علي اصغر سعيدي روز دوشنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار اجتماعي ايرنا در مورد تحليل جامعه شناختي حادثه پلاسكو ضمن ابراز تاسف و همدردي در رابطه با اين موضوع افزود: استنباط جامعه شناختي من از رفتارهاي مردم اين است كه گفته شده با وجود هشدارهاي آتش نشانان مبني بر ترك محل توسط مردم اما آنان همچنان ازدحام داشتند اين است كه باوجود برخي حرف هاي غلط، در كشورهاي جهان سوم افراد به جان خود اهميت مي دهند و به موازاتي كه سطح رفاه در جامعه افزايش مي يابد، توجه به ارزش جان انسان نيز افزايش پيدا مي كند.
وي در مورد افرادي كه در محل حادثه اقدام به گرفتن تصوير و فيلم كردند، گفت: پنداشت من از اين موضوع خيلي منفي نيست و به نظرم چون وقوع اين حادثه مهم است، هر فردي كه آن را ملاحظه مي كند با توجه به ابزاري كه در اختيار دارد، سعي بر ثبت آن دارد و به عنوان نشانه اي مهم مي خواهد اين حادثه را در تاريخ براي خود ثبت و نگهداري كند.
سعيدي اظهار كرد: واقعيت اين است كه در كشور ما فرهنگ ايمني بسيار پايين است و به همين دليل دولت (به معناي حاكميت و دستگاه ها و نهادهاي متولي) نتوانسته اند نظام پيشگيري را در كشور تدوين كنند.
وي ادامه داد: فرهنگ ايمني در بسياري از جوامع در حال توسعه، پايين است و معمولا اين وظيفه دولت هاست كه ارزش هاي ايمني را از طرق مختلف در جامعه برنامه ريزي و نهادينه كنند.
سعيدي در مورد نهادينه سازي فرهنگ ايمني گفت: زماني نه چندان دور را به ياد داريم كه بستن كمربند ايمني مساوي با غرب زدگي، تجدد و علامت جان دوست بودن افراد بود ولي بعد از اينكه اين موضوع از سوي دولت پيگيري شد و مديران براي اجراي آن پايداري كردند، به فرهنگ ايمني تبديل شد.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: اين موضوع نشان مي دهد كه در كشورهاي در حال توسعه وظيفه ايمني شهروندان در وهله نخست بر عهده حاكميت است و دستگاه ها و نهادهاي متولي بايد با اصرار به برقراري قانون در نهادينه سازي فرهنگ ايمني اهتمام لازم را داشته باشد.
**لزوم تغيير فرهنگ ايمني
وي در مورد حادثه پلاسكو گفت: اين نوع حوادث در گوشه و كنار كشور اتفاق مي افتد و اگر به آمار، اطلاعات و اخبار توجه كنيم در مي يابيم كه حوادث مشابه اين حادثه بسيار است اما در مورد حادثه پلاسكو چون در قلب پايتخت رخ داده است، موجب جلب توجه افكار عمومي شده اما نكته اي كه بايد به آن توجه كرد و از آن درس گرفت اين است كه متاسفانه اين حادثه اولين نبوده و آخرين هم نخواهد بود مگر اينكه حاكميت به طور جدي برنامه اي براي تغيير وضعيت فرهنگ ايمني داشته باشد.
**ناهماهنگي در مديريت بحران
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: بروز چنين حوادثي شاخص و نمونه اي از ناهماهنگي در مديريت بحران است كه اين ناهماهنگي را در حوادث اخير از جمله درمورد حادثه برخورد دو قطار مسافربري در سمنان و يا در آبگرفتگي خرمشهر نيز ديده شاهد بوديم.
وي تاكيد كرد: وقوع حوادثي چون حادثه ساختمان پلاسكو موضوعي ملي است و نبايد دنبال مقصر بود چراكه همه سازمان ها و نهادهاي عمومي و دولتي در آن تاثير دارند اما در حوزه خدمات شهري، شهرداري ها بسياري از امور حمايتي و امدادي را عهده دار هستند.
سعيدي ادامه داد: ماموران شهرداري اولين كساني هستند كه هر روز به ساختمان ها چه از بعد فرمي و شكلي كه زيباسازي شهر مد نظر است و چه از لحاظ محتوايي توجه مي كنند و در حقيقت شهرداري ها نقش مهم و كليدي دارند و صدور مجوز براي ساختمان ها و همچنين نظارت بر ايمني ساختمان ها از جمله وظايف شهرداري ها محسوب مي شود اما در كل آنچه مهم است اين است كه نوعي ناهماهنگي در مديريت بحران به وضوح به چشم مي خورد كه اين موضوع نيازمند برنامه ريزي براي ايجاد تغييرات اساسي در اين حوزه است.
وي در مورد مديريت بحران توضيح داد و گفت: مديريت بحران در دو مرحله مطرح است؛ در بعد پيشگيرانه و در حين وقوع حادثه كه به نظر من پيشگيري بسيار مهمتر است و اگر به ابعاد پيشگيرانه توجه شود، از بسياري از مسائل جلوگيري مي شود.
سعيدي اظهار كرد: اگرچه ممكن است تصور شود كه آتش نشانان اغلب مواقع در محل كار خود نشسته اند و كار خاصي انجام نمي دهند اما بايد توجه داشت كه آتش نشانان، نيروهاي انتظامي و نظامي از جمله مشاغلي هستند كه جان بر كف در خط مقدم خدمت به مردم هستند و شايسته است تا به لحاظ رفاهي به آنها توجه ويژه شود.
به گزارش ايرنا، ساختمان پلاسكو واقع در خيابان جمهوري تقاطع خيابان فردوسي حدود ساعت 8 صبح روز پنجشنبه 30دي ماه دچارحريق شد و حدود ساعت 11 و 30 دقيقه اين ساختمان به طور كامل فروريخت و تعدادي از آتش نشانان كه در حال اطفاي حريق بودند، و همچنين شماري از شهروندان زير آوار گرفتار شدند. عمليات آوار برداري كه از روز پنجشنبه گذشته آغاز شده همچنان ادامه دارد.
اجتمام**٣٢٢٩**1569
خبرنگار:حنانه شفيعي**1569
استاد دانشگاه تهران بيان كرد
همبستگي ملي در ايستگاه هاي آتش نشاني/لزوم تغيير فرهنگ ايمني
۴ بهمن ۱۳۹۵، ۱۰:۳۵
کد خبر:
82398002
تهران - ايرنا - استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران حضور مردم قدردان را نقطه عطف حادثه پلاسكو دانست و گفت: اين حادثه هرچند تلخ و ناگوار بود اما نشان مي دهد كه ميزان همبستگي ملي در بين مردم ما بالاست و حضور مردم در ايستگاههاي آتش نشاني براي قدرداني از آتش نشانان مويد اين موضوع است.