1- تل آویو از راهبرد مشت آهنین در منطقه و مظلوم نمایی در غرب دست نكشیده ولی در دوره اوباما با سدی مواجه بود كه اكنون گمان میكند از میان رفته است: كاخ سفید راه حل دو دولت را بر سیاست از نیل تا فرات ترجیح میداد لذا حاضر نبود اسرائیل یك پیروزی نظامی بزرگ دیگر به دست آورد.
2- موقعیت اسرائیل در افكار عمومی اروپایی رو به وخامت نهاده است. محكومیت اخیر در شورای امنیت سازمان ملل متحد نشانهای پر رنگ است. از نظر تل آویو، یك درگیری نظامی اروپاییان را وادار میكند مجدداً پشت اسرائیل صف و از اعتراضهای خود دست بكشند و به سیاست پیشین حمایت بیچون و چرا بازگردند.
3- جنگ داخلی در جهان عرب ،تل آویو را به این نتیجه رسانده كه ضربهای كارساز به ایران قادر است آخرین مقاومتها در جهان عرب را از میان ببرد. نه تنها اعراب بیش از آن گرفتارند كه بتوانند در این درگیری نقشی علیه اسرائیل ایفا كنند بلكه بهار عربی بخشی از نیروهای فعال نظامی شده در صحنه عربی را از دشمنی با اسرائیل به دشمنی با ایران سوق داده است و طبعاً چنان درگیری به پیشبرد رادیكال راهبرد تل آویو كمك خواهد كرد. ایده انتقال سفارت ایالات متحده به بیت المقدس نشان از آن دارد كه تل آویو توانسته این پندار را به كاخ سفید بفروشد.
4- تحولات اخیر در سوریه و عراق طلیعه فروكش بحران امنیتی در منطقه را نوید میدهد. در نتیجه، فرصتهای بهرهبرداری از نگرانی امنیتی جهان صنعتی برای تل آویو رو به پایان میرود.
اگر نتانیاهو نتواند پیش از استقرار سازمان امنیتی تازه ای در منطقه كه نقش باثباتی برای دولت وملت های منطقه تعریف میكند، مسأله خود را حل و فصل كند، بافشارهای فزاینده از داخل و خارج در آینده مواجه خواهد بود.
5- انتقال كانون سیاست خارجی امریكا از خاورمیانه و اروپا به چین و آسیا در درازمدت سبب افزایش انزواگرایی واشنگتن در خاورمیانه و موضوع اسرائیل میشود. این تغییر این بار به زیان تل آویو است چون حامیان سنتی دیگر دولت یهودی دیری است كه زاویه گرفتهاند. ناگزیر باید تا هنوز جشن های پیروزی انتخابات در جریان است، دست كاخ سفید را در حنا گذاشت. داد وستدهای ترامپ – پوتین و تعهد او به اجرای برجام در گفت وگو با ملك سلمان زنگهای خطر را برای تل آویو به صدا در میآورد.
آیا خواب های نتانیاهو چنان كه او میخواهد تعبیر خواهند شد؟ تجربه او از سرخوردگیهای پیشین كم نیست،اما راز آن شكستها در واكنش دقیق حریفان بوده است. روزی تل آویو زمین داد تا زمان بخرد؛امروز نگران است كه حریف زمان بخرد چرا كه گذشت زمان به خودی خود زیرپایش را سست و سستتر میكند. هنگامی كه تب انتخابات فرو نشست، ترامپ در كاخ سفید تمام و كمال در مسائل اصلی فرو رفت، مؤسسات نقشهای خود را در سیاست واشنگتن بازپس گرفتند، آنگاه برای تل آویو خیلی دیر خواهد بود.
منبع: روزنامه ایران، 16 بهمن 95
---------------------------------------------------------------------------------------
*استاد دانشگاه
اسرائیل تلاش برای كشاندن ایالات متحده به جنگی علیه ایران در خاورمیانه را از سر گرفته است. انگیزههای زیر دلایل اصلی اند: