۱۳ بهمن ۱۳۹۵، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82411204
T T
۰ نفر
مقامات بلندپایه تركیه و رژیم صهیونیستی در آنكارا گردهم آمدند

آنكارا- ایرنا- اولین نشست مشورتی مقامات بلندپایه وزارت خارجه تركیه و رژیم صهیونیستی بعد از یك وقفه هفت ساله در روابط دیپلماتیك آنكارا – تل آویو، روز چهارشنبه در محل وزارت خارجه تركیه در آنكارا شروع شد.

به گزارش ایرنا، یوال یوتم، قائم مقام وزارت خارجه رژیم صهیونیستی كه سه شنبه شب در راس هیاتی به آنكارا وارد شده است، امروز چهارشنبه با حضور در وزارت خارجه، با امید یالچین قائم مقام وزارت امور خارجه تركیه دیدار و گفت و گو كرد.
مذاكرات بین هیات های سیاسی دو طرف نیز به دنبال این دیدار شروع شد.
هنوز گزارشی از این نشست منتشر نشده ولی گفته می شود مهمترین دستور كار آن، اعتماد سازی متقابل بعد از وقفه طولانی در روابط دیپلماتیك، برنامه ریزی و گفت و گو در خصوص تدوین نقشه راه همكاری ها در دوره جدید، از سر گیری دوباره همكاریها به ویژه در حوزه همكاری های اطلاعاتی، موضوع همكاریهای دفاعی و صنایع دفاعی، همكاری ها در حوزه انرژی و به روز سازی قرارداد تجارت آزاد است.
مذاكرات سیاسی بین دو طرف به دنبال تعلیق مناسبات دیپلماتیك و یا در واقع با كاهش سطح مناسبات دیپلماتیك، به طور رسمی بین دو طرف برگزار نمی شد، اما از سه سال پیش مذاكراتی در سطح قائم مقامان وزارت خارجه، برای عادی سازی مناسبات و در كشورهای ایتالیا و سوئیس به دفعات برگزار شده است.
مصادف بودن از سر گیری نشست مشورتی سیاسی بین دو طرف در شرایط حساسی كه با روی كار آمدن دولت ترامپ در آمریكا و وعده های او برای منتقل كردن سفارت آن كشور از تل آویو به قدس، حمایت های قاطع از رژیم صهیونیستی و تحولات تازه در بحران سوریه و خاورمیانه، توجه محافل خبری و سیاسی را به خود جلب كرده است.
انتظار می رود در این نشست، روند عادی سازی مناسبات كه از خرداد ماه گذشته شروع شده، وارد مرحله نوینی شود.
آنكارا در كنار احساس نیاز به داشتن روابط حسنه با رژیم صهیونیستی از نظر منافع ملی و منطقه ای خود، بهبود دوباره روابط با واشینگتن كه به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری باراك اوباما به شدت آسیب دیده بود، می خواهد شروع خوبی با دولت دونالد ترامپ داشته باشد.
از دید آنكارا، یكی از راههای رسیدن مطلوب به سطح روابط حسنه با واشینگتن در دوره جدید را بازسازی روابط با رژیم صهیونیستی و در همین ارتباط جلب حمایت دوباره لابی یهود در آمریكا می بیند.
منابع خبری در آنكارا می گویند؛ روابط آنكارا – تل آویو در مرحله فعلی، صرفا به سفر هیات وزارت خارجه رژیم صهیونیستی محدود نشده و دو طرف بعد از این نشست و تدوین نقشه راه همكاریها، دیدارها و سفرهایی در سطح وزیر نیز خواهند داشت.
در این راستا انتظار می رود كه هفته آینده نابی آوجی، وزیر فرهنگ و گردشگری تركیه در راس هیاتی عازم سرزمین های اشغالی شود.
نظامیان رژیم صهیونیستی در 31 ماه می 2010 میلادی، با یورش به كاروان كشتی هایی كه با سازمان دهی چند نهاد مدنی تركیه و بین المللی می خواستند حصر غزه را شكسته و كمك های انسانی به مردم غزه برسانند، 10 تن از شهروندان این كشور در كشتی مرمره را به قتل رساندند.
با این اقدام وحشیانه، روابط دو طرف به شدت ملتهب شد و مناسبات دیپلماتیك به پائین ترین سطح رسید ولی روابط تجاری همچنان ادامه داشت.
در خرداد ماه گذشته پس از یك دوره سه ساله مذاكرات آشكار و پنهان، دو طرف موافقت نامه ای را برای عادی سازی روابط امضا كردند كه از شهریور ماه امسال اجرا و در اواخر سال گذشته میلادی نیز با مبادله سفیر، این روند تكمیل شد.
تركیه برای عادی سازی سه شرط مطرح كرده بود.
عذر خواهی رژیم صهیونیستی از تركیه، پرداخت غرامت و رفع حصر غزه.
از دید آنكارا همه این سه شرط برآورده شده است، اما مخالفان دولت آنكارا مدعی هستند كه رژیم صهیونیستی در واقع هیچ یك از این شرط ها را به جای نیاورده است.
انگین آلتای نایب رئیس گروه نمایندگان حزب جمهوریخواه خلق، بزرگترین حزب مخالف در مجلس ملی تركیه، در گفت و گو با خبرنگاران با یادآوری پرخاش رجب طیب اردوغان نخست وزیر وقت تركیه در نشست داووس به شیمون پرز رئیس جمهوری وقت رژیم صهیونیستی با ذكر جمله 'وان مینیت' مدعی شد: بعد از گذشت هفت سال اكنون مشاهده می شود كه همه این ها نمایشی بیش نبوده است.
او گفت: ما نمی گوئیم كه روابط با اسراییل بد باشد، اما به شرایط سازش اعتراض داریم چرا كه دولت به 20 میلیون دلار، خون شهدای كشتی مرمره را فروخت.
خاورم/2011/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری