۶ بهمن ۱۳۹۵، ۱۱:۵۵
کد خبر: 82401234
T T
۰ نفر
اشتغال١٠٠ معلول در حوزه فناوری اطلاعات

تهران- ایرنا- مدیر روابط عمومی و بین الملل موسسه خیریه رعد الغدیر با تاكید بر اینكه معلول را باید باور كرد، دید و به او گوش داد ،گفت: در طرح كارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات ١٠٠ معلول جسمی و حركتی موسسه رعد به كار گرفته می شوند.

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، « معصومه فراهانی» در دومین روز از نشست مشورتی كارشناسی حمایت از تدوین برنامه ها و سیاست های ملی بكارگیری فناوری اطلاعاتی و ارتباطی در توانمند سازی معلولان كه در محل كمیسیون ملی یونسكو برگزار شد، افزود: من از جانب تمامی معلولانی صحبت می‌كنم كه شما صدایشان را نمی‌شنوید.
« من می فهمم هیج زبان اشاره ای برای دعوت من به دنیایِ تساوی اختراع نشده است . من ناشنوا هستم .شاید مثل تو نبینم و به من بگویند روشندل. اما ترجیح میدهم ضمیر آدمها را درك كنم تا ظاهر را .من تمام نادیده ها را دیده ام .آرام تر از تو گام برمیدارم چرا كه معلول علتی هستم. اما میدانم به مقصود می رسم.»
فراهانی بیان داشت: فكرم شاید كمی دیرتر بجند و كار كند، یا خوب حرف نزنم .اما دلم یك دنیا دارایی است .ما همه معلول یك علتیم در دنیا. و شاید امروز سالم، ولی فردا این گونه نباشم .ما سرشار از توانمندی هستیم .كافیست باور كنید...
وی با معرفی طرح كارآفرینی گفت: امروز در خدمت شما هستم با معرفی یكی از طرحهای كارآفرینی موسسه رعد الغدیر در حوزه فناوری اطلاعات كه نویدبخش
اشتغال 100 معلول جسمی ، حركتی و حسی در حوزه فناوری اطلاعات است.
این مقام مسوول در موسسه رعد الغدیر گفت: من به سه علت در اینجا حضور دارم؛ انتقال انگیزه مثبت از خواستن ها و شدنها به شما، كوتاه كردن مسیر موفقیت و دستیابی به هدف برای كسانیكه علاقمند به مشاركت در كارآفرینی معلولان در بستر فناوری اطلاعات هستند (انتقال تجربه و مدیریت دانش )و بیان انتظارات معلولان وسازمانهای آنها در حوزه فناوری اطلاعات از رسانه ها ،دولت و شركتهای فعال در این حوزه.
فراهانی درباره چگونگی ورود یك سازمان مردم نهاد به مساله فناوری اطلاعات و اشتغال معلولین گفت: موسسات مردم نهاد از ویژگیهای شاخصی برخوردارند. ارزش های انسانی همواره در این سازمانها زنده است و با نیروی ایمان اداره می شود و
هیچ كس به دنبال نفع مادی نیست و تكیه آنها به سرمایه های انسانی و اجتماعی است.
وی ادامه داد: رعد الغدیر از سال 1380 در منطقه ای محروم و فقیر نشین در انتهای جنوب غرب شهر تهران دایر شد . هدف این مركز ارایه خدمات توانبخشی حرفه ای به توانیابان است. این موسسه تلاش می كند با ارایه خدمات آموزش فنی و حرفه ای ، توانبخشی (كاردرمانی ، گفتار درمانی و فیزیوتراپی ) خدمات دندانپزشكی ، درمان و مشاوره ،توانیابان را به افرادی مفیدتر و موثرتر در ورود به جامعه تبدیل كند.
وی گفت: پس از 5 سال از فعالیت این موسسه با نگاهی به گذشته و فراخوان از 500 معلول فارغ التحصیل خود؛ به منظور ارزیابی تاثیر گذاری خدمات خود توسط توانیابان در جامعه تصمیم اجرای پایشی از وضعیت اجتماعی ،اقتصادی و انگیزشی فارغ التحصیلان خود گرفت .
«در این بررسی ما با اتفاق بسیار بدی روبرو شدیم. از 500 فارغ التحصیل دارای مدرك فنی و حرفه ای ، تعدادی كمتر از انگشتان دو دست در جامعه موفق به كسب شغل شده بودند . جالب اینكه حتی تعداد بسیاری از این افراد در شغلی خارج از تخصص كسب شده مشغول بكار شده بودند.»
« تلقی ما این بود كه فرد معلول پس از توانمند سازی روحی ، حرفه ای و جسمانی دیگری مشكلی را نخواهد داشت و این فرد می بایست حقوق خود را در حوزه اشتغال از سازمانهای مربوطه مانند بهزیستی و وزارت كار طلب كند.»
