۱۶ بهمن ۱۳۹۵، ۱۰:۱۵
کد خبر: 82414787
T T
۰ نفر
آیت الله هاشمی؛ استوانه انقلاب با سیمایی خدشه ناپذیر

تهران- ایرنا- سی و هشتمین بهار انقلاب اسلامی در حالی سپری می شود كه جای یار دیرین امام و رهبری خالی است؛ آیت الله هاشمی رفسنجانی كه سال ها پیش از انقلاب در صف نخست مبارزه علیه استعمار و استبداد قرار داشت، با برپایی جمهوری اسلامی عهده دار سنگینترین مسوولیت ها شد. این چهره برجسته انقلابی به رغم سیل تخریب ها از دیدگاه هایی چون اعتدالگرایی و حمایت از رای ملت عقب ننشست.

نزدیك به یك ماه از درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی، رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام می گذرد و این اولین بهار انقلاب است كه هاشمی در میان ملت ایران نیست؛ چهره ای كه مجاهدت سی و هشت ساله اش پس از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین در سالیان مبارزات مردمی برای به ثمر رساندن نهضت اسلامی بر كسی پوشیده نیست.
آیت الله هاشمی به عنوان یكی از نزدیكترین یاران امام و چهره ای كلیدی در مبارزات آزادیخواهانه مردم ایران خود از اصلی ترین روایتگران انقلاب بود و این، ضایعه درگذشت هاشمی را تاسف برانگیزتر می سازد. نكته قابل تامل اینكه هاشمی نیز مانند شماری از چهره های برجسته انقلابی نظیر شهیدبهشتی هدف حمله و تخریب قرار گرفت و این استوانه انقلاب به نمادی از مظلومیت مبدل شد. در همین زمینه و برای بررسی نقش انقلابی هاشمی و اهداف تخریب این چهره انقلابی گروه پژوهش و تحلیل خبری با «غلامعلی رجایی» مشاور هاشمی رفسنجانی و «پرویز كاظمی» صاحبنظر سیاسی و وزیر رفاه دولت نهم گفت وگو كرده است.

*** آیت الله هاشمی رفسنجانی؛ استوانه نظام و آماج هجمه دشمنان
همچنان كه اشاره شد هاشمی رفسنجانی به رغم سابقه درخشان انقلابی و برعهده گرفتن سنگین ترین مسوولیت ها آماج بیشترین حملات و تخریب ها بوده است. رجایی در این باره به پژوهشگر ایرنا گفت: باید ریشه این تخریب ها تبارشناسی شود چرا كه با این كار اهداف تخریب هاشمی رفسنجانی مشخص می شود. مخالفان و تخریب كنندگان هاشمی را می توان در سه طیف دسته بندی كرد؛ طیف هایی كه مخالفان امام هم بودند.
وی این طیف ها را چنین معرفی كرد: نخست، سلطنت طلب ها كه این دسته خود اذعان می كنند هاشمی از چهره های اصلی نهضت و انقلاب اسلامی است و لقب دایه انقلاب را برای وی برشمرده اند. دوم، ماركسیست ها. آیت الله هاشمی عقیده داشت كه ما برای خدا مبارزه می كنیم اما اینها برای برقراری حكومت استالین مبارزه می كنند نه حكومت رسول الله. سوم، دلواپسان و كج اندیشان. این افراد عقاید خوارج گونه دارند چرا كه هاشمی جز خیر و خدمت برای این انقلاب و كشور انجام نداده است. انگیزه این افراد فقط یك سری عقده های شخصی و خصومت هایی است كه با شخص هاشمی داشته اند چرا كه هاشمی هرگز حاضر نشد منافع شخصی را به منافع نظام و انقلاب رحجان دهد.
كاظمی نیز درباره این دست اقدام های تخریبی و انگیزه های عاملان آن به پژوهشگر ایرنا گفت: هیچ كس نمی تواند منكر نقش آیت الله هاشمی در تاریخ ایران، چه قبل و چه بعد از انقلاب شود. مبارزات برای به ثمر رساندن نهضت و همچنین خدمات وی در سِمت های مختلف بخصوص در دوران سازندگی بر كسی پوشیده نیست. امام در مورد ایشان فرمودند كه نهضت زنده است چون هاشمی زنده است. مقام معظم رهبری نیز در یكی از پیام هایشان در دوران ریاست جمهوری وی، هاشمی را مجتهدی مسلم، مومنی بزرگ و یاری باوفا خوانده اند. در پیامی نیز كه به مناسبت درگذشت ایشان صادر كردند، فرمودند كه هیچ كس به اندازه هاشمی به من نزدیك نبود. پس بی تردید علت تمام این تخریب ها و سخنان بی پایه، چیزی جز تنگ نظری و حسادت نسبت به شخصیت والای آیت الله هاشمی نیست.
كاظمی با اشاره به نقش بی بدیل هاشمی در سال های جنگ تحمیلی اظهار كرد: مگر می توان خطبه های نماز جمعه هاشمی در دوران دفاع مقدس را فراموش كرد. جز او چه كسی می توانست با سخنانی برآمده از درایت و تدبیر، به مردم قوت قلب دهد. این در حالی است كه عده ای تندرو كه متاسفانه باید لقب كندذهن را نیز به آنان اطلاق كرد، سعی در مقایسه خود چنین وزنه اثرگذاری دارند و نتیجه اش همین وضعیتی می شود كه به آن دچارند. باید واقعیت ها را دید و یاد بگیریم از فردی كه بزرگ است قدردانی كنیم نه اینكه دست به تخریب بزدلانه علیه وی بزنیم.

