به گزارش ایرنا، روابط ایران و هند در دوران تحریم ها كه به علت فشارهای ظالمانه به فروش نفت و خرید كالا محدود شده بود در دوران پسا تحریم با اراده ایران و هند به سرعت در زمینه های مختلف بویژه انرژی گسترش یافت به گونه ای كه میزان فروش نفت ایران به هند در ماه اكتبر (مهر- آبان)نسبت به مدت مشابه سال قبل به چهار برابر افزایش یافت.
براساس گزارش های منتشر شده ، ایران درماه اكتبر 789هزار بشكه در روز نفت به هند فروخت كه این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته (كمتر از 200 هزار بشكه )بیش از چهار برابر افزایش یافته است.
هند در این مدت بعد از چین به دومین خریدار بزرگ نفت ایران تبدیل شده است.
این درحالی است كه تحریم های نفتی امریكا و اروپا درسال 2012 میزان صادرات نفت ایران را به حدود یك میلیون بشكه در روز كاهش داده بود كه پس از اجرای توافق هسته ای (برجام)صادرات نفت ایران به بیش از دو برابر زمان تحریم ها رسیده است.
رفع تحریم ها باعث ایجاد فرصتی دوباره برای ایران و هند كه سالها بر سنت حسنه و مراودات كم تنش پیش رفته بودند، فراهم كرد.
'محمد جواد ظریف' وزیر امور خارجه كشورمان در سفر به دهلی نو برای شركت در كنفرانس قلب آسیا گفت در توسعه روابط با كشورهایی كه در دوران سخت تحریم در كنار ایران بوده اند، اولویت قائل هستیم .
وی خواستار گسترش روابط تهران و دهلی نو در دوران پسا تحریم شده بود.
نقش كشوری مانند هند درعبور از شرایطی كه در فاصله سالهای 2007 تا 2013 میلادی در اثرتحریم ها بین المللی و فشارهای نظام تبادل بانكی جهانی (سوئیفت) بر اقتصاد كشور حاكم شده بود را نمی توان در دور جدید تحكیم این روابط بی تاثیر دانست زیر كانال های اقتصادی و همكاری مهمی كه برای عبور از تحریم ها میان ایران ،روسیه ،چین و هند شكل گرفت تا حدود زیادی در قدرت چانه زنی ایران پای میز مذاكرات هسته ای وتغییر روند تحمیل شده رویدادها موثر افتاد.
** دریافت تمام طلب های نفتی
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو ،انتقال درآمدهای نفتی و غیر نفتی به كشور ، فعال شدن خط اعتباری و افزایش سه برابری صادرات نفت ایران به هند را از جمله دستاوردهای برجام دانست و تصریح كرد دریك سال گذشته تمامی طلب های نفتی ایران در هند تسویه شده است.
'غلامرضا انصاری ' كه به مناسبت یك سالگی برجام با ایرنا گفت وگو می كرد افزود:دولت هند در یك فرصت كوتاهی پس از سفر 'نارندرا مودی ' به ایران تمامی مطالبات حاصل از فروش نفت را به حساب های مورد نظر منتقل كرده و الان تقریبا حساب حل و فصل نشده ای با این كشور نداریم .
وی با اشاره به افزایش فروش نفت به بیش از دو برابر قبل از تحریم و بازپس گیری بازارهای قدیمی نفت خاطرنشان كرد با توجه به رقابت سنگین موجود در بازار نفت و مازاد عرضه ،باز پس گیری بازار نفت ایران كار بسیاردشواری بود كه با تلاش وزارت نفت و همكاری وزارت امور خارجه انجام شد.
به گفته وی در داخل كشور تاكنون اهمیت بازپس گیری بازارهای بزرگ نفتی و تاثیرات آن به درستی تبیین نشده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو ، فعال شدن خط اعتباری برای خرید ریل و سرمایه گذاری و توسعه بندر چابهار را از دیگر دستاوردهای برجام بیان وتصریح كرد هم اكنون هندی ها فعالیت گسترده ای برای امكان سنجی سرمایه گذاری در داخل ایران آغاز كرده اند.
** سرمایه گذاری در صنعت نفت و پتروشیمی
هندی ها پس از برجام تلاش گسترده ای برای سرمایه گذاری درحوزه های پتروشیمی ، كود شیمیایی و صنایع بالادستی صنعت نفت آغاز كردند به طوری كه 'پرادهان ' وزیر نفت وگاز طبیعی این كشور از آمادگی این كشور برای سرمایه گذاری 20 میلیارد دلار در بخش نفت و گاز و زیر ساخت های ایران خبر داد.