فراهانی افزود: احساس بیهودگی از 5 سال فعالیت عاشقانه و بی چشمداشت برای این عزیزان در وجودمان چنگ می انداخت .چه اتفاقی برای جامعه پیش آمده ؟چه اتفاقی در كارفرما مانع استخدام فرد معلول شده است؟ چرا دوره های آموزشی این موسسه در كسب شغل معلولان موثر نیفتاده است ؟ و دهها سوال دیگر .
« بررسی های صورت یافته ما را به این نتیجه رهنمون ساخت كه در واقع معلولان آموزش دیده در این موسسه، پس از كسب مهارت و توانمندی ،در بدو ورود به جامعه با بزرگترین معلول مواجه می شوند. در واقع معلول اصلی جامعه ایست كه جایی برای حضور توانیاب در خود ایجاد نكرده است و دری برای استقبال و در اغوش كشیدن یك توانیاب دارای مهارت باز نیست .»
وی گفت: پیاده رو های شهر ،اماكن خرید، مكانهای تفریحی و هر جایی كه بشود از اكسیژن ناب نوعدوستی و حمایت سالم ریه را تا ابدیت پر كرد حوصله اش را ندارند و
ساز خود را می زنند.معلول بعنوان موجودی كه توانایی شغل ندارد در اكثر اذهان شناخته می شوند.
به گفته وی،كارفرمایان یا معلول را به استخدام نمی گیرند و یا با نگاهی استثماری از ایشان در كار استفاده می كنند .
وی با یاداوری ضرب المثلی از كنفسیوس گفت: این فیلسوف گفته است'به جای لعنت فرستادن بر تاریكی، شمعی بیافروز'. پس دوباره دور هم جمع شدیم ،توكل كردیم ، مطالعه كردیم و از نو شروع كردیم.
به گفته این فعال مدنی،با توجه به آمار بالای آموزش دیدگان دوره های فناوری اطلاعات و بیكاری بسیاری از آنها از همان ابتدا گزینه ایجاد اشتغال در موضوع فناوری اطلاعات را مورد توجه قرار دادیم و بعد به سراغ شناسایی بازار كار و نیازهای آن رفتیم . در تمام كشور گشتیم و گزینه ای را نیافتیم كه از آن به عنوان الگو استفاده كنیم.
فراهانی افزود: در نتیجه با تكیه بر تفكر جمعی و دانش كسب شده كارگاهی تجهیز كردیم و مهارت توانیابان را افزایش دادیم و به خیال خوش خودمان در شهر برای دریافت كار از سوی ادارات از این سوی شهر به آنسوی شهر به راه افتادیم.
داستان عجیبی بود .
رییس روابط عمومی و امور بین الملل موسسه خیریه رعد الغدیر گفت: جالب بود كه همه بعد از فهمیدن ماجرا بسیار تقدیر می كردند و سعی و همتمان را می ستودند اما زمانیكه به اصل داستان یعنی حمایت از اشتغال پایدار توانیابان می رسیدیم باید پاسخ یك سوال ثابت را می دادیم«مگر معلولان هم می توانند كار كنند.»

**خلاصه پس از تلاش بسیار
فراهانی گفت:پس از شنیدن پاسخ های منفی مكرر از این و آن به اصل خودمان مراجعه كردیم و با حمایت برخی از حامیان موسسه كه مدیر عامل شركت یا كارخانه ای بودند كار دوخت و دوز را با معلول آغاز كردیم. دشوار بود، اما به هر حال نتیجه داد و اینك حدود 95 معلول و زن سرپرست خانوار در مدت 10 سال دربخش دوخت انواع البسه كار شركتی و كت و شلوار مشغول به كار هستند.
وی گفت: سپس با تفكر خودمان سری زدیم به وضع اشتغال معلولینی كه چاره ای جز خانه نشینی برای آنها متصور نیست، پس تصمیم به ورود در بخش تولید صنایع دستی و هنری كردیم. در عرض 10 سال تعداد 80 معلول جسمی حركتی در منزل و یا كارگاه های خود اشتغالی مشغول بكار شدند.
فراهانی گفت: در این مدت با احترام به ایده های دوستان نیكوكار، نسبت به برپایی دوره های برنامه نویسی ، طراحی صفحات وب در كنار سایر دوره ها اقدام كردیم اما با وجود برگزاری دوره به صورت تخصصی باز هم كسی نتوانست از فناوری اطلاعات خدمتی در بخش اشتغال بیافریند.
«همیشه آرزویم این بود كه چرا معلولان باید در شغل های خدماتی كه متاسفانه در افكار پوسیده برخی از مردمان شغل های متنزلی جلوه می كند، خدمت داشته باشند . چرا كسی برای گرفتن دست اینان و خدمتی شایسته تر پیش قدم نمی شود.»
«تا اینكه در سال 1394 دو نفر جوان تحصیلكرده در رشته الكترونیك و مخابرات انقلابی در تمام نشدنها و نمی شودها ایجاد كردند و ادعایشان این بود ما سالانه 100 معلول را مشغول بكار خواهیم كرد.»
