«عبدالرحیم كردی» روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا و به مناسبت یك سالگی اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترك (برجام)، افزود: با گشایش فضای اقتصادی و فعالیت های تجاری و سرمایه گذاری در پسابرجام، به مناطق آزاد كشور نیز روح تازه ای دمیده شد تا رونق اقتصادی را در اولویت برنامه های خود قرار دهند.
وی با اشاره به این كه چابهار یك ظرفیت ملی برای ترانزیت، تجارت و حضور در عرصه جهانی است، افزود: در یك سال گذشته بیش از 60 شركت بزرگ خارجی یا مشترك داخلی و خارجی در منطقه آزاد چابهار به ثبت رسید و عملیات اجرایی پروژه های آنان در این مدت آغاز شده است.
كردی گفت: اسناد این شركت ها نشان می دهد جدیدترین تكنولوژی روز دنیا را در حوزه صنعت در اختیار دارند و دستیابی به این ظرفیت ها در سال های گذشته امكان پذیر نبود.
رییس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار از دیگر آثار مثبت اجرای برجام در این منطقه را برداشته شدن بسیاری از محدودیت های مالی به لحاظ قانونی عنوان كرد و گفت: البته نقل و انتقال ها روان نیست و با حضور بانك های خارجی بتدریج این مشكل برطرف می شود.
كردی تاكید كرد، با قانون بانك مركزی در بازنگری ایجاد شعبه های بانك خصوصی یا بانك خارجی ، شرایط روان تر شده است.
وی سفر مقام های عالی خارجی، سفیران، دیپلمات های مقیم و آمار حضور سرمایه گذاران خارجی از كشورهای مختلف دنیا در یك سال گذشته در منطقه آزاد چابهار را بیانگر اعتماد و باور آنان به عملیاتی شدن برجام عنوان كرد.
رییس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار، ماموریت اصلی منطقه را توسعه محور شرق، ترانزیت و حمل و نقل دانست و افزود: قرار است از طریق بندرچابهار خدمات پشتیبانی و حمل و نقل به افغانستان و كشورهای جمهوری شوروی سابق(cis) ارایه شود.
كردی افزود: در تحولات پسابرجام و با اقبال سرمایه گذاران خارجی و پروژه های عظیمی كه در آنجا آغاز شده، به دنبال بازنگری در طرح جامع و طرح تفصیلی چابهار هستیم كه اكنون در دست اقدام است.
وی مهمترین ویژگی مناطق آزاد را معافیت های مالیاتی عنوان كرد و افزود: مناطق آزاد ایران معافیت 20 ساله برای سرمایه گذاران در نظر گرفته اند، ورود و خروج سرمایه و دارایی های سرمایه گذاران نیز به طور كامل آزاد است و این مناطق از قانون حمایت از سرمایه گذاران خارجی تبعیت می كنند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار افزود: همچنین امكان استفاده از نیروی كار خارجی تا 10 درصد كل نیروی كار منطقه وجود دارد، به تجار اجازه اقامت در منطقه داده می شود و با تاسیس دانشگاه بین المللی در منطقه، امكان تحصیل برای همه فرزندان سرمایه گذاران با تمام ملیت ها فراهم شده است.
كردی گفت: در سیاستهای كلی لایحه برنامه ششم توسعه كشور، سرفصل هایی به منطقه آزاد چابهار اختصاص داده شده است كه نشان از اراده بلند نظام به نقش منطقه ای، اهداف ملی، منطقهای و حضور در مقاطع جهانی دارد و فرصتی عالی است تا زمینهساز نقش منطقهای و محوری چابهار باشد.
به گزارش ایرنا، مناطق آزاد در مفاهیم بین المللی به محدوده های جغرافیایی گفته می شود كه در كنار سرزمین اصلی با ضوابط و مقررات ویژه و برای تشویق سرمایه گذاری و ارتباط با دنیای خارج تاسیس می شوند. بر اساس قانون، هدف ایجاد مناطق آزاد، عمران و آبادی، توسعه صادرات، ایجاد اشتغال و محرومیت زدایی بوده است. با این تعریف، آنچه امروز ما در كشور و در فضای پساتحریم با آن روبرو هستیم، مناطق آزاد، فرصت و نقطه اتصال ما با اقتصاد دنیا است.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهارنیز یكی از مناطق آزاد هفتگانه ایران است كه در راستای اهداف اقتصادی كشور، در اوایل دهه ۱۳۷۰ در كنار چابهار و پیرامون دریای عمان و اقیانوس هند بنیان گذاشته شد.
این منطقه به دلیل موقعیت راهبردی كه نزدیكترین راه دسترسی كشورهای محصور در خشكی آسیای میانه (افغانستان، تركمنستان، ازبكستان، تاجیكستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت بسیاری برخوردار است.
به گزارش ایرنا، برجام یا برنامه جامع اقدام مشترك (Join Comprehensive Plan of Action)، در 23 تیر 1394 پس از 20 ماه مذاكرات فشرده و سخت كه از آن به عنوان مذاكرات قرن نام برده می شود، بین ایران و كشورهای 1+5 (آمریكا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به امضا رسید.
این توافق در 29 تیرماه 1394 با تصویبت قطعنامه 2231 در شورای امنیت سازمان ملل ماهیت حقوقی پیدا كرد و بدین ترتیب، 6 قطعنامه قبلی این شورا علیه ایران را لغو كرد. اتحادیه اروپا نیز در همان روز برجام را تایید كرد.
برجام در 19 مهرماه 1394 در قالب قانون «اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام» به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و با تایید شورای نگهبان در 23 مهرماه برای اجرا به دولت ابلاغ شد.
این توافق از 26 دی ماه 94 با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اجرای تعهد ایران در حوزه هسته ای، با برچیده شدن همه تحریم های ایران مرتبط با موضوع هسته ای به مرحله اجرا رسید.
اقتصام **1070**1561** خبرنگار: فریبا بابائی **انتشاردهنده: مژگان توانا
آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://telegram.me/irnaeco
مدیرعامل منطقه چابهار در گفت وگو با ایرنا:
دستاوردهای برجام در منطقه چابهار؛ حضور بیش از 80 هیات اقتصادی خارجی و تمایل به سرمایه گذاری در ایران
۲۹ دی ۱۳۹۵، ۱۱:۴۱
کد خبر:
82391803
تهران- ایرنا- مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار، دستاوردهای مثبت برجام را در این منطقه غیرقابل انكار دانست و حضور بیش از 80 هیات اقتصادی خارجی از كشورهای مختلف و تمایل به سرمایه گذاری آنها در بخش های تجارت، حمل و نقل، خدمات و لجستیك را از جمله این نتایج برشمرد.