسكو نیز برنامه جامع اقدام مشترك را یك سند بین‌المللی خواند و آن‌ را صفحه ای جدید از روابط ایران با كشورهای جهان دانست. سرگئی ریابكوف، مذاكره كننده ارشد هسته‌ای روسیه با اشاره به برگزاری كمیسیون برجام در هفته گذشته در وین گفت: روسیه با حضوری فعال در این نشست، بار دیگر بر ضرورت رعایت كامل مفاد توافق برجام از سوی تمام كشورها تاكید كرد.
در این میان آنچه مشخص است این است كه در صورت مقابله ترامپ با این قرارداد او با چالش بزرگی در جامعه بین‌الملل و در میان دولتمردان آمریكا مواجه خواهد شد.
منبع: مردم سالاری، 1395.10.25
**گروه اطلاع رسانی**9128**9131**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
۰ نفر