سفیر جمهوری اسلامی تمایل هندی ها به سرمایه گذاری در این بخش را از نتایج برجام دانست و تصریح كرد در دوران تحریم به علت محدودیت های بانكی این سرمایه گذاری امكانپذیر نبود.
وی خاطرنشان كرد ایران می تواند با امضای موافقتنامه های تجارت ترجیحی ،حمایت از سرمایه گذاری متقابل و حذف مالیات مضاعف زمینه افزایش صادرات به این كشور وسرمایه گذاری خارجی را در ایران فراهم كند.
** سفرمودی به ایران
سفر 'نارندرا مودی ' نخست وزیر هند به ایران در خرداد ماه پس از 15 سال را باید فصل جدیدی از آغاز روابط ایران و هند در پسا برجام دانست .
دراین سفر علاوه بر امضای موافقتنامه سه جانبه بین المللی – ترانزیتی چهار، 12 سند همكاری بین تهران و دهلی نومبادله شد.
این موافقتنامه سه جانبه درحضور حسن روحانی رئیس جمهوری ایران ، نارندرا مودی نخست وزیر واشرف فنی رئیس جمهوری افغانستان توسط وزرای راه درتهران امضا شد.
**توافقنامه سه جانبه چابهار
توافقنامه چابهار كه همزمان با سفر نخست وزیر هند و رئیس جمهوری افغانستان به ایران میان دهلی ،كابل و تهران منعقد شد با اهدافی چون فعال سازی كریدورشمال – جنوب و رونق یافتن برنامه حمل ونقل میان سه كشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
افزایش قابل توجه بهره وری از ظرفیت حمل ونقل دریایی در دریای عمان ، بی نیاز شدن بسیاری از كشتی های تجاری از ورود به خلیج فارس و طی مسافت بیشتر ،قرار گرفتن ایران در مسیر ترانزیتی هند تا آسیای میانه و در اهداف بلند مدتر توسعه یافتن یكی از محروم ترین مناطق ایران ازجمله اهدافی است كه می تواند دركنار به انجام رسیدن این توافق سه جانبه برای كشور حاصل شود.
جذب سرمایه گذاری هند در بندر چابهار سبب خواهد شد كه بندر چابهار از ظرفیت تخلیه و بارگیری 84 میلیون تن در سال برخوردار شود واین همه حاصل اجرایی شدن توافقنامه است .
** لغومحدودیت های صادراتی هند به ایران
هندی ها در تیرماه درادامه برنامه این كشور برای گسترش هرچه بیشتر روابط با ایران با لغو تمامی محدودیت صادرات كالا به ایران گام دیگری برای گسترش بیش از پیش روابط دوكشور برداشتند .انتظار می رود این اقدام هند به رفع محددیت های میزان مبادلات دوكشور كه در سالهای گذشته به علل مختلف به 13 میلیارد و 250 میلیون دلار كاهش یافته بود باردیگر افزایش یابد.
هم اكنون به گفته سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو ،مهمترین مانع افزایش تجارت بین دو كشور محدودیت های بانكی و كار نكردن بانك های بزرگ با ایران است .
غلامرضا انصاری در گفت وگو با ایرنا افزود:وقتی حجم تجارت از میزانی بالاتر رود نیاز به همكاری بانك های بزرگتر برای انتقال ارز است كه تاكنون همانند بانك های بزرگ اروپایی وارد معامله با ایران نشده اند.
وی گشایش شعباتی ازبانك های ایرانی در هند را باعث بخش زیادی از مشكلات تجار ایرانی دانست و اظهار امیدوار كرد با توجه به قولی كه نخست وزیر هند برای فعالیت این شعبه ها در هند داد هرچه زودتر شاهد فعالیت این شعبات باشیم .
27 دی نخستین سالگرد اجرای توافق جامع و نهایی هسته ای وین با عنوان شناخته شده و رسمی برنامه جامع مشترك' یا برجام است.
این توافق ، در 14 جولای 2015 (23 تیر1394) میان ایران و كشورهای گروه 1+5 (امریكا، روسیه ،چین ،فرانسه،انگلیس و آلمان) در شهر وین صورت گرفت .
آساق**انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد
دهلی نو-ایرنا- روابط ایران و هند در یك سال گذشته و در پسا برجام و با رفع محدودیت های ناشی از تحریم ها در زمینه های مختلف بویژه در بخش های انرژی ،اقتصادی و تجاری به سرعت گسترش یافته است.