فراهانی درباره روش بكارگیری گفت: این روش بهره گیری از مهارت های تخصصی توانیابان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، سوق دادن ادارات و شركتها به موضوع مسئولیت اجتماعی ،كمك به توسعه كارآفرینی اجتماعی با متوجه ساختن سازمانها به برنامه بازاریابی اجتماعی بود.
به گفته فراهانی، برای خود ما هم بعید بود، اما اعتماد ما به آن دو جوان نتیجه داد. حدود 9 ماه وقت صرف تهیه زیر ساختهای مخابراتی، خطوط ای وان، ارتقای مهارتهای كامپیوتری توان یابان و كار بر روی سطح مهارتهای كلامی انها شد.
«با مشاركت آن دو نفر كار با اجرای پروژه های كال سنتر مبتنی بر نرم افزارهای بانك داده ،تلفن و اینترنت آغاز شد.»
«خیریه ای كه كار ایجاد می كند، معلولی كه می تواند كار كند و برندهای بزرگی كه در راستای سرفصل های نوینی چون بازاریابی اجتماعی ،مسئولیت اجتماعی ، حامیان كارآفرینی اجتماعی علاقمند به بكار گیری معلولان بودند.»
فراهانی با ذكر این كه چهار سال است هیچ اداره دولتی حتی یك معلول را هم مشغول بكار نكرده است، بیان داشت: 100 نفر معلول جسمی حركتی با كسب مهارتهای تخصصی ،فناوری اطلاعات و ارتباطات را به خدمت زندگی خود گرفته اند و از طریق اشتغال در این زمینه ارتزاق می كنند و جالب اینكه برندهای بزرگی چون شركت شاتل ،اتاق بازگانی وزارت صنایع و معادن ،وزارت كار در راس این خدمت قرار گرفته اند.
وی گفت:در حال حاضر تیم كال سنتر رعد الغدیر از معلولین با محدودیتهایی جسمی و حسی و با تخصص هایی چون برنامه نویسی نرم افزار – مهندسی شبكه و سخت افزار و جمعی از اپراتورهای دارای مهارتهای فنی و حرفه ای در حوزه ای تی استفاده می كند.
مدیر كل روابط عمومی رعد الغدیر گفت: موسسه رعد الغدیر تا كنون موفق به ایجاد اشتغال برای بیش از 600 معلول جسمی حركتی شده است .
وی در این نشست از نمایندگانی كه در حوزه معلولیت فعالیت می كنند، خواست، انرژی و توانمندی خود را در حوزه های زیر به خدمت بگیرند .
فراهانی معتقد است، بزرگترین معلولیت پیش داوری است. پس به ما كمك كنید تا نگرش و رفتارهای اشتباه جامعه نسبت به ما تغییر كند و افكار عمومی از دریچه توانمندی و رعایت حقوق انسانی برابر به پدیده معلول و معلولیت بنگرد.
وی تاكید كرد: آموزش فناوری اطلاعات را در مدارس استثنایی جدی تر گرفته و با فراهم كردن امكانات دسترسی در این بخش و هوشمند نمودن مدارس مسیر مان را در كسب موفقیت كوتاهتر كنید.
وی ادامه داد: همچنین با دسترس پذیركردن آموزش ها توسط فناوری های روز، در گوشی های موبایل، از طریق تولید اپلیكیشنهای مناسب با محتوای كاربردی، جامع و به روز ،امكان دسترسی را برای همه معلولان در دور افتاده ترین مناطق كشور ایجاد كنید.
فراهانی از سازمان یونسكو و همه متخصصان حوزه فناوری اطلاعات خواست به تجمیع خدمات، فعالیت ها و برنامه های مختلفی كه در سطح ملی و بین المللی در بخش های مختلف معلولین در حال اجرا است، سهم مشخصی برای ما در دهكده جهانی منظور شود.
وی همچنین با اشاره به انتظار سازمان های مردم نهاد(سمن) گفت، سمن ها از شما انتظار دارند با بازدید از این سازمان ها نسبت به شناخت تخصصی تر از فعالیتهای آنان، دستاوردها،برنامه ها و مشكلات پیش روی آنها، شما هم در رفع مسائلشان به كمكشان بشتابید و با همراهی بیشتر با آنان نسبت به انتقال دانش روز در سطح بین المللی در حوزه مدیریت استراتژیك سازمان های مردم نهاد و آشنایی با آخرین روشها و رویكردهای جلب مشاركت به شكاف دانش در سمن های داخلی كمك كنید.
به گزارش ایرنا،«سعدالله نصیری قیداری» دبیركل كمیسیون ملی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسكو UNESCO) در ایران روز گذشته دراین نشست گفت: 15 درصد جمعیت جهان معادل یك میلیارد نفر و 11 میلیون و 500 هزار نفر در ایران معلول هستند.
به گفته وی، ٩٠ درصد از كودكان معلول جهان بازمانده از تحصیل هستند.
اقتصام**9123**1561**خبرنگار: زهره دریغ گفتار**انتشاردهنده: مژگان توانا

آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
https://telegram.me/irnaeco
۰ نفر