شعارهای پوپولیستی ترامپ و ممنوعیت صدور ویزا برای ایرانیان

تهران- ایرنا- یك حقوقدان بین الملل معتقد است: تصمیم جدید دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا برای ممانعت از سفر شهروندان ایرانی به این كشور ناشی از شعارهای پوپولیستی وی بوده و تصمیمی كاملا بی شرمانه است.

«نعمت احمدی» روز جمعه در گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا درباره چرایی این دستور با اشاره به شیوه های قانون گذاری در آمریكا و نقش رییس جمهوری این كشور گفت: یكی از شیوه های قانون گذاری در آمریكا، دستور رییس جمهوری این كشور است. رییس قوه مجریه ایالات متحده می تواند مستقل و بدون توجه به نظر كنگره و سنا قوانینی مصوب كند.
طبق اسناد امضا شده توسط «دونالد ترامپ» رییس جمهوری ایالات متحده امریكا، صدور هرگونه ویزای تحصیلی، مهاجرت، دیدار بستگان، كار و ...، برای شهروندان ایران ممنوع است. این دستورالعمل رییس جمهوری جدید آمریكا، طرح ۳۰ روزه است اما تا زمانی كه دولت های حاضر در فهرست از جمله ایران، اطلاعات امنیتی شهروندان خود را در اختیار آمریكا قرار ندهند، می تواند تمدید شود. احمدی در ادامه تصریح كرد: تصمیم دونالد ترامپ برای ممانعت از ورود شهروندان ایران و چند كشور دیگر برای ورود به كشور آمریكا در راستای شعارهای پوپولیستی وی بود. اما اینكه چرا با وجود دخالت نداشتن ایرانی ها در عملیات های تروریستی در این كشور، مشاهده می شود نام شهروندان ما در این فهرست قرار گرفت، نشان می دهد رییس جمهوری جمهوری خواه آمریكا شناخت كافی نسبت به ایران ندارد و نسبت به شهروندان ما ناآگاه است.
مشروح گفت وگو به این شرح است :

** ایرنا: دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا در یكی از نخستین اقدام های خود دستورالعملی را امضا كرد كه بر پایه آن شهروندان چند كشور از جمله ایران حق ورود به ایلات متحده را ندارند. به عنوان كارشناس حقوق بین الملل چه انگیزه هایی پشت این تصمیم رییس جمهوری آمریكا می بینید؟
** احمدی: برای بررسی این فرمان ویژه رییس جمهوری ایلات متحده آمریكا باید نخست ذهنیت برخی گروه های سیاسی این كشور را به مهاجران مورد بررسی قرار دهیم. تقسیم بندی درون جناحی در كشور آمریكا نشان از آن دارد كه حزب جمهوری خواه كه این روزها توانسته پیروز انتخابات باشد در درون خود به دو گروه افراطی و میانه رو تقسیم می شود. افراطی ها كه دونالد ترامپ از دل آن برخواسته بود نگرشی كاملا مخالف نسبت به مهاجران دارند. این گروه با شعار تولید آمریكایی به دنبال بازیابی هویت این كشور هستند زیرا باور دارند مهاجران حق ساكنان آمریكا را تباه كرده و بسیاری از جرایم سازمان یافته نیز توسط این گروه انجام می شود. ناگفته نماند امروزه بسیاری از تولیدات این كشور در خارج از آمریكا شكل می گیرد و این برای كسانی كه خود را آمریكایی اصیل می دانند به نوعی سرخوردگی محسوب می شود. لذا دستورالعمل جدید ترامپ برای مهار مهاجران به كشور آمریكا در راستا عمل به ایدئولوژی این گروه است.

**ایرنا: طبق دستور رییس جمهوری آمریكا كشورهایی كه در این لیست هستند باید اطلاعات امنیتی در مورد افرادی كه قصد مهاجرت به آمریكا دارند قرار دهد و این امر با بخش اقتصاد و فعالیت های اقتصادی در كشور آمریكا مغایرت دارد
** احمدی: آمریكا كشوری است كه در 2 دهه گذشته حمله تروریستی مانند یازده سپتامبر را تجربه كرده است. آمریكایی كه در جنگ جهانی دوم هیچ حمله ای را به كشورش تجربه نكرده بود در داخل بدترین حمله تروریستی را تجربه كرد. ترامپ با علم به نقش مهاجران در شكل گیری این حملات و دیگر حملاتی كه از سوی مهاجران به ویژه تكفیری ها در این كشور، شعارهایی پوپولیستی سر داد و امروزه نیز باید به آنها پاسخگو باشد. ترامپ قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریكا طرح ایجاد دیوار در مرز مكزیك و اخراج مسلمانان و جلوگیری از ورود آنها به آمریكا را در دستور كار قرار داد.
به نظر من طرح ممانعت از ورود شهروندان چند كشور به ویژه ایران به كشور ایالات متحده كه از سوی رییس جمهوری جدید آمریكا صادر شده است در راستای عمل به شعار نژاد پرستانه وی است.