***ضرورت ترسیم چهره حقیقی آیت الله
كاظمی در ادامه گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری تصریح كرد: وظیفه رسانه واقعی این است كه ویژگی ها و خدمات افرادی مانند هاشمی رفسنجانی كه تمام عمر خود را صرف خدمت به نظام و انقلاب كرده اند، عیان كند و به مردم بشناساند. از این طریق هم سپاسگزار زحمات درگذشتگانی مانند هاشمی هستیم، هم اشخاصی كه قصد خدمت به مردم و انقلاب را دارند دلگرم می شوند همچنین امید است تنگ نظران و بخیلان متوجه رویه نادرست خود شوند. خوشبختانه مردم فهیم ما اهل تشخیص و قدردان فرد خدمتگزار هستند.
وی افزود: مراسم تشییع باشكوهی كه مردم برای هاشمی برگزار كردند بهترین شاهد مثال برای این مدعا است و اصولا به همین دلیل بود كه هاشمیِ روز یكشنبه با هاشمی روز دوشنبه (یك روز پس از رحلت) تفاوت كرد و همه كسانی كه در زمان حیات هاشمی از صحبت كردن علیه وی ابایی نداشتند، برای تجلیل از مقام او از یكدیگر سبقت می گرفتند. این تنها به این علت است كه متوجه اقبال عمومی به هاشمی شدند و می خواستند از مردم و جامعه عقب نمانند.
رجایی نیز در همین زمینه گفت: بدون شك بازماندگان و نزدیكان هاشمی از این به بعد وظیفه سنگین تری بر دوش دارند. اما وظیفه ما مردم و رسانه ها این است كه با خود بیاندیشیم كه آیت الله هاشمی بر روی چه نكاتی تاكید داشتند. تلاش كنیم تا همان ها را در جامعه تعمیق بخشیم. از مهم ترین نكاتی كه وی همواره بر آن تاكید داشت، ساختن كشوری پیشرفته و مرفه بر اساس آموزه های مكتب اسلام بود. نكته مهم دیگر حركت در مسیر اعتدال و پرهیز از هرگونه تندروی و كندروی بود. با عمل كردن براساس منش هاشمی می توان در جامعه ای زندگی كرد كه روابط خوبی در خود و پیرامونش دارد.

*** هاشمی؛ حامی رای ملت
مدت زمان اندكی تا انتخابات دور دوازدهم ریاست جمهوری زمان باقی و كشور چشم انتظار حماسه سیاسی دیگری است. اگرچه فقدان شخصیت اثرگذاری همچون هاشمی به وضوح قابل درك است اما می توان برمبنای توصیه های این چهره برجسته انقلاب انتخاباتی پرشور را رقم زد.
غلامعلی رجایی با اشاره به حمایت آیت الله هاشمی از دولت یازدهم گفت: اگر هاشمی زنده بود قطعا از این دولت حمایت می كرد و بارها نیز در همین روزهای پایانی حیات پربارش از خدمتگذاران مردم در دولت یازدهم حمایت كرد. بارها و در جمع های مختلف هاشمی برای كمك به دولت حسن روحانی توصیه كرده و معتقد بود كه این دولت باید در دوره بعدی برنامه هایی را كه آغاز كرده ادامه دهد. هاشمی برای ماه های پایانی منتهی به انتخابات سعی در تقویت انسجام و وحدت و همچنین تداوم حمایت از دولت مستقر داشت.
كاظمی با اشاره به مكتوبات هاشمی رفسنجانی گفت: خوشبختانه در دست نوشته ها و صحبت های ایشان همه مسائل روشن بیان شده است. هاشمی معتقد بود مردم در حال حاضر این درك و عقلانیت را دارند كه تشخیص دهند و بهترین فرد را انتخاب كنند. شاید از این رو بود كه سال گذشته در مصاحبه ای گفتند حالا می توانم با خیال راحت بمیرم. این یعنی مردم با نگرشی عمیق و صحیح می توانند با درنظر گرفتن برنامه افراد و عملكرد آنها، با هدف انتخاب بهترین گزینه پای صندوق رای بروند؛ مردمی در انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی و خبرگان نیز این موضوع را اثبات كردند.
پژوهشم**9403**9279** خبرنگار:سمانه سعادت** انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی
۰ نفر