** ایرنا: قوانین منع ورود شهروندان ایرانی به خاك آمریكا درحالی علیه شهروندان برخی از كشورها وضع شده، كه در دو حادثه تروریستی بزرگ ایالات متحده آمریكا، شهروندان ایرانی نقشی نداشته‌اند. در عین حال، نامی از عربستان، افغانستان و پاكستان در این قوانین به چشم نمی خورد. دلیل اینكه شهروندان ایرانی در دستورالعمل ترامپ قرار دارد چه چیزی است؟
**احمدی: دستورالعمل ترامپ برای منع ورود شهروندان ایرانی به آمریكا با قوانین علمی، عقلی و حقوقی در تضاد است زیرا این دستورالعمل براساس ذهنیات منفی كه ترامپ نسبت به ایرانی ها ممكن است داشته باشد شكل گرفته است. در 37 سال گذشته كه رابطه ایران با این كشور تیره بوده است هیچ كس نمی تواند ثابت كند كه یك عمل خرابكارانه توسط ایرانی ها در كشور آمریكا شكل گرفته است. برخلاف آنچه كه مهاجران دیگر كشورها در آمریكا انجام می دهند ایرانی های مقیم این كشور در بهترین كرسی های علمی و دانشگاهی هستند. هزاران پزشك متخصص و فوق تخصص در بیمارستان های آمریكا مشغول به كار هستند. ده ها ایرانی در مراكز ناسا و دانشگاه های این كشور فعالیت دارند.
«به نظرم این تصمیم ترامپ تنها از ناآگاهی وی نسبت به ایران سرچشمه می گیرد زیرا هیچ گاه دولت آمریكا نتوانسته یك ایرانی را به اسم تروریست بازداشت كند. افراد بازداشت شده در این كشور بیشتر پاكستانی و عربستانی هستند كه نامی از آنان در دستورالعمل جدید ترامپ برده نشده است. »

** ایرنا: با توجه به اینكه گفته می شود دستورالعمل ترامپ برای منع ورود شهروندان برخی كشورها به خاك این كشور 30 روزه است آیا می شود انتظار داشت بعد از این مدت این دستور العمل لغو شود؟
** احمدی: در كشور ایالات متحده آمریكا سه شیوه برای قانون گذاری وجود دارد. یكی از این شیوه ها دستور مستقیم رییس جمهوری برای اعمال است. زمانی كه رییس جمهوری دستورالعملی را به عنوان قانون صادر می كند ضمانت اجرایی دارد و این دستورالعمل می تواند مستقل از كنگره و سنا اجرایی شود.
برخی اعتقاد دارند كه قدرت اقتصادی، سیاسی و میزان تاثیر گذاری آمریكا در روابط بین المللی موجب شده تا رییس جمهوری آمریكا قدرتمند ترین رییس جمهوری جهان باشد اما این تصور نادرست است زیرا رییس قوه مجریه این كشور به خاطر استقلال صدور قانون مستقل از دیگر قوا به عنوان قدرتمند ترین رییس جمهور شناخته می شود.
در زمینه لغو این قانون باید بگویم هر چند كه از فرمان اجرایی رییس جمهوری امریكا برای منع شهروندان ایرانی به عنوان قانونی 30 روزه یاد می شود اما با توجه به قدرت رییس جمهوری و همسو بودن سنا و كنگره با سیاست های ترامپ این فرمان اجرایی خواهد شد و به احتمال زیاد بعد از 30 روز نیز آن را تمدید خواهد كرد.

**ایرنا: دستوالعمل ترامپ در زمینه منع شهروندان برخی از كشورها برای ورود به ایلات متحده آمریكا آیا با قوانین بین المللی مغایرت دارد؟
** احمدی: در حقوق بین الملل انتخاب حق مكان برای زندگی افراد آزادی وجود دارد و با این شرایط فرمان رییس جمهوری آمریكا با اصول حقوقی و بین المللی در تضاد قرار دارد. اما زمانی كه به قوانین داخلی كشور ایالات متحده آمریكا مراجعه می كنیم متوجه خواهیم شد كه محدودیت هایی برای ورود افراد وجود دارد. هر چند كه این كار ترامپ با بندهای زیادی از قوانین حقوق بشری دوگانگی دارد اما در حوزه داخلی این قوانینی برای ورود و خروج افراد وجود دارد و رییس جمهوری آمریكا مطابق آن قانون این دستور صادر كرده است. اما به نظر من این كار كه بدون تحقیق صورت گرفته می تواند نهایت بی شرمی است كه یك فرد را تنها به خاطر رنگ پوست، دین یا قومیت از ورود به كشوری منع كرد.

**ایرنا: واكنش ایران به این تصمیم دولت آمریكا چگونه می تواند باشد؟
**احمدی: برای بررسی میزان واكنش ایران نسبت به این قضیه باید میزان رابطه ایران را با این كشور برگردیم. از آنجا كه ما هیچ رابطه سیاسی واقتصادی با این كشور نداریم به نظرم این دستورالعمل هیچ گونه ارزشی برای واكنش ندارد و ما نباید نسبت به ان زیاد حساسیت نشان دهیم.

**ایرنا: برجام و پرونده هسته ای ایران كه موجب شده تا رابطه ایران نسبت به دوره های بیشین متفاوت تر باشد. به نظر شما این تصمیم رییس جمهوری آمریكا چه تاثیری در ادامه روند اجرای برجام دارد؟
** احمدی: این دستورالعمل هیچ گاه نمی تواند نقض برجام باشد زیرا برجام مقوله ای جدا از تصمیم های رییس جمهوری یك كشور است. برجام پرونده ای برای به سرانجام رساندن مسئله پرونده هسته ای كشور بود. این برنامه زیر نظر سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل انجام شده است. در برجام ما یك سری شفاف سازی ها در پرونده هسته ای انجام داده ایم و طرف مقابل كه 6 كشور دیگر است نیز تحریم هایی كه علیه ایران وضع شده بود را برداشت. به نظرم این تصمیم ترامپ هیچگونه تاثیری بر اجرای برجام ندارد.
*پژوهشم **2052**1601** خبرنگار : غفار میرزایی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
۰ نفر